Σάββατο 13 Μάρτη 2021 - Κυριακή 14 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Εικόνα κατάρρευσης σκιαγραφούν γιατροί και νοσηλευτές

Η Βούλα Πάκου
Η Βούλα Πάκου
Τη συζήτηση άνοιξε η πρόεδρος του Σωματείου, Βούλα Πάκου, η οποία καλωσόρισε τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων του χώρου, θυμίζοντας τις πρόσφατες παρεμβάσεις του (τροπολογία, Ερωτήσεις κ.ά.) για ένταξή τους στα ΒΑΕ, για προσλήψεις, για μονιμοποίηση συμβασιούχων. «Δεν ξεχνάμε τη σταθερή αταλάντευτη στάση του απ' την αρχή της πανδημίας για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την υπεράσπιση της υγείας του λαού», σημείωσε.

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο Γ. Κυριαζής, μέλος της 5μελούς της ΕΙΝΑΠ, διευθυντής της Παθολογικής κλινικής, ο οποίος υπογράμμισε ότι το ΚΑΤ σε επίπεδο εφημερίας αλλά και νοσηλείας καλείται να παίξει το ρόλο ενός γενικού νοσοκομείου, ωστόσο απέχει απ' το να είναι τέτοιο καθώς υπάρχουν πολλές ελλείψεις κρίσιμων ειδικοτήτων, π.χ. πνευμονολόγοι, γαστρεντερολόγοι, ψυχίατροι, ουρολόγοι, αιματολόγοι. Επικαλέστηκε μάλιστα τη δική του κλινική, όπου με 8 οργανικές θέσεις, οι 5 είναι κενές. Ζήτησε άμεση μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών αλλά και στελέχωση της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας. Αναφέρθηκε και σε κτιριακά και χωροταξικά προβλήματα, κάνοντας λόγο για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν σε ένα μεγάλο μέρος του νοσοκομείου, με κοινόχρηστες τουαλέτες, έλλειψη χώρων για τους εργαζόμενους κ.λπ.

Ο Γ. Κυριαζής
Ο Γ. Κυριαζής
Οσο για το νεοσύστατο τμήμα Covid σημείωσε ότι για να αναπτυχθεί αναγκάστηκαν δύο Χειρουργικές κλινικές να μεταφερθούν σε άλλον όροφο με λιγότερα κρεβάτια, με συνέπεια π.χ. την περασμένη Κυριακή, 7/3, να υπάρχουν μόλις 7 διαθέσιμες κλίνες Γενικής ΜΕΘ σε ένα νοσοκομείο 650 κλινών, όπως το ΚΑΤ. «Σήμερα λοιπόν η Παθολογική κλινική που προΐσταμαι κόπηκε στη μέση: 9 εργαζόμενοι πήγαν από κει, 7 έμειναν από δω - επιμελητές και ειδικευόμενοι - προκειμένου να αναπτυχθεί ένα τμήμα Covid. Βεβαίως να βοηθήσουμε αλλά υπάρχουν κάποια όρια και τα έχουμε ξεπεράσει...», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Γ. Αλεξανδράτος, απ' την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας, τόνισε ότι οι συνθήκες εργασίας είναι απαράδεκτες, πόσο μάλλον μέσα στην πανδημία. Σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι «έχουμε θέσει στη διοίκηση κάποια βασικά ζητήματα, το ένα είναι το θέμα του γιατρού Εργασίας. Είναι απαράδεκτο ένα νοσοκομείο πρώτης γραμμής, μάχιμο, να μην έχει γιατρό Εργασίας μόνιμο. Μας έχουν απορρίψει το αίτημα, μας πήγαν σε επικουρικό γιατρό και τώρα σε γιατρό Εργασίας με σύμβαση έργου, που ακόμα ούτε αυτό έχει γίνει».

Σημείωσε ακόμη πως βασικό ζήτημα είναι αυτό των οργανωμένων μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλο το προσωπικό, αίτημα που απέρριψε η Επιτροπή Λοιμώξεων, ενώ δεν καλύπτεται από τη δυνατότητα που έδωσε σε δεύτερο χρόνο η διοίκηση όποιος εργαζόμενος θέλει να κάνει τεστ μόνος του προληπτικά.

Ο Γ. Αλεξανδράτος
Ο Γ. Αλεξανδράτος
Πρόσθεσε πως την ίδια ώρα ένα ήδη υποστελεχωμένο νοσοκομείο καλείται να παίξει ρόλο ΠΦΥ καθώς «τρέχει» εμβολιαστικό κέντρο με προσωπικό από τα διάφορα τμήματά του, ενώ κι αυτός στηλίτευσε τον τρόπο που άνοιξαν οι κλινικές Covid.

Η Μαρία Νταβάρα, μέλος του ΔΣ του Σωματείου, επισήμανε ως πρωταρχικό για τους εργαζόμενους πρόβλημα την έλλειψη προσωπικού και υποδομών. Αναφέρθηκε στη λειτουργία κλινικής Covid η οποία, όπως είπε, μετατράπηκε σε τέτοια άρον άρον, μέσα σε δύο - τρεις μέρες, χωρίς καμία προετοιμασία του προσωπικού και σε ακατάλληλους χώρους, επισημαίνοντας ανάμεσα στα άλλα πως «έχουμε 4 8κλινους θαλάμους οι οποίοι θα νοσηλεύουν από 5 ασθενείς - θετικά κρούσματα - χωρίς τουαλέτες μέσα»!

«Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους κάθε μέρα να διαμαρτυρόμαστε για την κατάσταση στην οποία είμαστε υποχρεωμένοι να αντεπεξέλθουμε», επισήμανε, σημειώνοντας πως «ως συνεπείς εργαζόμενοι προσπαθούμε να ανταποκριθούμε αλλά θα συνεχίσουμε και να παλεύουμε για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε και τις συνθήκες εργασίας», τονίζοντας τη μεγάλη πλέον επιβάρυνση των εργαζομένων. «Και ως γυναίκες η κούραση είναι διπλή», σημείωσε.

Αξιοποιούν την πανδημία για να δυναμώσουν τα ιδιωτικά συμφέροντα

Ο Κ. Βλάχος, διευθυντής Νευροχειρουργικής, κατήγγειλε ότι πυρήνας της ακολουθούμενης πολιτικής είναι η αποδυνάμωση του δημόσιου τομέα Υγείας, προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων: «Φεύγουν άρρωστοι που έχουν ανάγκη ουσιαστική του δημόσιου συστήματος Υγείας και πηγαίνουν στα ιδιωτικά. Αυτοί που πηγαίνουν εκεί πληρώνουν, παίρνουν τα ιδιωτικά το πακέτο του ΕΟΠΥΥ το οποίο δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο και πληρώνουν το πλεονάζον απ' την τσέπη τους. Στη δημόσια μονάδα στοιχίζουν 800 ευρώ και στην ιδιωτική τα διπλάσια. Αρα αξιοποιούμε την Covid για να δυναμώνουν τα ιδιωτικά συμφέροντα στην Υγεία. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτό είναι έγκλημα ενάντια στο λαό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Μαρία Νταβάρα
Η Μαρία Νταβάρα
Εθεσε δε το επιπλέον πρόβλημα της ουσιαστικής παύσης παροχής ειδίκευσης από τα τριτοβάθμια νοσοκομεία. Οπως είπε, επί ένα χρόνο ειδικευόμενοι των Χειρουργικών κλινικών δεν εκπαιδεύονται στη χειρουργική, αφού υπάρχει μείωση έως 50% των χειρουργείων.

Ενώ ξεχωριστή αναφορά έκανε και στην ένταση της καταστολής: «Στη λαϊκή στο Χαλάνδρι προχτές τα ΜΑΤ ρίχνανε ξύλο, χτες στη Νέα Σμύρνη, εδώ "αποφασίζουμε και διατάσσουμε", στη νευροχειρουργική δύο νοσηλεύτριες για 30 νοσηλευόμενους και όταν διαμαρτύρονται τους λένε "θα σας πάμε στην μονάδα covid"». Για να καταλήξει στην ανάγκη ανάπτυξης αγώνων ενάντια στην πολιτική που έχει οδηγήσει το λαό σε φτώχεια, απόγνωση και σε λίγο σε θανάτους μαζικούς από άλλες αιτίες που δεν καταγράφονται πουθενά.

Ο Γ. Φλώρος, διευθυντής Καρδιολογικής, δίνοντας γλαφυρά τη διαχρονική εγκατάλειψη, σημείωσε πως «υπηρετώ 31 χρόνια αυτό το νοσοκομείο και όταν έρχονται καινούργιοι συνάδελφοι και ρωτάνε αν βλέπω δυνατότητες και προοπτικές να αλλάξει κάτι, δυστυχώς αναγκάζομαι και τους λέω το προσωπικό μου βίωμα. Οτι επί 30 χρόνια πάντα ελπίζω σε κάτι καλύτερο που δεν έρχεται ποτέ», χαρακτηρίζοντας τρομακτικές τις ελλείψεις τόσο σε νοσηλευτικό όσο και σε ιατρικό προσωπικό. Οπως είπε, κάποτε υπηρετούσαν στο ΚΑΤ 300 ειδικευμένοι γιατροί και σήμερα έχουν μείνει περί τους 80! «Δεν βλέπουμε έναν σχεδιασμό, κάτι, σε ό,τι αφορά όλα αυτά τα πολλαπλά θέματα που αντιμετωπίζουμε. Προσδοκούμε τη δική σας συμπαράσταση και τις ουσιαστικές προτάσεις που ήδη έχετε καταθέσει και ευχαριστούμε θερμά», σημείωσε.

Ο Κ. Βλάχος
Ο Κ. Βλάχος
Ο Χρ. Παπαζαχαρίας, διευθυντής Β' Γενικής Χειρουργικής, έκανε λόγο για πολύχρονη λυσσώδη προσπάθεια αποδυνάμωσης του δημόσιου συστήματος Υγείας. «Αυτό γίνεται 35 χρόνια και φτάσαμε σε ένα σημείο που θα το πληρώσουμε όλοι», σημείωσε, προβλέποντας κακή κατάληξη για τους ασθενείς που μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικές κλινικές, μακριά απ' τους θεράποντες γιατρούς, τους νοσηλευτές τους. «Θα βιώσουμε τη διπλή πανδημία, τη βιώνουμε ήδη, οι άνθρωποι με Covid που είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση και τώρα θα πεθάνουν και οι άλλοι που είναι βιώσιμοι ασθενείς», τόνισε. «Τα ίδια και το ΠΑΣΟΚ, και ο ΣΥΡΙΖΑ, και η συγκυβέρνηση και τώρα. Το ζήτημα είναι πώς εμείς που έχουμε κάθε συμφέρον - και για τις βιοποριστικές μας ανάγκες και για τις αρχές μας - θα αντιδράσουμε να σταματήσουμε το κακό», σημείωσε.


Ο Χρ. Παπαζαχαρίας
Ο Χρ. Παπαζαχαρίας

Ο Γ. Φλώρος
Ο Γ. Φλώρος

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ