Παρασκευή 25 Δεκέμβρη 2020 - Κυριακή 27 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Ξανά εκλογές στο φόντο εσωτερικών και περιφερειακών ζυμώσεων

Σε προεκλογικούς ρυθμούς ζει και πάλι το Ισραήλ καθώς οδηγείται ξανά, μετά τις εκλογές στις 2 Μάρτη, στις κάλπες με πιθανότερη ημερομηνία την 23η Μάρτη 2021.

Τα διακυβεύματα σε αυτές τις εκλογές, που θα διεξαχθούν εν μέσω ζυμώσεων στους κόλπους των αστικών κομμάτων και με φόντο τις σημαντικές γεωπολιτικές εξελίξεις που προκαλούν οι συμφωνίες του Ισραήλ για την εξομάλυνση των σχέσεων με αραβικές χώρες, αφορούν εσωτερικές ανακατατάξεις μεταξύ άλλων και λόγω των πολύ δυσμενών επιπτώσεων της καπιταλιστικής κρίσης που επιδείνωσε η πανδημία.

Η υψηλή ανεργία και η έξαρση της φτώχειας ασκούν έντονες πιέσεις σε φτωχά, λαϊκά στρώματα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παράλληλα ισραηλινά μονοπώλια που έχουν επωφεληθεί από τις κυβερνήσεις του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναμένεται να τον στηρίξουν και πάλι, καθώς τους άνοιξε δρόμους στον ανταγωνισμό σε περιφερειακό επίπεδο, ειδικότερα στους τομείς της Ενέργειας, της τεχνολογίας αιχμής, της πολεμικής βιομηχανίας, των επιστημών Υγείας αλλά και των αερομεταφορών εξαιτίας της εξομάλυνσης των σχέσεων της χώρας με αραβικές χώρες.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναμένεται να χρησιμοποιήσει ως προεκλογικό χαρτί αφενός τις συμφωνίες που έκλεισε με φαρμακοβιομηχανίες για να εξασφαλίσει επαρκή αποθέματα εμβολίων κατά του ιού Covid-19 και αφετέρου τις λεγόμενες «συμφωνίες του Αβραάμ» που αφορούν την εξομάλυνση των σχέσεων με αραβικές και μουσουλμανικές χώρες.

Φορώντας το προσωπείο του «ειρηνοποιού» ο Νετανιάχου θέλει να βγει πιο ενισχυμένος, έχοντας να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ να επαναδιαπραγματευτεί τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Πολύ πιθανό είναι επίσης η νέα κυβέρνηση στο Ισραήλ να κληθεί να ξεκινήσει μία νέα διαπραγμάτευση και με την Παλαιστινιακή Αρχή στο φόντο των ραγδαίων εξελίξεων που προκαλούν οι συμφωνίες με αραβικές χώρες, ενώ η κατοχή σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού συνεχίζεται με αμείωτη σκληρότητα.

Σε κάθε περίπτωση, οι κάλπες «ανακατεύουν την τράπουλα» και σε επίπεδο αστικών κομμάτων καθώς οι ζυμώσεις είχαν αρχίσει πριν από την απόφαση για τη διεξαγωγή τους. Ο Γκιντόν Σαάρ πριν από περίπου έναν μήνα αποχώρησε από το κυβερνών δεξιό κόμμα Λικούντ και δημιούργησε το δικό του κόμμα, «Νέα Ελπίδα».

Το Εργατικό Κόμμα, που παλιότερα κυβέρνησε, φαίνεται ότι επιδιώκει συνεργασίες σε εκλογικά μπλοκ κεντροδεξιών κομμάτων. Ο αρχηγός του κόμματος, Αμίρ Πέρετζ, παραιτήθηκε την Τετάρτη ανακοινώνοντας ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος. Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός νέου ρόλου στον πολιτικό βίο του Ισραήλ καθώς ο ίδιος φιλοδοξεί να γίνει ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.


Δ. ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ