Παρασκευή 8 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΡΙΚΗ
Περιοδεία του Κινέζου ΥΠΕΞ

Ανακοινώθηκε μερική διαγραφή του χρέους του Κονγκό

Αύριο αναμένεται να ολοκληρώσει την 5ήμερη περιοδεία του στην Αφρική ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Ουάνγκ Γι, που έχει προγραμματιστεί να έχει επίσημες επαφές σε Νιγηρία, Κογκό, Μποτσουάνα, Τανζανία και Σεϊχέλες.

Στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα, πρώτο σταθμό της περιοδείας του, ο Γι συναντήθηκε με τον Νιγηριανό ομόλογό του, Ζοφρί Ονιεάμα, και τον Πρόεδρο της χώρας, Μουχαμάντου Μπουχάρι, και συζήτησαν «έναν μεγάλο αριθμό θεμάτων για την ενίσχυση των σχέσεων Νιγηρίας - Κίνας και την προώθηση κοινών συμφερόντων». Σε δηλώσεις του, ο Γι σημείωσε ότι μέχρι σήμερα η Κίνα «συνέβαλε στην ανέγερση σιδηροδρόμων, αυτοκινητοδρόμων και άλλων σχεδίων (υποδομών), θεωρούμε ότι αυτό βοήθησε στην οικονομική ανάπτυξη της Νιγηρίας. Το επόμενο βήμα θα είναι να ενθαρρύνουμε περισσότερες κινεζικές επενδύσεις στη Νιγηρία», επιβεβαιώνοντας ότι οι κινεζικοί όμιλοι δεν θα παραιτηθούν από την πρωτοκαθεδρία που κατέχουν στην «ανάπτυξη» της Μαύρης Ηπείρου, με δεδομένο και τον μεγάλο φυσικό πλούτο της ηπείρου.

Ενδεικτική ήταν και η ανακοίνωση που έγινε μετά τις επαφές Γι στο Κονγκό, όπου σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, το Πεκίνο συμφώνησε στη διαγραφή μέρους του χρέους που έχει η αφρικανική χώρα, στο όνομα της «στήριξης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας».

Σε δηλώσεις του σε αφρικανικά ΜΜΕ, ο Κινέζος ΥΠΕΞ ξεχώρισε ως πεδία σύσφιξης της σινο-αφρικανικής συνεργασίας την ανάπτυξη εμβολίων κατά της πανδημίας της Covid-19, τη στήριξη για την οικονομική ανάκαμψη, αλλά και την προώθηση σημαντικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων, εννοώντας μέτρα που θα διευκολύνουν τη δράση των κινεζικών ομίλων. Ακόμα, εστίασε στην αξία ανάπτυξης της ψηφιακής οικονομίας, του ηλεκτρονικού εμπορίου και της βιομηχανικής αλυσίδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ