Πέμπτη 11 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζονται οι προσπάθειες αναθέρμανσης

Νέα τηλεφωνική επαφή έγινε μεταξύ των κυβερνήσεων Γαλλίας και Τουρκίας, καθώς και οι δύο πλευρές έχουν δηλώσει πανέτοιμες για προσπάθειες αποκατάστασης των σχέσεών τους, υπό το βάρος βέβαια σοβαρών αντιθέσεων.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχήμ Καλίν προχτές συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Εμανουέλ Μπον, διπλωματικό σύμβουλο του Γάλλου Προέδρου, για τους διμερείς δεσμούς αλλά και για διάφορα διεθνή θέματα. Φυσικά, τη συζήτηση απασχόλησε ειδικότερα η κατάσταση σε Ανατολική Μεσόγειο, Ναγκόρνο Καραμπάχ, Συρία και Λιβύη, σύμφωνα και με την επίσημη ανακοίνωση της Αγκυρας. Τα σχετικά δημοσιεύματα των τουρκικών ΜΜΕ τόνιζαν ότι «στη συζήτηση αναδείχθηκε η σημασία αποκατάστασης των σχέσεων με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και την αμοιβαία εμπιστοσύνη» και πρόσθεταν πως «οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν στη σημασία επικαιροποίησης της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας του 2016 για το Μεταναστευτικό και στην επιτάχυνση των συνεχιζόμενων προετοιμασιών για έναν νέο οδικό χάρτη».

Σημειωτέον, οι δύο αξιωματούχοι χαιρέτισαν τη νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση στη Λιβύη και κάλεσαν σε «στήριξη των νόμιμων συμμετεχόντων στη Λιβύη, για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πολιτικής διαδικασίας. Ακόμα, συζήτησαν τη στήριξη της επιτροπής για τη συνταγματική διαδικασία, για μια ειρήνη που θα διαρκέσει στη Συρία».

Η συνομιλία των δύο διπλωματών έγινε λίγο πριν από μία ακόμα παρέμβαση του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος επέκρινε έντονα τις παροτρύνσεις του Γάλλου ομολόγου του, Εμ. Μακρόν, για απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από τη Λιβύη. «Αυτές τις συμβουλές να τις κρατήσεις για τον εαυτό σου», του συνέστησε και αναδεικνύοντας βαθιές διαφωνίες που παραμένουν, κάλεσε το Παρίσι να σταματήσει πρώτα τη δική του εμπλοκή στην αφρικανική χώρα, κατηγορώντας το μάλιστα για το αποικιοκρατικό του παρελθόν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ