Σάββατο 31 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 1 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
«Καλπάζουν» η εξάπλωσή της και ο ανταγωνισμός για το εμβόλιο

Γερμανία και Γαλλία ανακοίνωσαν lockdown

Ενώ «καλπάζει» η πανδημία του νέου κορονοϊού σε όλο τον κόσμο, με το δεύτερο κύμα - λόγω της απουσίας ουσιαστικών μέτρων - να αναμένεται ακόμα πιο φονικό, επιταχύνεται η κούρσα για την έγκριση και παραγωγή εμβολίων. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως έχουν ξεπεράσει τα 45,5 εκατ. και οι θάνατοι τα 1,188 εκατ.

Στο μεταξύ, προσανατολισμένες στη διάσωση της καπιταλιστικής οικονομίας, οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας ανακοίνωσαν lockdown για ένα μήνα και εμφανίστηκαν «αιφνιδιασμένες» από το δεύτερο κύμα, ενώ όλους αυτούς τους μήνες δεν έκαναν τίποτα για να ενισχυθούν οι δομές Υγείας, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, να παρθούν μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Ακόμα και το μέτρο της μερικής καραντίνας είναι προσαρμοσμένο στην επιχειρηματική κερδοφορία, με στόχο να «σπάσει» το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη Γερμανία και να καταστεί εφικτός ο εορτασμός των Χριστουγέννων χωρίς εκτεταμένους περιορισμούς, όπως είπε η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, με την «ελπίδα (...) να ξεπεράσουμε σταδιακά την πανδημία το επόμενο έτος και να ανακάμψουμε οικονομικά», όπως λέγεται σε σχετικό έγγραφο.

Στη Γαλλία το γενικό lockdown υιοθετήθηκε ως έσχατο μέτρο που θα αποτρέψει ακόμα περισσότερους θανάτους από τους άνω των 35.000, μέχρι τώρα, εξαιτίας της διαχείρισης της πανδημίας με βάση τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας. Το δεύτερο κύμα «θα είναι χωρίς αμφιβολία φονικότερο από το πρώτο», ομολόγησε κυνικά ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας πως χωρίς τα νέα περιοριστικά μέτρα η χώρα θα μετρούσε «τουλάχιστον 400.000 νεκρούς επιπλέον» σε μερικούς μήνες.

Στην τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη το βράδυ, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να διασφαλιστεί η αναλογική διανομή μεταξύ των κρατών - μελών του εμβολίου κατά του κορονοϊού, μόλις είναι διαθέσιμο, ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, υπογράμμισε ότι «η εξάπλωση του ιού θα κατακλύσει τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης εάν δεν δράσουμε επειγόντως» και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή διέθεσε 220 εκατ. ευρώ για διασυνοριακή μεταφορά ασθενών. Η Επιτροπή, είπε, βρίσκεται σε συνομιλίες με 4 εταιρείες για την εξασφάλιση πιθανών εμβολίων Covid, ενώ ήδη έχει συμφωνίες με άλλες 3.

Η Γερμανίδα καγκελάριος φέρεται να ζήτησε lockdown σε όλα τα κράτη της ΕΕ, ώστε να αποφευχθούν οι χειρότερες οικονομικές επιπτώσεις.

«Φορτσάρουν» οι φαρμακευτικοί όμιλοι

Ταυτόχρονα οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις «τα δίνουν όλα» στους φαρμακευτικούς ομίλους στην κούρσα για την κυκλοφορία και την εξασφάλιση ενός εμβολίου, που θα τους εξασφαλίσει οικονομικό και γεωπολιτικό προβάδισμα.

Το εμβόλιο της αμερικανικής «Pfizer Inc» και της γερμανικής «BioNTech SE» κατά της Covid-19 έχει ανακοινωθεί ότι «είναι αποτελεσματικό» και αναμένεται να λάβει έγκριση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ακόμη και πριν από τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Στη Ρωσία, όπου τις τελευταίες μέρες καταγράφονται ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων και θανάτων (27.301 νεκροί συνολικά), ξεκίνησε η παραγωγή και του δεύτερου εμβολίου, του «EpiVaCKorona», από το επιστημονικό κέντρο ιολογίας και βιοτεχνολογίας «Vector». Το εμβόλιο εγκρίθηκε στα μέσα Οκτώβρη, χωρίς να έχουν ξεκινήσει οι μαζικές κλινικές δοκιμές της φάσης 3 με τη συμμετοχή 40.000 εθελοντών, ωστόσο μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν ήδη παραχθεί συγκεκριμένες ποσότητες, ανακοίνωσε η ρωσική ρυθμιστική αρχή προστασίας της υγείας του καταναλωτή.

Αίτηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για χορήγηση εσπευσμένης άδειας κυκλοφορίας (EUL) και για ένταξη του εμβολίου «Sputnik-V» στη διαδικασία προεπιλογής στο αντίστοιχο πρόγραμμα του ΟΗΕ υπέβαλε το Ρωσικό Ταμείο Αμεσων Επενδύσεων, που θα του δώσει τη δυνατότητα να συμπεριληφθεί στη σειρά των φαρμακευτικών σκευασμάτων που ανταποκρίνονται στις κύριες προδιαγραφές ποιότητας, ασφάλειας και αποτελεσματικότητας και να κυκλοφορήσει νωρίτερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ