Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΛΑΡΙΣΑ
Σοβαρές συνέπειες μέσα στην πανδημία από τη χρόνια απαξίωση της ΠΦΥ

Συζητήθηκε στη Βουλή η σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Τη διαχρονική συνειδητή απαξίωση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στο νομό Λάρισας, αλλά και γενικότερα, ανέδειξε το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή και η οποία συζητήθηκε τη Δευτέρα 22/2.

Ο βουλευτής του Κόμματος Γιώργος Λαμπρούλης ανέδειξε τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό, και τις συνέπειές τους για το λαό, ειδικά εν μέσω της πανδημίας και των εμβολιασμών.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι «σε όλα τα Κέντρα Υγείας - εκτός από την Ελασσόνα - δεν λειτουργούν τα εργαστήρια αιματολογικό, βιοχημικό, μικροβιολογικό. Δεν υπάρχουν ιατρεία, ακτινοδιαγνώσεις και τεχνολόγοι για τη λειτουργία των αντίστοιχων ακτινολογικών εργαστηρίων τόσο στα Κέντρα Υγείας Ελασσόνας και Γόννων, ενώ αντίστοιχα στο Κέντρο Υγείας Φαρσάλων το ακτινολογικό μηχάνημα είναι εκτός λειτουργίας, καθότι διαθέτει τεχνολόγο αλλά δεν έχει ιατρό ακτινολόγο.Τα κτιριακά προβλήματα κυρίως στα Κέντρα Υγείας της Ελασσόνας, των Φαρσάλων και του Τυρνάβου χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Οσον αφορά τις κενές οργανικές θέσεις, για παράδειγμα ενώ είναι 80 και στα 5 Κέντρα Υγείας, δεν έχει δρομολογηθεί τίποτα».

Με βάση τα παραπάνω, σημείωσε, «τα ΚΥ Φαρσάλων, Ελασσόνας, Αγιάς, Τυρνάβου και Γόννων δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο "φιλόδοξο" εμβολιαστικό πρόγραμμα».

Ο Γ. Λαμπρούλης ρώτησε τον υπουργό σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση «ώστε άμεσα να καλυφθούν τα κενά των οργανικών θέσεων των ΚΥ και να ενισχυθούν μέσω προσλήψεων μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης» και με «μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων».

Καταλήγοντας τόνισε την ανάγκη για δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων στο πλαίσιο της ΠΦΥ, σε κατάλληλους χώρους, με στόχο την άμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων, επίταξη του ιδιωτικού τομέα και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.

Ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης, προσπερνώντας όλα τα παραπάνω, υποστήριξε ξανά την πολιτική «ανακύκλωσης» του προσωπικού, γεγονός που υπονομεύει τόσο τον εμβολιασμό του πληθυσμού όσο και τη συνολικότερη περίθαλψη του λαού. «Βάφτισε» την πολιτική της κυβέρνησης «ανασυγκρότηση και αναβάθμιση της ΠΦΥ», ενώ χαρακτήρισε επαρκές το προσωπικό των Κέντρων Υγείας, λέγοντας ότι «δεν τίθεται καταρχάς κανένα ζήτημα σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή των εμβολιασμών και σε ό,τι αφορά την επιβάρυνση των Κέντρων Υγείας που αναπτύσσουν εμβολιαστικές γραμμές». Προκλητικά, την ώρα που η κυβέρνηση μείωσε άμεσα και εν μέσω πανδημίας την κρατική χρηματοδότηση στην ΠΦΥ κατά 96 εκατομμύρια ευρώ, ισχυρίστηκε πως «στις προτάσεις προς το Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε σχεδιάσει να υποβληθούν οι προτάσεις ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ για την ΠΦΥ».

Στη δευτερολογία του ο Γ. Λαμπρούλης ανέδειξε τη διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων για το ότι το προσωπικό της αποψιλωμένης ΠΦΥ εδώ και χρόνια δεν επαρκεί ούτε για την παροχή στοιχειωδών υπηρεσιών πρόληψης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και παρακολούθησης χρονίως πασχόντων, με αποτέλεσμα ο λαός «να βάζει το χέρι στην τσέπη όλο και πιο βαθιά». Χαρακτηριστικά, σημείωσε πως το ΚΥ της Λάρισας, μιας πόλης με πληθυσμό 170 και πλέον χιλιάδων, δεν έχει καν την υποδομή να λειτουργεί σε 24ωρη βάση! Από αυτήν την πολιτική επωφελούνται μόνο οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην Υγεία, καθώς - όπως υπενθύμισε - η πόλη της Λάρισας είναι περικυκλωμένη από μεγάλες ιδιωτικές δομές Υγείας, την ίδια στιγμή που τα δύο νοσοκομεία μαραζώνουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ