Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Κρίσιμες μονάδες διασπαρμένες όπου απαιτούν τα ευρωατλαντικά σχέδια

Συνοδεία του γαλλικού αεροπλανοφόρου «CHARLES DE GAULLE» από την Τετάρτη η φρεγάτα «ΚΑΝΑΡΗΣ»

Στο πλευρό του γαλλικού αεροπλανοφόρου «CHARLES DE GAULLE» πλέει από την Τετάρτη η φρεγάτα «ΚΑΝΑΡΗΣ», σε άλλη μια αποστολή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με ευρωατλαντικό «καπέλο», χαρακτηριστικό δείγμα της εμπλοκής της χώρας σε επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Ολα στην προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης για τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση, μέσα από συμμετοχή στα ευρωατλαντικά σχέδια.

Η φρεγάτα εντάχθηκε στη γαλλική Ναυτική Δύναμη TF-473, που συνοδεύει το αεροπλανοφόρο στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κορσικής, ξεκινώντας όλοι μαζί για την επιχείρηση «CLEMENCEAU 21», μια τετράμηνης διάρκειας ανάπτυξη ευρωατλαντικών ναυτικών δυνάμεων από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τον Ινδικό, καθώς, σύμφωνα και με το ΓΕΕΘΑ, πέραν της Γαλλίας και της Ελλάδας, μετέχουν ναυτικές μονάδες από ΗΠΑ, Βέλγιο και Ιταλία που «θα πραγματοποιήσουν συνεργασίες με δυνάμεις και άλλων κρατών - μελών της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και στρατηγικών εταίρων, αναδεικνύοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τις κοινές προσπάθειες των συμμετεχουσών χωρών για την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου», όπως τις εννοούν, βέβαια, στο ΝΑΤΟ, κόντρα στη διείσδυση και επιρροή άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Το ΓΕΕΘΑ διευκρινίζει, εξάλλου, ότι στη διάρκεια της επιχείρησης «θα λάβουν χώρα ιδιαίτερα απαιτητικές δραστηριότητες επιχειρησιακής εκπαίδευσης, που αναβαθμίζουν τη διαλειτουργικότητα και επιβεβαιώνουν το υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των συμμαχικών μονάδων που συμμετέχουν στην TF-473».

Θυμίζουμε ότι είναι η δεύτερη φορά που το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό αναλαμβάνει τέτοιες υπηρεσίες συνοδείας στους Γάλλους, καθώς πέρυσι τέτοιον καιρό ανέπτυξε διαδοχικά τις φρεγάτες «ΣΠΕΤΣΑΙ» και «ΨΑΡΑ» στην αρμάδα του γαλλικού αεροπλανοφόρου, στην τότε επιχείρησή του, «FOCH 2020».

Το τι υπηρετεί η ελληνική πλευρά σε αυτές τις «συνεργασίες» φαίνεται από τους στόχους της επιχείρησης «Clemenceau '21», όπως τους αποτυπώνει σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του γαλλικού υπουργείου Αμυνας, στο οποίο υπογραμμίζεται πως η ανάπτυξη των δυνάμεων σε 3 διαδοχικές φάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στον Περσικό Κόλπο και τον Ινδικό (Αραβική Θάλασσα) «θα συνεισφέρει στη σταθεροποίηση στρατηγικών ζωνών (Ευρω-Μεσογειακή, Περσικός, Ερυθρά Θάλασσα και Ινδικός)».

Ούτε και στη σημασία των ζωνών αυτών για τα μονοπώλιά τους όμως «κρύβουν λόγια»:

-- Για τη Μεσόγειο λένε ότι «κατέχει μια στρατηγική τοποθεσία. Την διαπερνά το 25% των παγκόσμιων ναυτιλιακών ροών», εξ ου και «από το 2011 το γαλλικό ΠΝ διασφάλισε μια μόνιμη γαλλική ναυτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, και έτσι συμμετέχει στην επιτήρηση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή».

-- Αντίστοιχα, για τον Ινδικό τονίζουν ότι «είναι η πύλη για το 25% του παγκόσμιου εμπορίου και το 75% των εξαγωγών της ΕΕ».

-- Τέλος, για τον Περσικό τονίζουν ότι αποτελεί «μια στρατηγική περιοχή γιατί περικυκλώνεται από ζωτικά σημεία για την παγκόσμια οικονομία (Ορμούζ, Μπαμπ-Ελ-Μαντέμπ, Σουέζ)», εξ ου και «είναι αντικείμενο μόνιμης προσοχής από τη Γαλλία και τις συμμάχους της, όπως αποδεικνύει η επιχείρηση AGENOR για την προστασία των ευρωπαϊκών συμφερόντων στο Ορμούζ».

«ΥΔΡΑ» και «ΑΙΓΑΙΟΝ»

Θυμίζουμε ότι η AGENOR είναι η στρατιωτική συνιστώσα της «Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Επίγνωσης της Θαλάσσιας Κατάστασης στα Στενά του Ορμούζ», για την ανάπτυξη δηλαδή δυνάμεων στον Περσικό, που με το πρόσχημα της «ελευθερίας ναυσιπλοΐας» «στοχεύει» στο Ιράν και βέβαια στην αυξανόμενη παρουσία της Κίνας στην περιοχή.

Στην ανάπτυξή της έχουν συμφωνήσει ήδη από πέρυσι το Γενάρη οι κυβερνήσεις Βελγίου, Δανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ολλανδίας και Πορτογαλίας, που συνεισφέρουν είτε πλοία (όπως η Γαλλία) είτε αξιωματικούς - συνδέσμους, όπως η Ελλάδα σε πρώτη φάση, από την οποία ζητήθηκε και πλοίο, χωρίς η κυβέρνηση να έχει αποκλείσει μια τέτοια προσφορά αργότερα.

Αλλωστε, έστειλε ήδη τη φρεγάτα «ΥΔΡΑ» ακριβώς στην επίμαχη περιοχή, στα Στενά του Ορμούζ, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με πρόσχημα τη συμμετοχή της σε εκθέσεις που γίνονταν εκεί από 21 έως χτες 25/2.

Επίσης, ακριβώς στη διασπορά κρίσιμων - για την άμυνα της χώρας - μονάδων, δεσμευμένων όπως είναι εκτός συνόρων, εκατοντάδες έως και χιλιάδες μίλια μακριά, για ευρωατλαντικές αποστολές και επιχειρήσεις, η φρεγάτα «ΑΙΓΑΙΟΝ» (επιχειρεί στην Κεντρική Μεσόγειο ως ναυαρχίδα της ναυτικής επιχείρησης της ΕΕ «EUNAVFOR MED IRINI», με το πρόσχημα του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη), πήρε μέρος την Τρίτη σε συνεκπαίδευση με το γαλλικό ελικοπτεροφόρο «Tonnerre», τις γαλλικές φρεγάτες «Surcouf» και «Premier maitre L'Her» και την ιταλική «Borsini».

  • Στο μεταξύ, μία εμπλοκή σημειώθηκε χτες στο Αιγαίο καθώς ελληνικά μαχητικά σηκώθηκαν να αναχαιτίσουν ζεύγος οπλισμένων τουρκικών «F-16» όπως και 2 αεροσκάφη Ναυτικών Επιχειρήσεων, που προχώρησαν συνολικά σε 30 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ