Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2020 - Κυριακή 13 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
«Αποκαλυπτήρια» ξανά για τα ευρωατλαντικά παραμύθια κυβέρνησης και αστικών κομμάτων

INTIME NEWS

Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι βγαίνουν η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα από ένα ακόμα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (ΕΣ), που ξεσκέπασε και πάλι τα ευρωατλαντικά παραμύθια, που διακινούν πως τάχα οι συμμαχίες του κεφαλαίου και τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στα οποία είναι βουτηγμένοι ως το λαιμό για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, αποτελούν εγγυητές της ειρήνης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου.

Ετσι, παρά την καλλιέργεια προσδοκιών το προηγούμενο διάστημα, οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής που συνυπέγραψε η κυβέρνηση της ΝΔ επιβεβαιώνουν πως «η ΕΕ έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία». Παραθέτουν έτσι όλο το φάσμα των οικονομικών, εμπορικών και άλλων σχέσεων, όπως και το ζήτημα της μετανάστευσης, για το οποίο η ΕΕ δηλώνει «πρόθυμη να συνεχίσει να παρέχει οικονομική βοήθεια» στην Τουρκία και καλούν τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, και την Κομισιόν να υποβάλουν εκθέσεις σχετικά με την πορεία των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας έως το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σημειώνουν ακόμη ότι «η ΕΕ θα αναζητήσει συνεργασία για τα θέματα που σχετίζονται με την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με τις ΗΠΑ», προς διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής στην Ανατολική Μεσόγειο, κόντρα στη διείσδυση άλλων κέντρων.

Ενώ σε ό,τι αφορά τα σχέδια συνεκμετάλλευσης, καλούν τον Ζ. Μπορέλ «να προχωρήσει την πρόταση για την πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο», για συνολικές δηλαδή «διευθετήσεις» στην περιοχή, αίτημα που σταθερά προβάλλει και η Τουρκία.

Μέσα από το παραπάνω πρίσμα, σε ό,τι αφορά τα Ελληνοτουρκικά, τα Συμπεράσματα παρουσιάζουν ως σημαντική εξέλιξη την απόσυρση του «Ορούτς Ρέις» - που η ελληνική κυβέρνηση παρουσίαζε ως προσχηματική - καλώντας «σε διαρκούσα αποκλιμάκωση έτσι ώστε να επιτρέψει τη γρήγορη επανάληψη και ομαλή συνέχιση των άμεσων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

Ενώ σε ό,τι αφορά τις περιβόητες κυρώσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διεύρυνε το... ευχολόγιο, τη λίστα των ενδεχόμενων κυρώσεων προς πρόσωπα που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας, σε περίπτωση που αυτή εξακολουθήσει τις «χωρίς εξουσιοδότηση» ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο, παραπέμποντας τις όποιες αποφάσεις στην επόμενη προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής, το Μάρτη του 2021, απορρίπτοντας κι αυτό ακόμα το αίτημα της κυβέρνησης για μια έκτακτη Σύνοδο το Φλεβάρη.

Εφ' όλης της ύλης το παζάρι

Σε δηλώσεις της με το πέρας της Συνόδου, η Αγκ. Μερκελ είπε ότι ΕΕ - Τουρκία έχουν «στρατηγική αλληλεξάρτηση». Ερωτώμενη αν η γερμανική κυβέρνηση θα σταματήσει εξαγωγές πολεμικού υλικού στην Τουρκία, πέταξε το μπαλάκι στη νέα συζήτηση στη Σύνοδο του Μάρτη, ενώ σημείωσε ότι αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει και στο ΝΑΤΟ, αλλά και με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση μόλις αναλάβει καθήκοντα, στα τέλη Γενάρη.

Ο δε Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, αδειάζοντας την κυβέρνηση για όσα έλεγε περί συμφωνηθέντων τον Οκτώβρη που πρέπει να τηρηθούν και να ανακοινωθούν κυρώσεις, είπε ότι έγιναν και γίνονται όλα ακριβώς όπως είχαν συμφωνήσει τον Οκτώβρη, με βήματα που γίνονται σταδιακά έως το Μάρτη πλέον.

Αποκαλυπτικές είναι και οι πληροφορίες για το «παρασκήνιο». Ετσι, κατά πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ο Μπορέλ στις επαφές που είχε το προηγούμενο διάστημα με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρότεινε μεταξύ άλλων «ανταλλαγμάτων» προς την Τουρκία και «κινήσεις» της Ελλάδας στη Θράκη, συγκεκριμένα την ικανοποίηση «αιτημάτων» που βάζει η Αγκυρα για τα λεγόμενα «μειονοτικά σχολεία», επιβεβαιώνοντας ότι στο ιμπεριαλιστικό παζάρι βάζουν «προς συζήτηση» όλες τις απαιτήσεις της Τουρκίας.

Επιπλέον, στη διάρκεια των διαβουλεύσεων ενόψει του ΕΣ, οι εκπρόσωποι της Κομισιόν ισχυρίστηκαν ότι δεν μπορεί να γίνει επέκταση της λίστας των κυρώσεων για άτομα και εταιρείες που εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα καθώς «πρόκειται για διεκδικούμενη μη οριοθετημένη υφαλοκρηπίδα», θέση που εκφράζεται σταθερά από τις ΗΠΑ, εξισώνοντας μαζί με την ΕΕ τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα με τις προκλητικές διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης.

Σε μια τέτοια βάση, κατά αρμόδιες πηγές, και τα τρία βασικά αιτήματα της κυβέρνησης (αντίμετρα για τις παραβιάσεις της Τελωνειακής Ενωσης, εξέταση τομεακών περιοριστικών μέτρων - κυρώσεων, εμπάργκο όπλων) πήγαν στον κάλαθο των αχρήστων, και μάλιστα Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία πρόβαλαν βέτο στο όποιο ενδεχόμενο κάποια από τις τρεις επιλογές να μπει στο κείμενο, ενώ και η Γαλλία - παρά την πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη «διμερή στρατηγική σχέση» και τις χρυσοπληρωμένες παραγγελίες πολεμικού υλικού - κατόπιν συνεννοήσεων με τη Γερμανία, αλλά και με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, συμφώνησε «να δοθεί χρόνος στην Τουρκία».

Το αμερικανοΝΑΤΟικό ποτήρι... μισογεμάτο βλέπει η κυβέρνηση

Το αμερικανοΝΑΤΟικό «ποτήρι»... μισογεμάτο είδε μετά το τέλος της Συνόδου ο πρωθυπουργός, ισχυριζόμενος πως το ΕΣ διεύρυνε τη σχετική λίστα προσώπων και οντοτήτων για κυρώσεις και ότι στα Συμπεράσματα μπαίνει ως προϋπόθεση για επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών η «αποχή από παράνομες δραστηριότητες».

«Αν έπρεπε να συνοψίσω σε μια πρόταση αυτό που έγινε, θα έλεγα ότι η ΕΕ έκανε ένα βήμα που αποτελεί την πιο ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά», υποστήριξε, ενώ τώρα, αναποδογυρίζοντας όσα έλεγε πριν από τη Σύνοδο, αλλά και δείχνοντας ότι το ζητούμενο είναι οι όροι για το εφ' όλης της ύλης παζάρι, σημείωσε πως «οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά η απειλή επιβολής είναι το καλύτερο εργαλείο για να πιέσουμε την Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά», για να μπορέσουν να επανεκκινήσουν τις διερευνητικές επαφές, για τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα για εμπάργκο όπλων, από τη μια, είπε ότι το έθεσε στη Σύνοδο «μετ' επιτάσεως», κι από την άλλη, μετά και τον τοίχο όπου προσέκρουσε, είπε ότι το ΕΣ δεν μπορεί να τοποθετηθεί για ένα τέτοιο θέμα, αλλά «είναι ζήτημα διμερών σχέσεων».

Στο μεταξύ, έριχνε τον πήχη για την πολυδιαφημισμένη τις τελευταίες μέρες απόφαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ για κυρώσεις κατά της Τουρκίας λόγω προμήθειας ρωσικών όπλων: «Δεν γνωρίζω αν οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στη λήψη άμεσα συγκεκριμένων κυρώσεων κατά της Τουρκίας για το ζήτημα των "S-400". Είναι κάτι που θα μπορέσω να το σχολιάσω αν και εφόσον γίνει», είπε, σπεύδοντας ωστόσο ξανά να παρουσιάσει τις ΗΠΑ (σε αντιδιαστολή με την ΕΕ) ως δήθεν «ανάχωμα» απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, λέγοντας ότι συμμερίζονται τη θέση της κυβέρνησης πως «η Τουρκία γεννά περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει».

Χρήσιμο συμπαραστάτη στην προσπάθεια να παρουσιάσει τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και τα σχέδιά τους ως «συμβατά» με την ειρήνη και την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων, η κυβέρνηση βρήκε φυσικά και πάλι στο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, που «προσπερνώντας» τα όσα καταγράφονται στα Συμπεράσματα του ΕΣ, έσπευσε να μιλήσει για «παταγώδη διπλωματική αποτυχία του κ. Μητσοτάκη» αλλά και για ΕΕ «κατώτερη των περιστάσεων, αδύναμη να υποστηρίξει κράτος - μέλος της και να διαπραγματευθεί αποτελεσματικά με μια ισχυρή γειτονική χώρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ