Κυριακή 6 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
Πανδημοκρατικός συναγερμός

Ο«Ριζοσπάστης», το ΚΚΕ, τα στελέχη και τα μέλη του, γενικά οι αγωνιστές της δημοκρατίας σ' αυτόν τον τόπο, όχι μόνο τις προηγούμενες δεκαετίες, αλλά και τα τελευταία χρόνια, από την κυβέρνηση του «εκσυγχρονισμού» του κ. Σημίτη, ιδιαίτερα, σέρνονται στα δικαστήρια, σχεδόν καθημερινά. Μπορούμε, δηλαδή, πραγματικά να μιλάμε για βιομηχανία μηνύσεων ενάντια στο μαζικό λαϊκό κίνημα, ενάντια στους κομμουνιστές. Εχουμε το φαινόμενο, να ποινικοποιείται συνολικά η πολιτική ζωή της χώρας.

Εκτός από τις μηνύσεις και τις αγωγές ενάντια στο «Ρ» και σε άλλα έντυπα, μέσω των οποίων ασκείται πολιτική δίωξη συνολικά κατά του Τύπου και της ελευθεροτυπίας, δε μας διαφεύγει το γεγονός ότι περίπου 10.000 αγρότες, τα τελευταία χρόνια, σέρνονται στα δικαστήρια, επειδή συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις.

Εχουμε συνεχείς διώξεις κατά συνδικαλιστών εργατών, κατά ναυτεργατών, για τη συμμετοχή τους σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις του κλάδου τους.

Εχουμε διώξεις ενάντια σε μαθητές. Φτάσαμε στο σημείο να σέρνονται σε δικαστήρια ανηλίκων δεκαπεντάχρονα και δεκαεξάχρονα παιδιά και να αμαυρώνεται το ποινικό τους μητρώο, επειδή αγωνίζονται.

Εχουμε διώξεις ενάντια σε μέλη και στελέχη της ΚΝΕ. Διώξεις ενάντια σε φιλειρηνιστές και αγωνιστές, που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις ενάντια στο βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Πρόκειται για πολύ σοβαρά ζητήματα, όσο και αν εμφανίζονται, ακόμα και από καλοπροαίρετους ανθρώπους, ως αστεία και ευτράπελα. Μπαίνει το μεγάλο ερώτημα, πού πάει η κυβέρνηση, με όλη αυτήν την κατάσταση;

***

Ηκυβέρνηση αυτήν τη στιγμή, σ' αυτόν τον αντιδημοκρατικό κατήφορο, «δεν πάει, την πάνε». Την οδηγούν οι ίδιες οι στρατηγικές, πολιτικές επιλογές της. Γι' αυτό και χρειάζεται μεγάλη επαγρύπνηση και ετοιμότητα από το λαό. Οι ίδιες οι κυβερνητικές επιλογές για άμεση συμμετοχή και εμπλοκή σε τυχοδιωκτικές πολεμικές ενέργειες, η συμμετοχή σε όλους τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, το ξεπούλημα των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, η εναρμόνιση στις επιλογές της ΕΕ και του δυτικοευρωπαϊκού κεφαλαίου και τόσα άλλα μέτρα και αποφάσεις που είναι γνωστά στον ελληνικό λαό για την αντιλαϊκότητα και τη βαρβαρότητά τους, αντικειμενικά, οδηγούν τους κυβερνώντες σε όλο και πιο αντιδημοκρατικές, φασιστικού χαρακτήρα πρακτικές.

Η κυβέρνηση ξεπερνά πλέον τα όρια κάποιας συνηθισμένης αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς, ιδιαίτερα με αυτές τις συνεχείς μηνύσεις και αγωγές κατά του «Ριζοσπάστη». Από τη μια μεριά φαίνεται να χάνει την ψυχραιμία της και από την άλλη, ότι πιέζεται, από συγκεκριμένα οικονομικοπολιτικά συμφέροντα, τον ξένο παράγοντα, να προχωράει σε όλο και πιο αντιδραστική κατεύθυνση την πολιτική ζωή του τόπου.

Φυσικά όλο και περισσότερος κόσμος, και από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, κατανοεί ότι εδώ δεν πρόκειται για κάποια καραγκιοζιλίκια, κάποιου ιδιόρρυθμου, όπως αποκαλούν διάφορα κυβερνητικά στελέχη τον κ. Γιαννόπουλο. Δεν πρόκειται για κάποιο βίτσιο. Εδώ είναι συγκεκριμένες πολιτικές ενέργειες, πολιτικές διώξεις, που δεν ευσταθούν ακόμα και με νομικούς όρους, όχι μόνο με πολιτικούς.

Ο πρωθυπουργός μέχρι αυτή τη στιγμή, ουσιαστικά καθοδηγεί, όσο και αν δεν αρέσει σε ορισμένους η λέξη, την επιχείρηση αυτή. Διότι, αν ήθελε, είχε τη δυνατότητα να τη σταματήσει, να την περιορίσει. Είναι απαράδεκτο φαινόμενο πολιτικά, να ζητάει η ΓΓ του ΚΚΕ, συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας και ο υποτιθέμενος «υπερασπιστής των δημοκρατικών θεσμών» να «σφυρίζει αδιάφορα»... τη στιγμή που ακόμα και ο στρατάρχης Παπάγος, το 1953, στα μαύρα μετεμφυλιοπολεμικά χρόνια - πρωθυπουργός ως γνωστόν όχι της «δημοκρατικής παράταξης» - είχε απαντήσει θετικά σε ανάλογο αίτημα της τότε ηγεσίας της ΕΔΑ, για τις διώξεις ενάντια στην προδικτατορική «Αυγή».

Η σημερινή αντίληψη και η πολιτική συμπεριφορά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ μας πάει ακόμα πιο πίσω, σε αυτά τα ζητήματα, από εκείνες τις μαύρες εποχές, από εκείνα τα «πέτρινα χρόνια».

***

Το πραγματικό ζήτημα δε βρίσκεται τόσο στο τι πράττει ο κ. Γιαννόπουλος. Το ζήτημα είναι πώς και γιατί οι υπόλοιποι, οι κύριοι της κυβέρνησης και ο ίδιος ο Κ. Σημίτης, οι οποίοι δε χάνουν ευκαιρία - όταν βρίσκονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας - να ειρωνεύονται τον υπουργό τους, όλες τις άλλες ώρες, δημόσια, ανέχονται τον Γιαννόπουλο, τον αφήνουν «να τους σέρνει από τη μύτη», διαμορφώνοντας τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στον Τύπο, απέναντι σε πολιτικά κόμματα και πρόσωπα.

Με αφορμή και τη δίωξη ενάντια στο «Ριζοσπάστη», πρέπει να βγάλουν ακόμα περισσότερα συμπεράσματα, κυρίως οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, μιας και ήδη βρισκόμαστε και σε προεκλογική περίοδο. Πρέπει να καταδικάσουν σθεναρά και αυτή τη στιγμή, τώρα, όχι περιμένοντας για αργότερα ή τρέφοντας αυταπάτες, ότι μπορεί να καλυτερεύσει η πολιτική, η πρακτική, η τακτική και η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ. Τώρα είναι η ώρα να βγάλουν συμπεράσματα και να καταδικάσουν αυτές τις αντιδημοκρατικές πρακτικές και με τη συμμετοχή τους στον καθημερινό αγώνα, αλλά και με την ψήφο τους στις εκλογές της 9ης του Απρίλη.

***

Ηδη εκφράζεται μια πανδημοκρατική στρατιά αντίστασης, συμπαράταξης, συμπαράστασης και αλληλεγγύης στο Κόμμα μας και στην εφημερίδα του. Πιστεύουμε, ότι μπορεί να δυναμώσει αυτό το κίνημα, αφού δεν πρόκειται απλά και μόνο για ένα κίνημα αλληλεγγύης σε μια εφημερίδα που διώκεται. Είναι κίνημα αντίστασης και πάλης για τη δημοκρατία, τα δημοκρατικά δικαιώματα, για το δικαίωμα της ελευθεροτυπίας, της άσκησης πολιτικής κριτικής, πολιτικού σχολιασμού, στο δικαίωμα της άλλης άποψης. Μπορεί αυτό να δυναμώσει, να διευρυνθεί, γιατί είναι ζήτημα που αφορά όλο το λαό κι όχι μόνο τους κομμουνιστές. Αλλωστε είναι γνωστό ότι για τους κομμουνιστές ισχύει απόλυτα το «μαθημένα τα βουνά από τα χιόνια»... Η καμπάνα, χτυπάει για όλους.

Το χαστούκι του εκλογικού αποτελέσματος πρέπει να είναι ηχηρό προς το δικομματισμό και τις κυβερνήσεις του, εκτός των άλλων σημαντικών, και για αυτό το λόγο...


Του
Δημήτρη ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το Δεκέμβρη η εκδίκαση της μήνυσης (2000-10-08 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη δίωξη (2000-04-01 00:00:00.0)
Αντίσταση στην ποινικοποίηση των αγώνων (2000-03-04 00:00:00.0)
Ο υπουργός να αποσύρει τη μήνυση (2000-02-25 00:00:00.0)
Νέα μήνυση Γιαννόπουλου κατά του «Ριζοσπάστη»! (2000-01-28 00:00:00.0)
Οι διώξεις και η τρομοκρατία δε θα περάσουν (1999-12-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ