Τετάρτη 16 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Μετά το 2004 θα ξέρουμε το κόστος!

Στα 2,5 τρισεκατομμύρια ανέρχεται ήδη ο συνολικός προϋπολογισμός

Το ερώτημα που προκύπτει πλέον μετά και τη χτεσινή ευρεία υπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, με αντικείμενο την οριστικοποίηση του προϋπολογισμού των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι πόσα χρόνια μετά τον Αύγουστο του 2004 θα είναι σε θέση ο ελληνικός λαός να γνωρίζει τι πλήρωσε για τη νέα «Μεγάλη Ιδέα»...

Γεγονός που εμμέσως πλην σαφώς παραδέχτηκε προχτές ο ίδιος ο υπουργός Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλος, λέγοντας ότι «ο Ολυμπιακός Προϋπολογισμός θα αναθεωρείται συνεχώς μέχρι το 2004».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χτεσινή σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Πολιτισμού, ΠΕΧΩΔΕ και Οικονομικών, έγινε σαφές ότι όχι μόνο δεν μπορεί η κυβέρνηση να παρουσιάσει μια σαφή εικόνα του προϋπολογισθέντος κόστους, αλλά ότι είναι αδύνατο να διαμορφωθεί αυτή η εικόνα πριν από το τέλος του 2003, όταν και θα αρχίσει η παράδοση των πρώτων Ολυμπιακών έργων.

Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για τάση αύξησης του ποσού 1,5 τρισ. δραχμών που έχει ανακοινωθεί εδώ και αρκετούς μήνες από την κυβέρνηση. Μάλιστα, ακόμα και οι πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις φέρνουν αυτόν τον προϋπολογισμό να ξεπερνά κατά πολύ τα 2 τρισ. δραχμές. Χαρακτηριστικές άλλωστε είναι και οι απόψεις παραγόντων του υπουργείου Οικονομίας, σύμφωνα με τις οποίες «ο προϋπολογισμός των Ολυμπιακών έργων έχει αυξητική δυναμική», καθώς και ότι, σε σχέση με τον προϋπολογισμό του Ιούλη του 2001, έχουν ενταχθεί νέα έργα ύψους 80 δισ. δραχμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα περισσότερα από αυτά αφορούν απαλλοτριώσεις ακινήτων. Εκκρεμούν όμως και νέα έργα συνολικού ύψους 150 δισ. δραχμών, τα οποία έχουν υποβληθεί προς έγκριση από το ΥΠΕΧΩΔΕ και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Και θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε αυτό το ποσό δε συμπεριλαμβάνεται ο προϋπολογισμός της «Αθήνα 2004» (668,5 δισ. δραχμές), το κόστος του Ολυμπιακού Χωριού (125 δισ. δραχμές) και το κόστος του Ιπποδρόμου και του Ιππικού Κέντρου (100 δισ. δραχμές). Το ίδιο ισχύει και για άλλα έργα, όπως οι επεκτάσεις του Μετρό, ο προαστιακός, το τραμ κλπ., τα οποία είχαν μεν ενταχθεί στο φάκελο που ενέκρινε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, αλλά σήμερα δεν περιλαμβάνονται στον Ολυμπιακό προϋπολογισμό.

Ετσι, η κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει τις κακοτοπιές, εφηύρε ένα ...ανώτατο οικονομικό πλαφόν, ύψους 1,565 τρισ. δραχμών! Οπως δήλωσε αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης ο Ε. Βενιζέλος, «το πλαφόν αυτό μας επιτρέπει και εμάς να κάνουμε εσωτερικές ανακατανομές, οι οποίες πάντοτε γίνονται και είναι πάντοτε υποβοηθητικές». Αν και δεν υπήρξε σαφής δήλωση του υπουργού, υποτίθεται πως η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να συγκρατήσει το κόστος στο παραπάνω ποσό, αφαιρώντας ή προσθέτοντας έργα, χωρίς αυτό να μεταβάλλεται. Και τα πλέον αισιόδοξα κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι αυτή η περίεργη εξίσωση δύσκολα θα λειτουργήσει, δεδομένου ότι ο χρόνος πιέζει και δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια να αφαιρεθούν έργα. Με δεδομένο λοιπόν ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να αφαιρέσει έργα που ήδη έχουν ανατεθεί ή εκτελούνται - πόσο μάλλον να μειώσει το κόστος τους (βλέπε Μετρό και αεροδρόμιο) - τα παραπάνω θυμίζουν αλχημείες. Σημειώνεται ακόμα ότι για τρία σημαντικά αθλητικά έργα (Φάληρο, Γουδί, Ελληνικό) δεν υπάρχει εικόνα για το κόστος, αφού οι μελέτες δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος εμφανίστηκε μετά τη σύσκεψη ο υφυπουργός Τύπου Τηλ. Χυτήρης, ο οποίος, σα να μη συμβαίνει τίποτα, δήλωσε ότι οι κυβερνητικές δαπάνες για Ολυμπιακά έργα, υποδομές και προγράμματα, δε θα ξεπεράσουν τα 1,49 τρισ. δρχ.!!! «Το θέμα του προϋπολογισμού έχει κλείσει», σημείωσε χαρακτηριστικά, προκαλώντας την απορία ακόμα και εκείνων που ήταν παρόντες στη σύσκεψη...

  • Μνημόνιο συνεργασίας με τον υπουργό Αιγαίου Ν. Σηφουνάκη υπέγραψε χτες η πρόεδρος της «Αθήνα 2004» Γ. Αγγελοπούλου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ