Τετάρτη 16 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΤΡΑ
Ωμή βία σε βάρος των προσφύγων

Νέο περιστατικό άγριου ξυλοδαρμού χτες. Επιτροπή Αλληλεγγύης συγκρότησαν δεκάδες σωματεία. Συγκεκριμένα μέτρα προτείνει η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ

Με μαχητική πορεία διαμαρτυρίας απάντησαν στο νέο κρούσμα βίας οι πρόσφυγες
Με μαχητική πορεία διαμαρτυρίας απάντησαν στο νέο κρούσμα βίας οι πρόσφυγες
Νέο κρούσμα αυθαίρετης βίας εναντίον Κούρδου πρόσφυγα σημειώθηκε χθες το πρωί στο λιμάνι της Πάτρας εν μέσω της απεργίας πείνας στην οποία έχουν προχωρήσει από προχθές, Δευτέρα, ζητώντας στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης και ανθρώπινη μεταχείριση.

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο ίδιος ο παθών, τέσσερις άντρες με πολιτικά τον αντιλήφθηκαν τη στιγμή που επιχειρούσε να επιβιβαστεί σε πλοίο με προορισμό την Ιταλία και τον έσπασαν κυριολεκτικά στο ξύλο, χτυπώντας το κεφάλι του, χωρίς έλεος στο κράσπεδο. Αιμόφυρτος μεταφέρθηκε μετά από λίγο στο νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας».

Ακαριαία ήταν η απάντηση των συμπατριωτών του, στο νέο κρούσμα βίας που έχει αρχίσει να γίνεται «ρουτίνα» στην Πάτρα. Προχώρησαν σε μαχητική πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με προμετωπίδα το πανό που έγραφε «Οι Κούρδοι δεν είναι τρομοκράτες έχουν δικαίωμα στη ζωή. Είμαστε πρόσφυγες και ζητάμε τη βοήθεια του ελληνικού λαού» και φωνάζοντας συνθήματα στη μητρική τους γλώσσα. Ζητούσαν το αυτονόητο, δηλαδή λίγη ανθρωπιά. Η πορεία τερμάτισε στην πλατεία Γεωργίου, όπου συνεχίζουν για 3η ημέρα σήμερα την απεργία πείνας.

Μάλιστα λίγο νωρίτερα το πρωί είχε προηγηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στο Λιμεναρχείο, όπου πέρα από το λιμενάρχη ήταν και ο περιφερειάρχης του Λιμενικού Σώματος της περιοχής, από αντιπροσωπεία της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, στους οποίους καταγγέλθηκε η βάρβαρη - πολλές φορές - συμπεριφορά των αντρών του Λιμενικού Σώματος.

Σε συνέντευξη Τύπου - πριν το περιστατικό του ξυλοδαρμού - που έδωσε ο γραμματέας της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, Κώστας Μπάτσικας κατέθεσε τις προτάσεις του Κόμματος για την επίλυση του προβλήματος τονίζοντας πως το βασικό αυτή τη στιγμή είναι να δημιουργηθούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. «Σε πρώτη φάση να προχωρήσει ο δήμος σε ενοικίαση ξενοδοχείων και να υπάρξει σταδιακή αξιοποίηση χώρων για την υποδοχή των προσφύγων. Να λυθεί το πρόβλημα της ελεύθερης μετακίνησής τους. Οι πρόσφυγες δε ζητάνε κάτι περισσότερο από δουλιά και ψωμί».

Στη συνέχεια κατήγγειλε την απαράδεκτη τακτική και στάση των αρχών του Λιμενικού και της Αστυνομίας σημειώνοντας πως η έξαρση της βίας από την πλευρά των κατασταλτικών μηχανισμών δημιουργεί ευνοϊκότερες συνθήκες για την άνοδο του δουλεμπορικού κυκλώματος, ώστε να καταφέρνει καλύτερες τιμές.

«Η δυστυχία αυτών των ανθρώπων είναι αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής και των πολέμων που δημιουργεί, αλλά και της καταλήστευσης του παραγωγικού πλούτου των χωρών αυτών προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου», υπογράμμισε ο Κ. Μπάτσικας.

Επιπρόσθετα κάλεσε τους αρμόδιους φορείς (κυβέρνηση, περιφέρεια, νομαρχία, δήμο) να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με τη λογική του κόστους, γιατί το πρόβλημα είναι πολιτικό και κατέληξε: «Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη και το λαό της Πάτρας να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στον κοινό εχθρό, τον ιμπεριαλισμό, γιατί η λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι λαοί του κόσμου θα έρθει με την ανατροπή της νέας τάξης πραγμάτων που προσπαθούν να επιβάλλουν οι δυνάμεις της άρχουσας τάξης».

Να σημειώσουμε τέλος ότι αργά το βράδυ, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Οικοδόμων συγκροτήθηκε Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες που βρίσκονται στην Πάτρα. Η Επιτροπή αποτελείται από δεκάδες εργατικά σωματεία, πολιτιστικούς συλλόγους, φοιτητικούς συλλόγους, άλλους μαζικούς φορείς και θα είναι ανοιχτή για όσους επιθυμούν να βοηθήσουν στην πραγματική επίλυση των προβλημάτων των μεταναστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ