Παρασκευή 8 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Μεγάλες επιχειρηματικές συμπράξεις σε φυσικό αέριο και άνθρακα

Με φόντο και τον ανταγωνισμό με ιμπεριαλιστικά κέντρα της Δύσης

ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Νέες επιχειρηματικές συμπράξεις και αγωγοί μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας βρίσκονται στα σκαριά, σε μια προσπάθεια η Ρωσία να ενισχύσει τις εξαγωγές άνθρακα, φυσικού αερίου και πετροχημικών στον μεγαλύτερο καταναλωτή Ενέργειας στον κόσμο, ενώ από την πλευρά της η Κίνα επιδιώκει να μειώσει δραστικά εισαγωγές από Αυστραλία και ΗΠΑ.

Σε τηλεφωνική τους συνομιλία, στα τέλη Δεκέμβρη, ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν, συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία των δύο κρατών σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών και βιομηχανικών επιχειρηματικών έργων μεγάλης κλίμακας.

Χαρακτηρίζοντας το 2020 «εξαιρετική χρονιά», ο Σι είπε ότι «ο αληθινός χρυσός μπορεί να αντέξει τη δοκιμασία της φωτιάς και η δύσκολη περίοδος έδωσε μεγαλύτερη σημασία στη μοναδικής δύναμης και μεγάλης αξίας σχέση Κίνας - Ρωσίας», όπως μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Σινχουά».

«Ενισχύοντας τη στρατηγική τους συνεργασία, Κίνα και Ρωσία μπορούν να αντισταθούν αποτελεσματικά σε κάθε προσπάθεια καταστολής και διχοτόμησης των δύο χωρών, ενώ παράλληλα να σφυρηλατήσουν μια σταθερή ασπίδα για τη διασφάλιση της διεθνούς δικαιοσύνης», τόνισε ο Κινέζος Πρόεδρος, υποδηλώνοντας ότι οι δύο μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις σχηματίζουν μέτωπο στην αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα της Δύσης.

Ενα από αυτά τα επιχειρηματικά σχέδια προβλέπει διπλασιασμό των εξαγωγών άνθρακα της Ρωσίας προς την Κίνα - αρκετό για να αντικαταστήσει τις εισαγωγές από την Αυστραλία, με την οποία οι σχέσεις της Κίνας έχουν επιδεινωθεί και γίνονται όλο και πιο ανταγωνιστικές στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού.

Ο μεγάλος ρωσικός όμιλος εξόρυξης άνθρακα «Elgaugol» συμφώνησε στις 15 Δεκέμβρη να ξεκινήσει μια κοινοπραξία με την κινεζική ναυτιλιακή «Fujian Guohang Ocean Shipping» για την εξαγωγή μεταλλουργικού άνθρακα στην Κίνα. Η συμφωνία προβλέπει ότι θα μεταφερθούν έως και 30 εκατ. τόνοι άνθρακα στην Κίνα το 2023, διπλασιάζοντας σχεδόν τις συνολικές εξαγωγές.

Η σινο-ρωσική συνεργασία στον άνθρακα αποσκοπεί - μεταξύ άλλων - να πλήξει την Αυστραλία. Να σημειωθεί πως η Κίνα επέβαλε περιορισμούς σε αρκετές αυστραλιανές εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα, αφού η κυβέρνηση της Αυστραλίας ζήτησε ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με την προέλευση της επιδημίας του κορονοϊού. Περίπου το 1/4 των εισαγωγών άνθρακα της Κίνας προήλθε από την Αυστραλία το 2019, ενώ ο γενικός διευθυντής της «Elgaugol» ανέφερε ότι η εταιρεία του θα αντικαταστήσει τις περισσότερες εξαγωγές προς την Κίνα σε ΗΠΑ και Αυστραλία.

Η μεγαλύτερη ρωσική πετροχημική εταιρεία, «Sibur», ανακοίνωσε επίσης στις 28 Δεκέμβρη μια κοινοπραξία με τον κινεζικό πετρελαϊκό και χημικό όμιλο «Sinopec» για την κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα εργοστάσια επεξεργασίας φυσικού αερίου στον κόσμο, του «Amur Gas Processing Plant», στην περιοχή Αμουρ της ρωσικής Απω Ανατολής. Η κατασκευή του εργοστασίου θα ολοκληρωθεί το 2024 και θα είναι ένας σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα εξαγωγής φυσικού αερίου προς την Κίνα μέσω του ρωσικού αγωγού «Power of Siberia» (Δύναμη της Σιβηρίας), με τη «Sinopec» να κατέχει το 40%.

Ο αγωγός «Power of Siberia» εγκαινιάστηκε τον περσινό Δεκέμβρη από τους Πούτιν και Σι, ενώ η ρωσική «Gazprom» ξεκίνησε την επέκτασή του κατά 800 χλμ. Η επέκταση θα συνδέσει τον αγωγό με το πεδίο φυσικού αερίου «Kovykta» στην ανατολική Σιβηρία έως το τέλος του 2022, ένα ακόμη βήμα προς τον στόχο της «Gazprom» να αυξήσει τις ροές μέσω του αγωγού στα 38 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως έως το 2025. Οι ροές φυσικού αερίου ανήλθαν σε 3,8 δισ. κυβικά μέτρα τον πρώτο χρόνο.

Επίσης, η «Gazprom» έχει ξεκινήσει μελέτη για την κατασκευή ενός άλλου αγωγού για 50 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου προς την Κίνα μέσω Μογγολίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ