Παρασκευή 25 Δεκέμβρη 2020 - Κυριακή 27 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
«ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ»
Διαδικτυακές συνεδριάσεις της Συντακτικής Επιτροπής

H Συντακτική Επιτροπή της «Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης», όπου συμμετέχουν τα θεωρητικά περιοδικά 10 Κομμουνιστικών Κομμάτων, ανάμεσά τους και το θεωρητικό και πολιτικό όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ «Κομμουνιστική Επιθεώρηση», σε δελτίο Τύπου της ενημερώνει για τη δράση της το τελευταίο διάστημα:

«Στις 19/11/20 και στις 10/12/20 πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακές συνεδριάσεις της Συντακτικής Επιτροπής της "Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης" (ΔΚΕ), κατά τις οποίες συζητήθηκαν τα άρθρα του 11ου Τεύχους της ΔΚΕ. Ετσι, στις δύσκολες και πρωτόγνωρες για όλους μας συνθήκες της πανδημίας, η ΔΚΕ, αν και αναγκάστηκε να αναπροσαρμόσει ορισμένες διαδικασίες της, δεν σταμάτησε τη δράση της και μπόρεσε να προετοιμάσει το επόμενο τεύχος.

Η χρονιά στην οποία προετοιμάζεται το 11ο τεύχος ήταν αυτή στην οποία εκδηλώθηκε η νέα παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, σημάδια της οποίας, όπως ήταν η επιβράδυνση οικονομιών μεγάλων καπιταλιστικών χωρών, φαίνονταν από νωρίτερα, με την πανδημία να λειτουργεί σαν καταλύτης.

Σε συνθήκες κρίσης παρατηρείται τόσο η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, όσο και η εκτίναξη της αύξησης των κοινωνικών προβλημάτων που προκαλεί στην εργατική τάξη και στα άλλα λαϊκά στρώματα ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής.

Στις μέρες μας οι ανταγωνισμοί μονοπωλίων και κρατών για τα εμβόλια και τα φάρμακα κατά της πανδημίας, όπως επίσης οι τραγικές ελλείψεις και η κατάρρευση των εμπορευματοποιημένων δημόσιων συστημάτων Υγείας, ακόμα και στις πιο προηγμένες και ισχυρές καπιταλιστικές χώρες, υπογράμμισαν ακόμα πιο εμφατικά την επικαιρότητα του σοσιαλισμού.

Στην έννοια του σοσιαλισμού παραπέμπουν ακόμα και κάποιοι αστοί αναλυτές και πολιτικοί ή εκπρόσωποι του οπορτουνισμού. Είναι, όμως, σοσιαλισμός αυτό στο οποίο αναφέρονται; Επί της ουσίας διαστρεβλώνουν την ουσία του και παρουσιάζουν ως σοσιαλισμό μια καρικατούρα του.

Στις ίδιες τις γραμμές του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος είναι ισχυρές οι δυνάμεις - όπως αυτές που προέρχονται από τον ευρωκομμουνισμό, ή του λεγόμενου "Σοσιαλισμού του 21ου αιώνα" - που, επικαλούμενες "εθνικές ιδιαιτερότητες", αρνούνται την ύπαρξη νομοτελειών στην πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Τα Κόμματα που συνεργαζόμαστε στο πλαίσιο της ΔΚΕ θεωρούμε πως η πάλη για το σοσιαλισμό έχει νομοτέλειες, που περιγράφηκαν στα έργα τους από τους Μαρξ, Ενγκελς και Λένιν και επιβεβαιώνονται τόσο από τη θετική, όσο και από την αρνητική εμπειρία της οικοδόμησης του σοσιαλισμού τον 20ό αιώνα.

Η ΔΚΕ αποφάσισε το 2020, τιμώντας τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Λένιν, τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Ενγκελς, καθώς και τα 140 χρόνια από τη συγγραφή της μπροσούρας του "Η εξέλιξη του σοσιαλισμού από την ουτοπία στην επιστήμη", να επικεντρώσει σε αυτό το τεύχος στο επίκαιρο ζήτημα των νομοτελειών της σοσιαλιστικής επανάστασης και οικοδόμησης.

Στις τηλεσυνεδριάσεις συμμετείχαν εκπρόσωποι των θεωρητικών και πολιτικών περιοδικών των Κομμουνιστικού Κόμματος Βενεζουέλας, Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Κομμουνιστικού Κόμματος Εργαζομένων Ισπανίας, Σοσιαλιστικού Κινήματος Καζακστάν, Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας, Κομμουνιστικού Κόμματος Μεξικού, Ουγγρικού Εργατικού Κόμματος, Ενωσης Κομμουνιστών Ουκρανίας, Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας, Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας.

Με την ευκαιρία των τηλεσυνεδριάσεων, τα Κόμματα της ΔΚΕ εξέφρασαν τις θερμές ευχαριστίες τους στους γιατρούς και στους νοσηλευτές, στο προσωπικό των νοσοκομείων, των μονάδων Υγείας, που έδωσαν και δίνουν τη μάχη κατά της πανδημίας, αντιπαλεύοντας μεγάλες δυσκολίες. Εκφράστηκε η αλληλεγγύη των Κομμάτων της ΕΚΠ σε όσους επλήγησαν από την πανδημία Covid-19, με την ευχή της ταχείας ανάρρωσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ