Τετάρτη 16 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑ ΚΙΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
Η κυβέρνηση ξέχασε τις υποσχέσεις της στους Τσιγγάνους

Ενάμιση χρόνο μετά την προκλητική απόφαση του δημάρχου της Νέας Κίου Γ. Κατριλιώτη να απαγορεύσει στους Τσιγγάνους της περιοχής να προσεγγίζουν την πόλη και τα επεισόδια που συνέβησαν τότε σε βάρος όσων αντέδρασαν στην απόφαση αυτή, το θέμα ξανάρχεται στην επικαιρότητα, με ανακοίνωση διαμαρτυρίας του ΔΣ του Συλλόγου Τσιγγάνων Ν. Κίου - Αργους.

«Εξαντλήθηκαν τα όρια υπομονής μας και η κοροϊδία εις βάρος μας πρέπει να πάρει τέλος. Η έντονη κινητικότητα τοπικών και κυβερνητικών παραγόντων το καλοκαίρι του 2000, όπως αποδείχτηκε, είχε μοναδικό στόχο, να χαμηλώσουν οι τόνοι και όχι να λυθούν τα προβλήματά μας», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος.

Οι Τσιγγάνοι της περιοχής υπενθυμίζουν ότι μετά τα γνωστά επεισόδια σε βάρος τους, το Μάη του 2000, κλιμάκιο απ' το γραφείο του πρωθυπουργού επισκέφθηκε τους καταυλισμούς της Γλυκειάς και της Καρακάξας και «βλέποντας τις τραγικές συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσαμε, υποσχέθηκε ότι μέχρι τον Οκτώβριο του 2000, δε θα υπήρχε ούτε ένας Τσιγγάνος χωρίς στέγη». Μάλιστα, ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης, στις 21 Ιουνίου στο Ναύπλιο, στηλίτευσε τα γεγονότα της Ν. Κίου, χαρακτηρίζοντας ως μείζον θέμα το πρόβλημα των Τσιγγάνων και τόνισε πως υπάρχει ο τρόπος το πρόβλημα αυτό να αντιμετωπιστεί. Μετά τις υποσχέσεις, όμως, αυτό που ακολούθησε ήταν σιωπή και αδράνεια...

Ο Σύλλογος Τσιγγάνων επισημαίνει ότι ένα χρόνο μετά, τον Ιούνιο του 2001, η κυβέρνηση εξήγγειλε για πρώτη φορά δημιουργία ολοκληρωμένου προγράμματος για τους Τσιγγάνους «με τη συνεργασία δέκα υπουργείων και ξαναζήτησε από δημάρχους και νομάρχες να καταθέσουν προτάσεις μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου του 2001, αλλιώς θα αναλάμβανε η περιφέρεια να προχωρήσει όπως αυτή έκρινε. Ωστόσο, στην Αργολίδα μέχρι σήμερα, πέρα από υποσχέσεις και τη δημιουργία επιτροπών, δεν έχει γίνει τίποτα για τους ανθρώπους αυτούς».

«Οπως πολύ καλά γνωρίζει ο δήμαρχος της Ν. Κίου, ο νομάρχης και ο περιφερειάρχης, έχουμε στην ιδιοκτησία μας, στη Ν. Κίο, περιοχή Καρακάξα, 62 στρέμματα και στην Πάνιτσα 19 στρέμματα. Δεν κατανοούμε τους λόγους που δεν ξεκινάνε οι αρμόδιοι την υλοποίηση των προγραμμάτων που έχουν εξαγγείλει, τη στιγμή που υπάρχει ο χώρος και μας ανήκει», τονίζει ο Σύλλογος των Τσιγγάνων.

Ο Σύλλογος ζητά - μεταξύ άλλων - απ' την κυβέρνηση να διαμορφωθεί η σωστή υποδομή για μόνιμες κατοικίες με πολεοδόμηση των χώρων που τους ανήκουν, να αντιμετωπιστούν άμεσα ζητήματα ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης, αποκομιδής απορριμμάτων με ευθύνη του οικείου ΟΤΑ και οι κοινωνικές υπηρεσίες της Νομαρχίας να αναπτύξουν πολλαπλές δραστηριότητες, στα πλαίσια των υφισταμένων προγραμμάτων για την ένταξη των Τσιγγάνων στον κοινωνικό ιστό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ