Παρασκευή 8 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΑΛΒΑΝΙΑ
Νέα αναβάθμιση διμερών σχέσεων

Με τη δημιουργία Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου

Turkish Presidency

Διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία ολοκλήρωσε χτες ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα και στο πλαίσιό της συνυπέγραψε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν τη δημιουργία Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου των δύο χωρών.

«Αυτό το βήμα που κάνουμε θα επιτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μας σε κάθε τομέα», είπε ο Ερντογάν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου. Πρόσθεσε ότι «σχεδιάζουμε να ενισχύσουμε τις επενδύσεις στην Αλβανία, σε Υποδομές και Τουρισμό. Θέλουμε να ανυψώσουμε την οικονομική μας συνεργασία σε νέες διαστάσεις», ενώ ανακοίνωσε και την κατασκευή νέου νοσοκομείου στην Αλβανία, εντός τριμήνου.

Ο δε Ράμα σημείωσε ότι το Συμβούλιο «αναβαθμίζει τη στρατηγική συνεργασία σε μια πιο θεσμική σχέση. Προκειμένου να εργαστούμε πιο στενά, θα δημιουργήσουμε κοινές ομάδες εργασίας και θα άρουμε όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια. Θα εργαστούμε προς την ίδια κατεύθυνση σαν ένα σώμα». Δήλωσε ακόμα ότι στη διάρκεια της συνάντησης «εντοπίσαμε ισχυρή βούληση» για μια νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας σε Υγεία, Εκπαίδευση, Οικονομία κ.α., ενώ συζητήθηκε και η ενίσχυση της συνεργασίας τους στην «ασφάλεια» και τη στρατιωτική βιομηχανία. Μεταξύ άλλων ο Ράμα επισκέφτηκε την τουρκική Διεύθυνση Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB), ενώ χτες επρόκειτο να βρεθεί και στην έδρα του ομίλου «Aselsan». Δεν είναι σαφές αν στο επίκεντρο των διμερών συζητήσεων βρέθηκε και η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας που οι δύο χώρες υπέγραψαν τον περασμένο χειμώνα, όπως και το Σχέδιο Αμυντικής Συνεργασίας, που επίσης έκλεισε πέρυσι και άνοιξε το δρόμο για τη σταθερή εμπλοκή των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στην εκπαίδευση των αλβανικών. Αλλωστε η Τουρκία εδώ και καιρό επιδιώκει να εδραιώσει τη στρατιωτική της παρουσία στα Βαλκάνια, μέσα και από τη δημιουργία βάσεων, όπως διαπραγματεύεται και με την Αλβανία, την οποία τα τελευταία χρόνια προμηθεύει με όλο και πιο σύγχρονα όπλα.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης Ράμα στην Αγκυρα, συζητήθηκαν ακόμα έργα ανοικοδόμησης που τουρκικά κεφάλαια έχουν αναλάβει στην Αλβανία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 2020, αλλά και η συντήρηση περίπου 500 μνημείων της οθωμανικής περιόδου στην Αλβανία. Τέλος, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην «ανάγκη να αντιμετωπιστεί το δίκτυο των γκιουλενιστών», του πρώην συνεργάτη του Ερντογάν, ιμάμη και επιχειρηματία Φ. Γκιουλέν, που θεωρούν «τρομοκρατική απειλή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ