Πέμπτη 11 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΙΑΝΜΑΡ
Διαδηλώσεις κατά των πραξικοπηματιών

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις και άλλες αντιδράσεις κατά του στρατιωτικού πραξικοπήματος στη Μιανμάρ, με τις δυνάμεις καταστολής να «πιάνουν δουλειά» με δακρυγόνα, αντλίες νερού, πλαστικές αλλά και - σύμφωνα με καταγγελίες - αληθινές σφαίρες.

Ηδη μία νεαρή γυναίκα που τραυματίστηκε στη διάρκεια διαδηλώσεων νοσηλευόταν μέχρι και χτες σε κώμα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείου της Νάι Πι Τάου (πρωτεύουσα). Δημοσιεύματα έκαναν λόγο για τουλάχιστον άλλους δύο τραυματισμένους, ενώ γιατρός δήλωνε σε ΜΜΕ ότι όπως συμπεραίνουν από διάφορα τραύματα οι στρατιωτικοί πυροβολούν και με πραγματικές σφαίρες.

Διαδηλώσεις γίνονται τις τελευταίες μέρες και σε Ρανγκούν, Μάνταλεϊ και άλλες περιοχές.

Τις αντιδράσεις μεγάλωσε και η προχτεσινή εισβολή του στρατού στα γραφεία του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία (NLD), του οποίου τα στελέχη κρατούνται ή βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό, μετά το πραξικόπημα της 1ης Φλεβάρη.

Θυμίζουμε ότι οι πραξικοπηματίες επικαλέστηκαν ευρεία νοθεία και παρατυπίες στις εκλογές του Νοέμβρη, στις οποίες ο NLD επικράτησε με μεγάλη πλειοψηφία. Στις διαδηλώσεις συμμετέχουν και πολλοί από τα μεσοαστικά και μεγαλοαστικά στρώματα, δεδομένων και των προσπαθειών του NLD - όλα τα τελευταία χρόνια - να αναπτύξει σταθερές επαφές με τη Δύση. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, εκδηλώνεται και η καταδίκη του πραξικοπήματος από μεγάλες δυνάμεις της Δύσης, ΕΕ, Βρετανία, ΗΠΑ κ.τ.λ. Μάλιστα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έσπευσε να καταδικάσει την απαγόρευση των διαδηλώσεων στη Μιανμάρ... Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι διεργασίες για την έκδοση ανακοίνωσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αφού στην έκτακτη συνεδρίαση της περασμένης βδομάδας Ρωσία και Κίνα ζήτησαν «περισσότερο χρόνο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ