Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Η Βρετανία ενέκρινε το εμβόλιο των «Pfizer» - «BioNTech»

Οι πρώτες δόσεις αναμένονται από τις αρχές της επόμενης βδομάδας

Copyright 2020 The Associated

Η Βρετανία έγινε χτες η πρώτη δυτική χώρα που ενέκρινε ένα εμβόλιο κατά της Covid-19, πριν από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, αφού η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της χώρας ενέκρινε σε χρόνο - ρεκόρ το εμβόλιο των «Pfizer» - «BioNTech» για έκτακτη χρήση, με το εμβόλιο να γίνεται διαθέσιμο από την επόμενη βδομάδα.

Στην παγκόσμια οικονομική και γεωπολιτική κούρσα, η έγκριση του εμβολίου δίνει προβάδισμα στη Μεγάλη Βρετανία, κάτι που η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να το καρπωθεί ως «νίκη», τη στιγμή που υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για τη διαχείριση της πανδημίας και για τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών στην Ευρώπη, με σχεδόν 60.000 επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει παραγγείλει 40 εκατ. δόσεις, που αρκούν για να εμβολιαστούν 20 εκατ. άνθρωποι, με δύο δόσεις μέσα σε 20 - 30 μέρες. Οι πρώτες 10 εκατ. δόσεις αναμένεται να φτάσουν άμεσα στη χώρα και θα εμβολιαστούν πρώτοι οι ένοικοι των οίκων ευγηρίας, οι εργαζόμενοι σε επαγγέλματα Υγείας - Πρόνοιας, οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν προβλήματα υγείας.

Σημειώνεται ότι η «Pfizer» και η «BioNTech» κατέθεσαν προχτές, Τρίτη, αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την έγκριση του εμβολίου τους.

Στη Γαλλία η πρώτη φάση του εμβολιασμού θα γίνει «μόλις καταστεί δυνατό» μετά την πιστοποίηση των ευρωπαϊκών υγειονομικών αρχών, από τα τέλη Δεκέμβρη έως τις αρχές Γενάρη, δήλωσε προχτές ο Πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν. Στη Γερμανία ο υπουργός Υγείας εκτίμησε προχτές ότι οι εμβολιασμοί μπορούν να ξεκινήσουν «περί τα τέλη του έτους».

Στις ΗΠΑ το εμβόλιο των «Pfizer» - «BioNTech» ενδέχεται να λάβει άδεια και να ξεκινήσει η διανομή του λίγες μέρες μετά τις 10 Δεκέμβρη και αναμένεται να ακολουθήσει αυτό της «Moderna», αφού το αίτημά της για έγκριση θα συζητηθεί στις 17 Δεκέμβρη.

Οι περισσότερες αμερικανικές πολιτείες αναμένουν να μπορέσουν να εμβολιάσουν τους υγειονομικούς μέσα σε 3 βδομάδες αφότου παραλάβουν την πρώτη δόση ενός εμβολίου, σύμφωνα με αξιωματούχο των Κέντρων για τον Ελεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC).

Στο μεταξύ, στη Ρωσία, ο Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε χτες ότι στη χώρα έχουν παραχθεί ήδη 2 εκατ. δόσεις εμβολίου και, όπως είπε, «αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε αν όχι τον μαζικό, ευρείας κλίμακας εμβολιασμό», αλλά «εμβολιασμό των δύο ομάδων υψηλού κινδύνου, που είναι οι γιατροί και οι εκπαιδευτικοί». Κάλεσε να ξεκινήσουν στα τέλη της ερχόμενης βδομάδας.

Στο μεταξύ, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως ξεπέρασαν χτες τα 64 εκατ. και οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι τα 1,489 εκατ. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά περίπου 4 εκατ. την περασμένη βδομάδα (23 - 29 Νοέμβρη), ενώ καταγράφηκαν σχεδόν 70.000 νέοι θάνατοι, ανέφερε χτες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Κατά την προηγούμενη περίοδο των επτά ημερών, είχαν αναφερθεί επίσης 4 εκατ. κρούσματα και περίπου 67.000 θάνατοι.

Παράλληλα συνεχίζεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση για τον χρόνο εμφάνισης και τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας, με αξιοποίηση στοιχείων που βγαίνουν στη δημοσιότητα ότι ο κορονοϊός εμφανίστηκε νωρίτερα από το Δεκέμβρη του 2019. Οπως αναφέρει το CNΝ, σύμφωνα με έγγραφα που διαθέτει, η Κίνα στα πρώτα στάδια της πανδημίας του κορονοϊού ανέφερε λιγότερα κρούσματα από τα πραγματικά, καθώς για διάφορους λόγους απέτυχε να εντοπίσει γρήγορα νέες μολύνσεις.

Επίσης, έρευνα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ δείχνει πως κρούσματα κορονοϊού πρέπει να υπήρχαν στη χώρα από το Δεκέμβρη του 2019, δηλαδή πολύ νωρίτερα απ' ό,τι ανακοινώθηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ