Σάββατο 13 Μάρτη 2021 - Κυριακή 14 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Βαθαίνει η εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια

«Κανένα έθνος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις μόνο του» λέει η διοίκηση του 6ου Στόλου

Στην αρμάδα συνοδείας του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «USS Dwight D. Eisenhower», που πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο, εντάχθηκαν η φρεγάτα «Ψαρά» και ελληνικό υποβρύχιο. Το γεγονός έσπευσαν να χαιρετίσουν Αμερικανοί αξιωματούχοι, ως άλλο ένα δείγμα της βαθύτερης εμπλοκής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε επικίνδυνα σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα στην περιοχή και παραπέρα, κόντρα στην επιρροή και διείσδυση άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Πέρα από τις υπηρεσίες συνοδείας, την Πέμπτη η αρμάδα με τα «Ψαρά» και δύο ελληνικά υποβρύχια πραγματοποίησαν ασκήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου, ενώ την Παρασκευή ελληνικά «F-16» πραγματοποίησαν συνεκπαίδευση με τα μαχητικά που κουβαλά το αεροπλανοφόρο. «Η δραστηριότητα στο σύνολό της έχει προγραμματιστεί και συντονιστεί από το ΓΕΕΘΑ και τις αντίστοιχες αρχές των ΗΠΑ, για να αξιοποιήσει τις δυνατότητες συνεργασίας χρησιμοποιώντας επιχειρησιακές και τακτικές διαδικασίες του ΝΑΤΟ», αναφέρεται σχετικά από τη διοίκηση του 6ου Στόλου (επιχειρεί σε Ευρώπη και Αφρική).

Τις επόμενες μέρες το αεροπλανοφόρο αναμένεται να καταπλεύσει στη Σούδα, όπου θα στηθεί και σχετική φιέστα, με μετάβαση εκεί υψηλόβαθμων Ελλήνων και Αμερικανών παραγόντων.

Ο πρέσβης Τζ. Πάιατ έσπευσε σε δηλώσεις του να τονίσει ότι «η αμυντική σχέση ΗΠΑ - Ελλάδας βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της όλων των εποχών και ισχυροποιείται παραπέρα κάθε μέρα που περνά». Δήλωσε «ιδιαίτερα περήφανος» που το αεροπλανοφόρο και η αρμάδα του πλέουν «στη Μεσόγειο, μια στρατηγικά δυναμική περιοχή όπου οι ΗΠΑ εντείνουν τη δέσμευσή τους», πρόσθεσε ότι η «συνεργατική ανάπτυξη» των δυνάμεων συμβάλλει «στην προώθηση των κοινών μας περιφερειακών στόχων άμυνας και ασφάλειας» και κατέληξε λέγοντας ότι «οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να ανυψώσουν και να αποδείξουν τη ζωτική μας σχέση ασφάλειας με την Ελλάδα, η οποία κωδικοποιείται στην επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας».

Η διοίκηση του 6ου Στόλου έσπευσε να σημειώσει ότι «η Ελλάδα είναι ένας ζωτικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ (...) φιλοξενεί τη Δραστηριότητα Ναυτικής Υποστήριξης των ΗΠΑ στον Κόλπο της Σούδας (σ.σ. τη βάση), επιτρέποντας στις δυνάμεις των ΗΠΑ, των Συμμάχων και των κρατών - εταίρων να επιχειρούν και να διέρχονται εντός και πέρα από τις κρίσιμες θαλάσσιες λωρίδες της Μεσογείου».

Η διοίκηση προσθέτει άλλωστε ότι «οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και συνεχίζουν να αναπτύσσουν στενότερη συνεργασία με την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα». «Κανένα έθνος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις σημερινές προκλήσεις μόνο του και καθώς το ευρωπαϊκό περιβάλλον ασφάλειας συνεχίζει να αλλάζει και ο αμυντικός προϋπολογισμός συρρικνώνεται, οι ΗΠΑ βασίζονται όλο και περισσότερο στις σχέσεις μας με τους συμμάχους για περιφερειακή ηγεσία, διαλειτουργικότητα και συνεργασία», καταλήγει η διοίκηση, κάνοντας καθαρό ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο του ευρωατλαντικού καταμερισμού, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις θα επωμιστούν ακόμα μεγαλύτερο φόρτο στις ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για το λαό.

Εξάλλου και ο ίδιος ο διοικητής της αρμάδας του αεροπλανοφόρου, υποναύαρχος Σκ. Ρόμπερτσον, τόνισε ότι «η ενοποίηση των θαλάσσιων δυνάμεών μας βοηθά στη διασφάλιση ελεύθερων και ανοιχτών συνθηκών στη θάλασσα».

Θυμίζουμε ότι το αεροπλανοφόρο μπήκε στη Μεσόγειο συνοδευόμενο από αρμάδα κρούσης (Carrier Strike Group), σε μια προγραμματισμένη ανάπτυξη - όπως αναφέρεται επισήμως - στη ζώνη ευθύνης του 6ου Στόλου, προς υποστήριξη των «εθνικών συμφερόντων των ΗΠΑ και της ασφάλειας σε Ευρώπη και Αφρική». Στη συνολική δύναμη είναι ενταγμένα πάνω από 6.000 στελέχη, ενώ το συνοδεύουν τα καταδρομικά «USS Monterey» και «USS Vella Gulf», τα αντιτορπιλικά «USS Mitscher», «USS Mahan», «USS Thomas Hudner» και το «USS Laboon», που πριν από μερικές μέρες έδεσε στη Σούδα. Θα περάσει το Σουέζ και θα κατευθυνθεί νοτιότερα.

Θυμίζουμε επίσης ότι και πέρυσι τον Ιούλη είχε περάσει νότια της Κρήτης, προερχόμενο από τον Περσικό Κόλπο, και είχε εκτελέσει και πάλι γυμνάσια συνεκπαίδευσης με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Εξάλλου, στην ίδια περιοχή έγινε πρόσφατα συνεκπαίδευση με το γαλλικό αεροπλανοφόρο «FS Charles de Gaulle», στην αρμάδα του οποίου είχε ενταχθεί και η φρεγάτα «Κανάρης», ενώ αντίστοιχοι σχεδιασμοί υπάρχουν για το καλοκαίρι, οπότε αναμένεται στην περιοχή και το βρετανικό αεροπλανοφόρο «HMS Queen Elisabeth».

Να καταγραφεί τέλος ότι σε μια παράλληλη εξέλιξη, πάντα εντός σχεδίων ΝΑΤΟ, την Τετάρτη ολοκληρώθηκε η πολυεθνική άσκηση «Noble Dina 2021» στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με συμμετοχή ναυτικών μονάδων από Ελλάδα, Γαλλία, Ισραήλ και Κύπρο. Το ελληνικό ΠΝ συμμετείχε στην άσκηση με τη φρεγάτα «Αδρίας», την πυραυλάκατο «Γρηγορόπουλος», το υποβρύχιο «Πιπίνος», ελικόπτερο και αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ