Τετάρτη 16 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η Ελλάδα παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος

Στην παραβίαση των διεθνών συνθηκών που έχει υπογράψει η Ελλάδα για τους πρόσφυγες, καθώς και στις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στη χώρα μας, αναφέρεται η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος.

Ο βουλευτής, αφού επισημαίνει ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση των προσφύγων που έρχονται στη χώρα μας αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο, καταλογίζει στην κυβέρνηση πως δεν τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν απ' τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Νομικό Καθεστώς που διέπει τους πρόσφυγες και τη Σύμβαση της Γενεύης (1951). Σύμφωνα με αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση υποχρεούται να παρέχει αξιοπρεπή στέγη, διατροφή και μικρή οικονομική βοήθεια προς τους πρόσφυγες μέχρι να λυθεί το πρόβλημά τους. «Αντί γι' αυτά, όμως, προβάλλει σαν λύση την "επαναπροώθηση" μεγάλου αριθμού προσφύγων, στέλνοντας πολλές φορές σε βέβαιο θάνατο ανθρώπους», υπογραμμίζει ο Αντ. Σκυλλάκος.

Στη συνέχεια, ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρεται στις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων που καταλήγουν στη χώρα μας: «Ολοι έχουμε γίνει μάρτυρες εικόνων, όπου εκατοντάδες άνθρωποι ζουν στοιβαγμένοι για μέρες σε γυμναστήρια, εκκλησίες, σε τελωνεία, παλιά αεροδρόμια κλπ., ενώ γνωστά έχουν γίνει και κρούσματα κακοποίησής τους, όπως σε Ρέθυμνο, Ζάκυνθο, Χανιά, Ραφήνα, Πάτρα κ.α. από τους λιμενικούς και τα ΜΑΤ. Επίσης, το κέντρο υποδοχής αιτούντων άσυλο στο Λαύριο, οι άλλοι καταυλισμοί και οι ξενώνες δεν επαρκούν, ενώ δε διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης».

Τέλος, ο Αντώνης Σκυλλάκος ρωτά τους υπουργούς Υγείας - Πρόνοιας Αλ. Παπαδόπουλο, Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κ. Σκανδαλίδη «εάν η κυβέρνηση προτίθεται να πάρει μέτρα για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και αν θα ανταποκριθεί, λαβαίνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχει υπογράψει, δίνοντας πολιτικό άσυλο και κατά συνέπεια κατοικία, διατροφή και βοηθητικό εισόδημα, πολύ περισσότερο όταν όλα αυτά επιδοτούνται και από την ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ