Παρασκευή 8 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Ορκίστηκε η νέα Βουλή

Την Τρίτη 5 Γενάρη συνεδρίασε για πρώτη φορά η νέα Βουλή της Βενεζουέλας που προέκυψε από τις εκλογές της 6ης Δεκέμβρη, στις οποίες κυριάρχησε ο σοσιαλδημοκρατικός κυβερνητικός συνασπισμός, ενώ συμμετείχε ένα μέρος της αντιπολίτευσης.

Στη συνεδρίαση, με τις ψήφους του κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και σύμμαχων δυνάμεων στον λεγόμενο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλο, εκλέχτηκε πρόεδρος του Σώματος ο έως τώρα υπουργός Επικοινωνίας, Χόρχε Ροντρίγκες. Το προεδρείο της Βουλής αποτελείται επίσης από στελέχη του Πόλου αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έθεσαν υποψηφιότητα. Ο Ροντρίγκες εξήγγειλε ότι θα επιδιωχθούν «ο πολιτικός διάλογος και η εθνική συμφιλίωση», αλλά σημείωσε ότι «αυτό δεν σημαίνει ατιμωρησία και μη απόδοση δικαιοσύνης για εγκλήματα». Ωστόσο, τέτοιες υποσχέσεις έως τώρα δεν έχουν υλοποιηθεί από την κυβέρνηση. Ετσι αντιδραστικοί πολιτικοί που συμμετείχαν σε απόπειρες πραξικοπήματος κι άλλα εγκλήματα είναι απολύτως ελεύθεροι (όπως ο Γκουαϊδό, ο Λόπεζ που διέφυγε ενώ ήταν σε κατ' οίκον περιορισμό και πολλοί άλλοι).

Θυμίζουμε ότι στη Βουλή εκπροσωπείται με έναν βουλευτή - τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας, Οσκαρ Φιγκέρα - η Επαναστατική Εναλλακτική Συμμαχία, που καταγγέλλει τόσο την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα ενάντια στη Βενεζουέλα όσο και την αντιλαϊκή πολιτική της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο, η οποία έχει προχωρήσει σε συμβιβασμό με τμήματα του κεφαλαίου στη χώρα. Η Συμμαχία, που είχε αποκλειστεί επιδεικτικά από τα κρατικά και μη ΜΜΕ στην προεκλογική εκστρατεία, έχει δηλώσει ότι θα παλέψει για τα λαϊκά προβλήματα, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τη δολαριοποίηση της οικονομίας, ενώ καταγγέλλει ότι με το εκλογικό σύστημα και την κατανομή των εδρών στη Βουλή, της έχουν αφαιρεθεί τουλάχιστον 5 έδρες.

Από την πλευρά του, ο αχυράνθρωπος των ΗΠΑ και της ΕΕ, ηγέτης της αντίδρασης και αυτοανακηρυχθείς Πρόεδρος Χουάν Γκουαϊδό, αν και είχε προαναγγείλει διαμαρτυρίες για να αποτρέψει την ορκωμοσία της νέας Βουλής, αρκέστηκε να συγκεντρώσει κάποιους δικούς του πρώην βουλευτές και να δηλώσει ότι η παλιά Βουλή και ο ίδιος ως πρόεδρός της θα συνεχίσουν τη θητεία τους για έναν ακόμη χρόνο. Στην πραγματικότητα, πλέον ο Γκουαϊδό χάνει τα στηρίγματά του και από πρώην βουλευτές των κομμάτων που τον στήριζαν, ενώ έρχονται στο φως νέα σκάνδαλα με αποσπάσεις χρηματικών ποσών από έσοδα θυγατρικών της κρατικής εταιρείας πετρελαίου PDVSA στο εξωτερικό και από μίζες για μείωση χρεών που έχουν κράτη προς αυτή, όπως η Παραγουάη. Δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ» κάνει λόγο για 40 εκατομμύρια δολάρια τα οποία κατέληξαν στις τσέπες του αχυράνθρωπου και των συνεργατών του.

Επίσης, ενδεικτική είναι και η αλλαγή τακτικής της ΕΕ, της οποίας ο επικεφαλής της διπλωματίας, Γιόζεπ Μπορέλ, ενώ συνεχίζει στο μοτίβο της μη αναγνώρισης της κυβέρνησης Μαδούρο και των εκλογών της 6ης Δεκέμβρη, χαρακτηρίζοντάς τες «μη ελεύθερες και νοθευμένες», παρότι εκφράζει τη στήριξή της στον Γκουαϊδό, δεν τον ονομάζει πλέον μεταβατικό Πρόεδρο όπως τον έλεγε έως τώρα, αλλά «ηγέτη της κοινωνίας των πολιτών και της αντιπολίτευσης». Η τακτική αυτή δεν αλλάζει την πολιτική της ΕΕ για «αλλαγή καθεστώτος» στη χώρα της Λατινικής Αμερικής αλλά αποτελεί σαφή υποβάθμιση του Γκουαϊδό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ