Κυριακή 8 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΣΟΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το κεφάλαιο θέλει τη ρεβάνς

Για τη σκληρότητα των μέτρων που προωθούν κυβέρνηση - κεφάλαιο, μίλησε στο «Ρ» ο Τ. Φωτόπουλος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ:

«Τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για τις εργασιακές σχέσεις, πρέπει ν' αντιληφθούμε ότι κάθε άλλο παρά ουδέτερα είναι. Εντάσσονται στη συνολικότερη πολιτική του κεφαλαίου, το οποίο, προκειμένου ν' αυξήσει την κερδοφορία του απαιτεί δυσμενέστερους όρους (πολιτικούς, οικονομικούς και ιδεολογικούς) απόσπασης υπεραξίας και μεγαλύτερη πειθαρχία από την εργατική τάξη.

Εκτός από τη συμπίεση του κόστους εργασίας και την καθήλωση των αμοιβών, η περαιτέρω αναδιοργάνωση - ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων θα είναι καθοριστική. Η κατάργηση της μόνιμης και σταθερής απασχόλησης, η γενίκευση της μερικής ή περιστασιακής εργασίας, ο περιορισμός των συλλογικών συμβάσεων και η αύξηση των ατομικών διαπραγματεύσεων, ο ευέλικτος υπολογισμός του συνολικού εργάσιμου χρόνου, η ανατροπή της ασφάλισης και του υπολογισμού των συντάξεων θα υποβιβάσουν συνολικά τη θέση των εργαζομένων.

Μ' άλλα λόγια, τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, δεν είναι απλά "εννέα" σημεία που μπορούν να "συζητηθούν" αλλά "εννέα" τρομακτικά χτυπήματα στην καρδιά των εργατικών κατακτήσεων του 20ού αιώνα! Δεν είναι "εννέα σημεία" που θα βελτιώσουν την "ελληνική οικονομία" όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά εννέα ωρολογιακές βόμβες που η έκρηξή τους θα προκαλέσει βαριές απώλειες στη ζωή όλων μας. Απώλειες κοινωνικές και οικονομικές, οικογενειακές, ψυχολογικές και πολιτιστικές.

Ας μη γελιόμαστε. Το κεφάλαιο επιχειρεί να πάρει τη ρεβάνς. Ο,τι με αγώνες και θυσίες έχουμε κατακτήσει, προσπαθεί να το πάρει πίσω. Εχουμε, λοιπόν, υποχρέωση να αντισταθούμε. Να παλέψουμε, όχι μόνο για να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας, αλλά και να τα διευρύνουμε. Το συνδικαλιστικό κίνημα έχει χρέος να ξαναθυμηθεί όλες τις μορφές πάλης. Το Πανεργατικό Μέτωπο πάντως δε βολεύεται στη ρουτίνα, στον εφησυχασμό. Δεν αποδέχεται τους "διαλόγους", τα "τετελεσμένα", τους "μονόδρομους". Προχωρά μπροστά, ξεδιπλώνοντας τις σημαίες του αγώνα, της αλληλεγγύης, της συμπαράστασης και της συλλογικότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ