Τετάρτη 20 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκατοντάδες πρόσφυγες χωρίς πρόσβαση στις δημόσιες δομές Υγείας!

INTIME NEWS

Χωρίς περίθαλψη είναι επί 7 μήνες εν μέσω πανδημίας εκατοντάδες πρόσφυγες, επειδή ο αριθμός ασφάλισής τους είναι ανενεργός! Πιο συγκεκριμένα, πληθαίνουν οι περιπτώσεις προσφύγων που είναι δικαιούχοι του αριθμού ΠΑΑΥΠΑ (Προσωρινός Aριθμός Aσφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού) αλλά δεν έχουν πρόσβαση στις δημόσιες δομές Υγείας, λόγω μη λειτουργίας του αριθμού.

Θυμίζουμε ότι τον Ιούλη του 2019, με απόφαση του τότε υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, καταργήθηκε η δυνατότητα έκδοσης ΑΜΚΑ από τους αιτούντες διεθνή προστασία, αφήνοντας χωρίς περίθαλψη χιλιάδες πρόσφυγες μέχρι το Γενάρη του 2020, όταν εκδόθηκε η ΚΥΑ για τον ΠΑΑΥΠΑ. Σε πολλούς πρόσφυγες ο αριθμός ασφάλισης είναι ανενεργός, όχι μόνο στις περιπτώσεις που το δελτίο αιτούντος διεθνή προστασία έχει λήξει και αυτοδίκαια έχει παραταθεί μέχρι τις 31/3/2021, σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στις 31/12/2020, αλλά και σε περιπτώσεις με ενεργά ανανεωμένα δελτία.

Σύμφωνα με νοσοκομειακούς γιατρούς αλλά και τους γιατρούς του ΕΟΔΥ που εργάζονται μέσα στα ΚΦΠΜ (Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων Μεταναστών), το σύστημα συνταγογράφησης δεν τους επιτρέπει να συνταγογραφήσουν φάρμακα και εξετάσεις στον προσφυγικό πληθυσμό, καθώς στο σύστημα δεν φαίνεται ενεργός ο ΠΑΑΥΠΑ.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η οροθετική ασθενής που χρειάστηκε συμπληρωματική φαρμακευτική αγωγή, και η γιατρός που την παρακολουθεί στο «Σωτηρία» δεν μπόρεσε να συνταγογραφήσει. Επίσης, σε παιδί με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, που παρακολουθείται από το παιδοπνευμονολογικό ιατρείο του «Αττικόν», δεν μπόρεσε ο γιατρός να συνταγογραφήσει εξετάσεις και φάρμακα.

Νεκρός πρόσφυγας από το κρύο

Ενας ξεριζωμένος άφησε χτες την τελευταία του πνοή, πιθανώς από το κρύο, σε περιοχή νοτιοδυτικά του κόλπου της Γέρας στη Λέσβο. Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα 28 πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν στην ακτή, αλλά εγκλωβίστηκαν στην περιοχή, η οποία ήταν δύσβατη. Ακολούθησε επιχείρηση απεγκλωβισμού τους από το Λιμενικό, και πραγματοποιήθηκε περισυλλογή 24 ανθρώπων (8 ανδρών, 15 γυναικών και ενός ανήλικου) και της σορού του άντρα.

Επειδή οι διασωθέντες ανέφεραν στις αρχές ότι αγνοούνται άλλα τρία άτομα που επέβαιναν στην ίδια λέμβο και πήδηξαν στη θάλασσα όταν έφταναν στην ακτή, συνεχίστηκαν και στη θάλασσα οι έρευνες για τους αγνοούμενους, στις οποίες πήραν μέρος πλοίο, πλωτό και ελικόπτερο του Λιμενικού, καθώς και δύο ταχύπλοα του στρατού. Τελικά οι αγνοούμενοι βρέθηκαν ζωντανοί σε ακτή στο Τάρτι και μαζί με τους άλλους διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Σημειωτέον, στο σημείο όπου βρέθηκαν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες η θερμοκρασία το βράδυ ήταν κάτω από το μηδέν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ