Τρίτη 2 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΕΣΒΟΣ - ΧΙΟΣ
Νέο «όχι» στις «φυλακές» της ΕΕ για πρόσφυγες και μετανάστες

Από την κινητοποίηση στη Μυτιλήνη
Από την κινητοποίηση στη Μυτιλήνη
Νέο «όχι» στις «φυλακές» και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της ΕΕ για τους ξεριζωμένους στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου είπαν, ένα χρόνο μετά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις τους, οι κάτοικοι της Λέσβου και της Χίου το Σαββατοκύριακο. Την Κυριακή, μαζική και μαχητική ήταν η μηχανοκίνητη πορεία που πραγματοποιήθηκε το πρωί, μετά από απόφαση της Παλλεσβιακής Επιτροπής Αγώνα και της Επιτροπής Αγώνα Μανταμάδου - Θερμής, ενάντια στη δημιουργία νέου κλειστού κέντρου στην περιοχή Βάστρια. Στην κινητοποίηση συμμετείχε το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, το οποίο είχε καλέσει σε προσυγκέντρωση στην πλατεία του ΙΚΑ. Συμμετείχαν επίσης σωματεία, αγροτικοί σύλλογοι μαζί με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου και άλλοι φορείς του νησιού.

«Ούτε στα Βάστρια, ούτε πουθενά - Στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν θέλουν τα νησιά»

Αυτό το σύνθημα κυριάρχησε στην κινητοποίηση της Λέσβου, όπου δεκάδες αυτοκίνητα και μηχανάκια συγκεντρώθηκαν από τις 11 το πρωί στο Πάρκο του ΙΚΑ, όπου είχε οριστεί η προσυγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου. Στην προσυγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Marseld Jano, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, ο οποίος αναφέρθηκε στον μεγαλειώδη αγώνα που πραγματοποιήθηκε πριν ένα χρόνο. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Θοδωρής Ασλανίδης, ο οποίος ανέφερε ότι ο ηρωικός αγώνας στην Καράβα και στο Διαβολόρεμα αποτελούν «φάρο» για τους επόμενους αγώνες. Στάθηκε επίσης στην ετοιμότητα που πρέπει να έχει το κίνημα για να μην επιτρέψει να υλοποιηθούν τα σχέδια της κυβέρνησης.

Μοτοπορεία στο κέντρο
Μοτοπορεία στο κέντρο
Στη συνέχεια, η προσυγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου ενώθηκε με τις μαζικές μηχανοκίνητες πορείες που ξεκίνησαν από την Παναγιούδα και τη Λάρσο. Οι ενωμένες πορείες διέσχισαν την πόλη, σταμάτησαν σε κεντρικά σημεία, έξω από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και το δημαρχείο Μυτιλήνης (στα δύο κτίρια θυροκολλήθηκε το ψήφισμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα), όπου ακούστηκαν συνθήματα ενάντια στη δημιουργία νέου κέντρου και τον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών. Μέλη του ΠΕΚ κατέληξαν στο λιμάνι όπου αναρτήθηκε πανό. Πανό, επίσης, αναρτήθηκε από το ΠΕΚ και έξω από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου.

Με την κινητοποίηση αυτή ο λαός της Λέσβου απαίτησε: Να μην γίνει κανένα νέο κέντρο, ούτε ανοιχτό, ούτε κλειστό, να κλείσει η φυλακή του Καρά Τεπέ και των άλλων hot spot, να μη μετατραπούν τα νησιά σε φυλακές ψυχών, να απεγκλωβιστούν άμεσα οι πρόσφυγες και μετανάστες που είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, η Νίκη Τσιριγώτη, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δήμου Μυτιλήνης, ο Γιάννη Συκάς, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δήμου Δυτικής Λέσβου, η Αγλαΐα Κυρίτση, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, καθώς και άλλοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι και είχε τη στήριξη της ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ.

Από τη συγκέντρωση στη Χίο το Σάββατο
Από τη συγκέντρωση στη Χίο το Σάββατο
Σε δηλώσεις της η Μαρία Κομνηνάκα σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι το ΚΚΕ διεκδικεί τον άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων και των μεταναστών, προκειμένου νόμιμα και με ασφάλεια να ταξιδέψουν στις χώρες προορισμού τους. «Οσες αποφάσεις και αν πάρουν τα συμβούλια, όσες μεθοδεύσεις και αν γίνουν, τον τελικό λόγο και την τελική απάντηση τη δίνουν οι πολίτες», δήλωσε η Νίκη Τσιριγώτη, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Σε όλα τα σημεία των προσυγκεντρώσεων και στο κέντρο της πόλης, η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων ήταν ισχυρή.

Δυναμικά και στη Χίο ενάντια σε νέα δομή - φυλακή

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση το Σάββατο και των κατοίκων της Χίου, με τα χωριά Συκιάδας, Λαγκάδας, Καρδαμύλων και Βροντάδου να πρωτοστατούν. Εστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουν να μετατραπούν τα νησιά σε φυλακές ψυχών της ΕΕ, με κεντρικό σύνθημα στα πανό τους: «Καμία φυλακή πάνω στο νησί, με τους πρόσφυγες είμαστε μαζί», εκφράζοντας έτσι και την αλληλεγγύη τους στους κατατρεγμένους.

Στη συγκέντρωση στην περιοχή Παχύ Θόλος (Συκιάδα) μίλησαν οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων των χωριών και έγινε συμβολικό κλείσιμο του δρόμου για μια ώρα, ενώ ακολούθησε αυτοκινητοπορεία στο κέντρο της πόλης. Η συγκέντρωση αυτή έγινε λίγες μόλις μέρες μετά την έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του αιτήματος του υπουργείου Μετανάστευσης - Ασύλου για τη χωροθέτηση της δομής στην περιοχή, σε έκταση περίπου 141 στρεμμάτων. Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αιρετών και Κατοίκων της Χίου ο Νίκος Χούλης σημείωσε: «Χαιρετίζουμε και συμμετέχουμε και στη σημερινή κινητοποίηση που συμπίπτει με την, πριν ένα χρόνο, εισβολή των ΜΑΤ στο νησί μας, που εκτελώντας τις εντολές της κυβέρνησης και του υπουργού, έδερναν, ποδοπατούσαν, έβρισαν προκειμένου να φτιαχτούν οι φυλακές ανθρώπινων ψυχών που επιθυμεί η ΕΕ στη λογική των συμφωνιών είτε του Δουβλίνου, είτε της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας με τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Μόλις προχτές η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ βομβάρδισε τη Συρία για τα γνωστά συμφέροντα του πετρελαίου. Μόλις προχτές το ΚΑΣ και η υπουργός Πολιτισμού αποχαρακτήρισαν περιοχές σαν το Αίπος και το Θόλος. Αλήθεια, πού θα οδηγηθούν οι νέες προσφυγικές ροές και πόσο μπορούν να αντέξουν τα νησιά μας; Είναι εγκληματικές αυτές οι πολιτικές και τις πληρώνουμε με διαβαθμίσεις όλοι μας. Εμείς λέμε φτάνει, ως εδώ. Να κλείσει η ΒΙΑΛ, όπως το υπόσχονται εδώ και αρκετό καιρό. Να απεγκλωβιστούν από τα νησιά μας οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, να μην ισχύσει κανένας γεωγραφικός περιορισμός ούτε οι συμφωνίες εγκλωβισμού. Ασυλο στην Τουρκία και στα τουρκοσυριακά σύνορα με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ. Από εκεί στις χώρες προορισμού ή στην ενδοχώρα και άσυλο στη χώρα μας, αλλά και στις χώρες της ΕΕ. Ο αγώνας είναι δύσκολος, ανηφορικός, αλλά κανένας αγώνας δεν είναι χαμένος. Ξεκινήσαμε από πέρσι και συνεχίζουμε, σφίγγουμε το χέρι ο ένας του άλλου για να απολαμβάνουμε την ανατολή βλέποντας τον ήλιο σε αυτά τα μέρη και όχι το μαρασμό των οικισμών μας και τον ανθρώπινο πόνο», ανέφερε ο Νίκος Χούλης.

Επίσης, αύριο, στις 11.30 το πρωί, στο κτίριο της Περιφέρειας, οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων Συκιάδας - Λαγκαδά - Βροντάδου - Καρδαμύλων θα δώσουν συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Οι εξελίξεις και οι θέσεις για τη δημιουργία δομής προσφύγων και μεταναστών στο νησί».

Και στη Σάμο χτες το Εργατικό Κέντρο Σάμου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, στον ένα χρόνο από τις κινητοποιήσεις του σαμιώτικου λαού ενάντια στα κέντρα - φυλακές για τους πρόσφυγες και μετανάστες και τις επιτάξεις της κυβέρνησης. Για την καλύτερη οργάνωση της δράσης διοργανώνεται διαδικτυακή σύσκεψη την Παρασκευή 5/3, στις 6.30 το απόγευμα, από σωματεία, φορείς και συλλόγους του νησιού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποφασιστική απάντηση των νησιωτών (2022-01-08 00:00:00.0)
Φυλακές της ΕΕ στα νησιά του Αιγαίου (2021-09-18 00:00:00.0)
Νέο δυναμικό «όχι» στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της ΕΕ (2021-06-02 00:00:00.0)
Μηχανοκίνητη πορεία ενάντια στo νέο κέντρο - φυλακή (2021-02-25 00:00:00.0)
Κινητοποίηση σήμερα ενάντια στις επικίνδυνες αποφάσεις για Προσφυγικό - Μεταναστευτικό (2020-02-13 00:00:00.0)
Παρέμβαση με αφορμή τις κινητοποιήσεις των ξεριζωμένων (2020-02-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ