Σάββατο 24 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 25 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Καζάνι που βράζει...

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη μεγαλύτερη οικονομία και πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, τη Νιγηρία. To μπαράζ της αστυνομικής βίας, με αρκετές δεκάδες νεκρούς και τραυματίες διαδηλωτές, στις αρχές της βδομάδας, στη μεγαλύτερη πόλη του νιγηριανού νότου, το Λάγκος, ανάγκασε τον Πρόεδρο, Μουχαμάντου Μπουχάρι, σε ένα τηλεοπτικό διάγγελμα - έκκληση για τερματισμό των διαδηλώσεων εκατοντάδων χιλιάδων λαού ενάντια στη βία και αυθαιρεσία των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων, SARS.

Οι διαδηλώσεις, που εξελίσσονται εδώ και δύο βδομάδες και συμμετέχουν νέοι άνθρωποι, θέτουν και τα ζητήματα της ανεργίας, της ανασφάλειας. Παρά τις εκκλήσεις του Προέδρου, τη λαϊκή οργή τροφοδοτεί και το γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει πλήρης ατιμωρησία για τους αστυνομικούς που ευθύνονται για βασανισμούς, απαγωγές, εκβιασμούς, δολοφονίες πολιτών.

Εκτός από τη Διεθνή Αμνηστία και τον ΟΗΕ, για τις δικές τους σκοπιμότητες εκκλήσεις προς την κυβέρνηση για τερματισμό της βίας κατά των διαδηλωτών απηύθυναν οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Αφρικανική Ενωση.

Η Νιγηρία είναι η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στην Αφρική, όπου τόσο η ΗΠΑ όσο και η Κίνα έχουν επενδύσεις και σημαντικά συμφέροντα, ενώ εδώ και χρόνια δρουν και οι ισλαμιστές σκοταδιστές της «Μπόκο Χαράμ», που αξιοποιούνται από διάφορες δυνάμεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ