Παρασκευή 8 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ - ΤΑΪΒΑΝ
Νέες αφορμές για αντεγκλήσεις μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας

Αστυνομική επιχείρηση για τη σύλληψη πάνω από 50 ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για «το έγκλημα της ανατροπής ή της σοβαρής παρέμβασης προκειμένου να καταστραφεί η νόμιμη ενάσκηση των καθηκόντων της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ» έγινε την Τετάρτη στο Χονγκ Κονγκ. Μεταξύ άλλων, η αστυνομία έκανε έρευνα και συλλήψεις σε εταιρεία δημοσκοπήσεων και μία άλλη, δικηγορική, ενώ στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται και Αμερικανοί υπήκοοι.

Ο υπουργός Ασφάλειας του Χονγκ Κονγκ, Τζον Λι, μίλησε για ομάδα που σχεδίαζε να προκαλέσει «σοβαρή βλάβη» στην κοινωνία και πως οι αρχές δεν θα ανεχθούν οποιεσδήποτε ανατρεπτικές ενέργειες. Η επιχείρηση έγινε με βάση τον νέο «νόμο για την ασφάλεια» που εγκρίθηκε πέρυσι, ενισχύοντας τον ρόλο και λόγο της κεντρικής κινεζικής κυβέρνησης στην ημιαυτόνομη αυτή περιοχή, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα χρηματοπιστωτικά κέντρα του πλανήτη.

Ο προοριζόμενος για νέος Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, περιέγραψε τις συλλήψεις ως «επίθεση σε εκείνους που προασπίζονται με γενναιότητα οικουμενικά δικαιώματα» και πρόσθεσε ότι «η διοίκηση Μπάιντεν - Χάρις θα είναι αλληλέγγυα με τον λαό του Χονγκ Κονγκ και εναντίον της καταστολής της δημοκρατίας από το Πεκίνο». Ο απερχόμενος ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο εξέφρασε τον «αποτροπιασμό» του και είπε ότι «οι ΗΠΑ θα εξετάσουν την επιβολή κυρώσεων και άλλων περιορισμών σε οποιοδήποτε και όλα τα πρόσωπα και τις οντότητες που εμπλέκονται στην εκτέλεση αυτής της επίθεσης στον λαό του Χονγκ Κονγκ». Ακόμα, ότι η Ουάσιγκτον θα «εξετάσει περιορισμούς κατά της Οικονομικής και Εμπορικής Υπηρεσίας του Χονγκ Κονγκ στις ΗΠΑ και θα προχωρήσει σε επιπρόσθετες άμεσες δράσεις κατά αξιωματούχων που έχουν υπονομεύσει τις δημοκρατικές διαδικασίες στο Χονγκ Κονγκ». Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ Κέλι Κραφτ θα επισκεφθεί την Ταϊβάν.

Το ΥΠΕΞ της Κίνας κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν να αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ