Τρίτη 2 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Καταδικάζουν την αυθαίρετη μεταχείριση

Ψήφισμα με πρωτοβουλία των εκλεγμένων της «Πανσπουδαστικής ΚΣ»

Την αυθαίρετη μεταχείριση του κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα καταγγέλλουν με αποφάσεις τους, μετά από πρόταση των εκλεγμένων με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στα Διοικητικά Συμβούλια, φοιτητικοί σύλλογοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα οι Σύλλογοι Φοιτητών Φιλοσοφικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νοσηλευτικής, Τουρκικών Σπουδών του ΕΚΠΑ Αρχιτεκτονικής και Νέων Εστιών του ΕΜΠ ΣΕΤ και ΣΕΤΠ του ΠΑΔΑ και ΣΟ ΑΣΠΑΙΤΕ, όπως και Ψυχολογικού, Παιδαγωγικού, Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, Γεωλογικού, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής, Ιατρικής και ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ και του ΣΟΦΕΘ.

Μεταξύ άλλων στο ψήφισμά τους οι φοιτητικοί σύλλογοι καταδικάζουν «την αυθαίρετη μεταχείριση του κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα, απεργού πείνας και δίψας, τη στέρηση βασικών κατοχυρωμένων δικαιωμάτων του, της μεταγωγής του. Κάθε αυθαίρετη μεταχείριση σε βάρος κρατούμενου αποδεικνύει ότι είναι κάλπικο το ενδιαφέρον της ΕΕ, των κυβερνήσεων, του κράτους τους "για ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες".

Καταδικάζουμε τα διαχρονικά φαινόμενα παραβίασης δικαιωμάτων των κρατούμενων φοιτητών (όπως η άρνηση φοιτητικής άδειας κ.ά.) και τις "εκδικητικού" τύπου μεταγωγές. Αυτή η απαράδεκτη μεταχείριση των κρατουμένων οδηγεί πολλές φορές τους ίδιους ακόμη και σε απεργίες πείνας. Είναι επικίνδυνη και αντιδραστική η συζήτηση για τη βίαιη αναγκαστική σίτιση των απεργών πείνας. Είναι γνωστό ότι με την ισχύουσα νομοθεσία για την ιατρική δεοντολογία δεν επιτρέπεται πράξη χωρίς τη συναίνεση του ασθενούς. Καταδικάζουμε τη θέσπιση φυλακών υψίστης ασφαλείας, την αυστηροποίηση των προϋποθέσεων μεταγωγής σε αγροτικές φυλακές με την αυθαίρετη εξαίρεση των καταδικασμένων για αδικήματα τρομοκρατίας, που μάλιστα άνοιξε τη συζήτηση για την εξαίρεση και άλλων κρατουμένων από βασικά δικαιώματα, με βάση το αδίκημα για το οποίο έχουν καταδικαστεί (...) Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα όλων των κρατουμένων για αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης, προστασία της υγείας, άδειες, δυνατότητα εργασίας, εκπαίδευσης κ.λπ.», σημειώνουν και απαιτούν: Κατάργηση όλων των ποινικών διατάξεων που περιστέλλουν λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες («τρομονόμος» κ.λπ.). Εξασφάλιση σύγχρονων και αξιοπρεπών συνθηκών κράτησης, με σεβασμό των δικαιωμάτων των κρατουμένων και στήριξη των πιο ευάλωτων κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ