Τρίτη 2 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Κίνδυνος υπονόμευσης της ασφάλειας των έργων και της ανθρώπινης ζωής

Αντιδράσεις από τους εργαζόμενους, που ετοιμάζουν κινητοποιήσεις

Οι νέες αντιδραστικές προσαρμογές που απαιτεί η ΕΕ, για να ανοίξουν οι κρουνοί του «Ταμείου Ανάκαμψης», ανάμεσα στις οποίες είναι και η παραπέρα ιδιωτικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών για τη μεγαλύτερη διείσδυση των επιχειρηματικών ομίλων στις δημόσιες λειτουργίες και η εξάλειψη και των τελευταίων εμποδίων για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης ακόμα και σε περιοχές NATURA, αποτυπώνονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης. Το νομοσχέδιο έχει τίτλο «Εκσυγχρονισμός, απλοποίηση και αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, ειδικότερες ρυθμίσεις προμηθειών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας και άλλες διατάξεις για την ανάπτυξη και τις υποδομές» και συζητείται σε Επιτροπές της Βουλής.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, μιλώντας στις Επιτροπές και εξηγώντας τι σηματοδοτούν οι άξονες του νομοσχεδίου, σημείωσε πως αυτοί:

-- Απλοποιούν και διασαφηνίζουν τις διατάξεις του νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που είχαν ψηφίσει από κοινού ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ το 2016 και προέβλεπε την πρόσβαση των επιχειρηματικών ομίλων στα χρηματοδοτικά πακέτα εύκολα και γρήγορα.

-- Αίρουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια στις διαδικασίες ανάθεσης και εκτέλεσης δημόσιων συμβάσεων, αναθέτοντάς τα και σε ιδιώτες, με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχει προσωπικό στις υπηρεσίες, αφού εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις δεν προσλαμβάνουν.

-- Επιταχύνουν και αυξάνουν την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών ανάθεσης και εκτέλεσης δημόσιων συμβάσεων, με εκπτώσεις στο πεδίο της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης των οικονομικών φορέων, για τη γρήγορη δράση του μεγάλου κεφαλαίου.

-- Επεκτείνουν τη χρήση των ηλεκτρονικών εργαλείων για την ανάθεση δημόσιων συμβάσεων. Πρόκειται για βασικό εργαλείο συγκέντρωσης υπέρ των μεγάλων ομίλων, αφού τα ηλεκτρονικά εργαλεία επιτρέπουν στις μεγάλες επιχειρήσεις να αλώσουν την αγορά συμβάσεων.

-- Μειώνουν το «διοικητικό βάρος» για τις αναθέτουσες αρχές και τους οικονομικούς φορείς, φυσικά με αναφορά σε ιδιωτικοποίηση αντικειμένων που σήμερα ασκούν οι δημόσιες υπηρεσίες.

-- Προχωρούν στην εκτεταμένη ιδιωτικοποίηση των διαδικασιών επίβλεψης των έργων, αξιοποιώντας το ΤΕΕ ως κεντρικό θεσμικό φορέα αλλά και εισάγοντας μητρώο ιδιωτών που θα αναλάβουν τις σχετικές διαδικασίες, αντί οι δημόσιες υπηρεσίες να ενισχυθούν με προσλήψεις μηχανικών και άλλων ειδικοτήτων. Ουσιαστικά πρόκειται για ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών του κράτους.

-- Επεκτείνουν το θεσμό διαιτησίας σε μεγάλες κατηγορίες έργων και συμβάσεων, με το κράτος ουσιαστικά να παραιτείται ακόμα και από τη δικαστική προστασία που παρείχε στον εαυτό του, διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Η Δ. Μανωλάκου τόνισε ότι αποτέλεσμα του σχεδίου νόμου θα είναι η ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση των όρων των δημόσιων συμβάσεων, προς όφελος των ομίλων και σε βάρος των εργαζομένων. Και προειδοποίησε ότι «υπάρχει κίνδυνος υπονόμευσης της ασφάλειας του έργου, έναντι ακόμα και της ανθρώπινης ζωής». Καταψήφισε το νομοσχέδιο και απαίτησε την απόσυρση του άρθρου 219, που προσφέρει στους επιχειρηματίες τις περιοχές NATURA.

Πανηγυρίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι

Στη συζήτηση με τους φορείς η κυβέρνηση εισέπραξε τα εύσημα των επιχειρηματικών ομίλων. Το στίγμα έδωσε ο Μ. Μητσόπουλος, διευθυντής του τομέα επιχειρηματικού περιβάλλοντος του ΣΕΒ: Αναγνώρισε «θετικά βήματα προόδου» προς την «απλοποίηση του πλαισίου» για τις δημόσιες συμβάσεις, ώστε να εξασφαλίζεται η κερδοφόρα δράση των επιχειρηματικών ομίλων, όχι μόνο στην κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και σε αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας ειδική αναφορά στους νόμους της. Γι' αυτό άλλωστε και ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Μαμουλάκης ανέφερε ότι «το νομοσχέδιο περιέχει και θετικές όψεις, εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων, προμηθειών και έργων», και απλά επιφυλάχθηκε για κάποιες διατάξεις.

Η Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ότι «με τον νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις και τις τροποποιήσεις, που προωθείτε με το παρόν νομοσχέδιο, αποδεικνύετε καθαρά ότι η υπονόμευση του ρόλου των δημόσιων υπηρεσιών και η απαξίωση του επιστημονικού τους δυναμικού πάνε χέρι - χέρι με την ενίσχυση του ρόλου των επιχειρηματικών ομίλων σε όλη τη σφαίρα της οικονομίας, συμβαδίζουν με τη μεγαλύτερη διείσδυσή τους στις δημόσιες λειτουργίες».

Ο Γαβριήλ Ιωαννίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ), υπογράμμισε ότι «για εμάς, τους εργαζόμενους στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, που βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή πολλών τεχνικών έργων, το νομοσχέδιο κινείται στην ίδια γραμμή "απελευθέρωσης" και επιτάχυνσης της συγκέντρωσης στον κλάδο των μελετών και των κατασκευών στα χέρια μια μικρής χούφτας επιχειρηματικών ομίλων, γραμμή που ακολουθείται την τελευταία 20ετία από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις».

Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων στις τάξεις των εργαζομένων, οι οποίοι ετοιμάζουν κινητοποιήσεις τη μέρα της ψήφισης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ