Πέμπτη 11 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Πρόταση παράτασης της εμπορικής συμφωνίας

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Πρόταση για παράταση μέχρι τα τέλη Απρίλη της προσωρινής εμπορικής συμφωνίας της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο για την ολοκλήρωση του Brexit, που είχε επιτευχθεί στο τέλος του περασμένου Δεκέμβρη, παρουσίασαν στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η παράταση κρίνεται απαραίτητη διότι η προσωρινή συμφωνία, που μένει να τεθεί προς ψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο, εκπνέει τέλη Φλεβάρη. Η δικαιολογία που επικαλέστηκαν στελέχη της Κομισιόν είναι ότι τελικά «χρειάζεται περισσότερος χρόνος» για να γίνει η μετάφραση των εγγράφων σε όλες τις επίσημες γλώσσες.

Διπλωματικές πηγές στην ΕΕ ανέφεραν πως η Κομισιόν ενέκρινε πρόταση για παράταση ώστε στη συνέχεια να υποβληθεί στο «συμβούλιο εταιρικής σχέσης» ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου, που έχει επιφορτιστεί με την παρακολούθηση της συνθήκης μετά το Brexit.

Ο Ντέιβιντ Φροστ, εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για το Brexit, δήλωσε σε κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων ότι η ΕΕ «ανεπίσημα» είχε ενημερώσει το Ηνωμένο Βασίλειο για τις προθέσεις της.

Αργότερα χτες επρόκειτο να αρχίσουν εκ νέου στα σύνορα Βόρειας Ιρλανδίας (τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου) και Ιρλανδίας (μέλος της ΕΕ) οι έλεγχοι μετά το Brexit, που ανεστάλησαν πριν από μια βδομάδα, λόγω των φόβων για την ασφάλεια του προσωπικού. Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας της Βόρειας Ιρλανδίας, είχε προγραμματιστεί να ξαναρχίσουν οι έλεγχοι στα γεωργικά προϊόντα διατροφής, που είχαν ανασταλεί στα λιμάνια του Λαρν και του Μπέλφαστ.

Οι υπάλληλοι, ντόπιοι και από την ΕΕ, είχαν αποσυρθεί λόγω φόβων ότι θα αποτελούσαν στόχο, με φόντο τις εντάσεις σε σχέση με το πρωτόκολλο που εισήγαγε τους ελέγχους και τέθηκε σε ισχύ από την 1η Γενάρη στην επαρχία των 1,9 εκατομμυρίων κατοίκων.

Σύμφωνα με τους όρους του πρωτοκόλλου, το οποίο αποτελεί μέρος της συμφωνίας «διαζυγίου» μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών, η Βόρεια Ιρλανδία παραμένει στην πράξη στην τελωνειακή ένωση και στην ενιαία αγορά της ΕΕ για τα αγαθά, καθιερώνοντας έτσι ελέγχους στα φορτία που φτάνουν από τη Βρετανία στην επαρχία αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ