Κυριακή 8 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΩΞΗ «Ρ»
Το Δεκέμβρη η εκδίκαση της μήνυσης

Αναβλήθηκε για την 1η Δεκέμβρη η καθορισμένη για την ερχόμενη Τρίτη εκδίκαση της μήνυσης του Ε. Γιαννόπουλου εναντίον του διευθυντή και του εκδότη του «Ρ»

Αναβλήθηκε για την 1η του Δεκέμβρη μετά από αίτημα του Ε. Γιαννόπουλου η εκδίκαση της μήνυσής του εναντίον του διευθυντή και του εκδότη του «Ριζοσπάστη», Δ. Κουτσούμπα και Στ. Λουκά αντίστοιχα, η οποία είχε οριστεί για την ερχόμενη Τρίτη.

Ο Ε. Γιαννόπουλος ζήτησε την αναβολή επικαλούμενος φόρτο εργασίας, λόγω της συμμετοχής του στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος. Οι δικαστές του Ε` Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών σε συμβούλιό τους έκαναν αποδεκτό το αίτημα του ενάγοντος και όρισαν νέα δικάσιμο την 1η του Δεκέμβρη.

Να σημειωθεί ότι το πρώτο κλητήριο θέσπισμα για τη δίκη είχε επιδοθεί στους Δ. Κουτσούμπα και Στ. Λουκά στις 11 του περασμένου Αυγούστου. Ο Ε. Γιαννόπουλος τους κατηγορεί για «συκοφαντική δυσφήμιση διά του Τύπου». Σημειώνεται ότι το εν λόγω δικαστήριο είναι ποινικό και καλείται να αποφανθεί για την ύπαρξη ή όχι ποινικών ευθυνών των κατηγορουμένων, οι οποίες και επισύρουν ποινές φυλάκισης! Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι εκτός της πιο πάνω δίωξης, έχουν κατατεθεί και αγωγές από τον Ε. Γιαννόπουλο, ο οποίος αξιώνει και αποζημίωση 500 εκατομμυρίων δραχμών μέσω των αγωγών, η συζήτηση των οποίων έχει οριστεί για τις αρχές του επόμενου χρόνου.

Η δίωξη του «Ρ» από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, με τη στήριξη και την κάλυψη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, είναι πολιτική και από την πρώτη μέρα εκδήλωσής της, εκατοντάδες κοινωνικοπολιτικοί παράγοντες, μαζικοί φορείς, πολιτικές κινήσεις της χώρας, αλλά και χωρών του εξωτερικού κ.ά. έσπευσαν να συμπαρασταθούν στο «Ρ» και να καταδικάσουν την αντιδημοκρατική ενέργεια του Ε. Γιαννόπουλου.

Αφορμή για τη δίωξη στάθηκε το ότι ο «Ρ» δημοσίευσε, ως όφειλε έναντι των αναγνωστών του, καταγγελίες που δημόσια έκανε ο υπερνομάρχης Αττικής Θ. Κατριβάνος. Γεγονός που από μόνο του μαρτυρά ότι η προσπάθεια φίμωσης του «Ρ» χτυπά κατευθείαν την ίδια την ελευθεροτυπία και το δικαίωμα άσκησης πολιτικής κριτικής. Συνολικά η δίωξη μεταφράστηκε και καταδικάστηκε ως τέτοια, αλλά και ως στοιχείο ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ