Κυριακή 8 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Σταθμός και αφετηρία το 16ο Συνέδριο

Με την ευκαιρία του "Δημόσιου Διαλόγου" θα προσπαθήσω να βάλω ορισμένες σκέψεις μου και προβληματισμούς.

1. Πιστεύω, πως για να είσαι συνεπής με τα πιστεύω σου σαν Κομμουνιστής και Διεθνιστής, θα πρέπει να βοηθάς και να δουλεύεις, για να οικοδομηθεί ένα γερό Κόμμα βασισμένο στις Αρχές του Μαρξισμού-Λενινισμού και του Προλεταριακού Διεθνισμού και πάνω στην Καταστατική αρχή του Δημοκρατικού Συγκεντρωτισμού, βαθιά ριζωμένο, σ' όλη την εργατική τάξη, που με τη δράση του, το πρόγραμμα και την Ακτινοβολία του, θα συσπειρώνει, θα ενώνει και δραστηριοποιεί όλο και πιο πλατιά στρώματα του Λαού, στον Αγώνα τους για τη Λύση των προβλημάτων τους και των προβλημάτων όλου του Λαού και της πατρίδας μας. Ενάντια στην πολιτική που τα δημιουργεί και σ' αυτούς που την εφαρμόζουν, την ενθαρρύνουν ή τη δέχονται, τέτοια αντιλαϊκή πολιτική.

Ενάντια στα ξένα και ντόπια Μονοπώλια. Ενάντια στα Ιμπεριαλιστικά κέντρα (ΗΠΑ και ΕΕ) και στον πόλεμο.

2. Η οργάνωση και η ανάπτυξη ενός πλατιού λαϊκού κινήματος, που θα καταφέρνει, γερά και αποφασιστικά χτυπήματα στα Μονοπώλια και στις υποτακτικές τους κυβερνήσεις και στις καπιταλιστικές δυνάμεις (ΗΠΑ - ΕΕ) που τις στηρίζουν, είναι ένα χτύπημα - ένα αδυνάτισμα ενός κρίκου σ' ολόκληρη την καπιταλιστική και ιμπεριαλιστική αλυσίδα. Είναι μια αποφασιστική βοήθεια και στους εργαζόμενους και στα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα σ' ολόκληρο το Διεθνή εργατικό - λαϊκό κίνημα και στο κίνημα ενάντια στον πόλεμο.

Ανεβάζει το διεθνές κύρος του Κόμματός μας και δημιουργεί το κατάλληλο κλίμα και τις προϋποθέσεις, για το συντονισμό και την ενιαία δράση των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων. Βοηθιούνται τα ίδια αυτά κόμματα στη σωστή ιδεολογική και πρακτική τους λειτουργία και δράση. Ετσι, βλέπω εγώ τη σύνδεση του πατριωτισμού και του Διεθνισμού του κομμουνιστή και γι' αυτό με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο η δράση της ΚΕ και οι θέσεις της γι' αυτά τα προβλήματα.

3. Ομως αυτό καταχτιέται. Διαπιστώνεται από την καθημερινή συμπεριφορά και δράση μας. Αν ο καθένας μας και όλοι μας, βοηθάμε συγκεκριμένα και πρακτικά, στη συγκρότηση, λειτουργία και δράση της οργάνωσής μας, το καθοδηγητικό όργανο με βάση τις αρχές μας, στη δημιουργία μιας γερής μαζικής οργάνωσης, ριζωμένης βαθιά και γερά σε όλους τους εργαζόμενους στο χώρο ευθύνης μας. Είναι, γίνεται η οργάνωση, πραγματικά, το ΚΟΜΜΑ στον χώρο της, που να καθοδηγεί, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, στην οργάνωση και ανάπτυξη ενός πλατιού κινήματος, ενός Λαϊκού Μετώπου, στο χώρο ευθύνης μας; Υπάρχουν, αναπτύσσονται, στο χαρακτήρα, στη συμπεριφορά, τα κομμουνιστικά χαρακτηριστικά, του σεμνού, απλού, ειλικρινή και συνεπή λαϊκού αγωνιστή, που χαίρει της εκτίμησης όλων όσοι τον γνωρίζουν και διαπαιδαγωγείται να υπερασπίζεται και με τη ζωή του ακόμα, τις αρχές και τα ιδανικά του Κόμματός μας, που είναι συνδεδεμένα και συνυφασμένα με τον πατριωτισμό και την αγάπη στον Λαό μας και στην πατρίδα μας; Εχουμε αποχτήσει το θάρρος της κριτικής και αυτοκριτικής, σαν μια σοβαρή και αποφασιστική καταστατική κινητήρια διαδικασία;

- Σε τι Κομματικές Οργανώσεις και Καθοδηγητικά Οργανα θα στηριχτεί το Κόμμα για την εφαρμογή των αποφάσεων του 16ου Συνεδρίου;

4. Επειδή κατά τη δική μου εκτίμηση - υπάρχει μια λαθεμένη αντίληψη και πρακτική που δε βοηθάει, αλλά αντίθετα, δημιουργεί προβλήματα - πρέπει να βάλω ορισμένες σκέψεις μου, πώς, εγώ και ο καθένας μας ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΚΚΕ και ΟΧΙ ΜΕΛΗ μιας οποιασδήποτε οργάνωσης ή καθοδηγητικού οργάνου, που καταστατικά πρέπει να ανήκουμε και να δουλεύουμε. Σήμερα, είμαστε στη μια οργάνωση, αύριο αλλού. Αυτές οι τοπικιστικές αντιλήψεις, οι οικογενειακότητες, οι τοπικιστικές παρεούλες - ομαδούλες, προτιμήσεις και προωθήσεις δημιουργούν αντικαταστατικά και αντικομματικά φαινόμενα και θα πρέπει να προσέξουμε και να απαλλαγούμε απ' αυτά.

5. Εχοντας υπόψη μου το πώς λειτουργούμε, απ' όσες ΚΟΒ πέρασα, θεωρώ υποχρέωσή μου, να βάλω σ' ολόκληρο το Κόμμα και σ' όλα τα καθοδηγητικά όργανα: ΝΑ ΨΑΧΤΟΥΜΕ ΣΟΒΑΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ, ΑΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΜΕ, ΑΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΒΑΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΣΜΟΥ (ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΡΑΓΕ ΑΚΟΜΑ;) ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗΣ; Αν οι κομματικές οργανώσεις και τα στελέχη μας, αν μπορούν, όπως λειτουργούν, να σηκώσουν το βάρος της εφαρμογής των αποφάσεων του Συνεδρίου μας και ιδιαίτερα για τη συγκρότηση και τη σταθερή και με συνέχεια και συνέπεια λειτουργία και δράση ενός Πατριωτικού Δημοκρατικού Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου;

6. Με το φόβο μπας και παρεξηγηθώ σαν υπερβολικός ή απαισιόδοξος, βάζω ελάχιστα, συγκεκριμένα παραδείγματα και προβληματισμό, που όλοι σας θα έχετε διαπιστώσει:

α) Οταν σε Εκλογοαπολογιστικές Συνελεύσεις (όταν και όπως γίνονται) δεν υπάρχει προθυμία, για να συμπληρωθεί το ψηφοδέλτιο, τουλάχιστον, ο αριθμός όσων χρειάζονται για να συγκροτηθεί το Γραφείο της ΚΟΒ; `Η με το στανιό να συμπληρώνεται, από μια συνέλευση, που ύστερα από αναβολές, ίσα-ίσα και μαζεύονται τις περισσότερες φορές το 51% των μελών της; Αλήθεια, μπορεί να υπάρχει κομματική τύχη της οργάνωσής τους, για το ΚΟΜΜΑ τους; Υπάρχει κομματικότητα, όταν βλέπουμε τέτοια συμπεριφορά;

β) Μπορεί να γίνεται κριτική στα καθοδηγητικά όργανα αυτά, όταν υπάρχει φόβος μπας και παρεξηγηθεί ο σύντροφος, που του γίνεται κριτική και παραιτηθεί, από το Γραφείο μιας και εκλέχτηκε πολλές φορές με το στανιό και δεν προσφέρεται άλλος για να τον αντικαταστήσει; Και γι' αυτό, δεν εφαρμόζεται η κριτική και η αυτοκριτική;

γ) Μπορεί να οικοδομηθεί και να λειτουργήσει με αρχές μια ΚΟΒ όταν με αναβολές καταφέρνει να συγκροτηθεί σε απαρτία και με το στανιό με 51% των κομματικών μελών για να κάμει Συνέλευση;

δ) Μπορεί να υποστηρίζουμε σοβαρά, πως λειτουργούμε με αρχές και δεν τις έχουμε αδρανοποιήσει και αναθεωρήσει στην πράξη, όταν επί χρόνια - και σε μεγάλα διαστήματα, μπλοκάρουν τις απαρτίες των Συνελεύσεων και σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία της οργάνωσης και σπέρνουν την απογοήτευση, κομματικά μέλη με τις αδικαιολόγητες μόνιμες απουσίες τους και η Συνέλευση όταν κάποτε καταφέρνει να έχει απαρτία να μην δέχεται να πάρει ποτέ μια απόφαση που να μεταφέρει το Γραφείο σ' αυτά τα κομματικά μέλη. Εστω, με μια παρατήρηση, μια κριτική για τη συμπεριφορά τους αυτή, σαν μια κομματική διαπαιδαγωγική καταστατική διαδικασία; Ετσι η Συνέλευση της ΚΟΒ έχει απαρνηθεί τον καταστατικό της ρόλο, με ευθύνη των καθοδηγητικών οργάνων.

Ποτέ και όταν συμμετέχει σε Συνέλευση κομματικό μέλος, που απουσιάζει επανειλημμένως από τις Συνελεύσεις και από τη δράση της οργάνωσης, ποτέ δε ζητάει "συγνώμη", ποτέ δεν κάνει αυτοκριτική. Μα και κανένας δεν τους το ζητάει. ε) Οταν λειτουργούμε μ' αυτόν τον τρόπο, είναι επόμενο να μη γίνεται καμιά προσπάθεια, να μην υπάρχει προσανατολισμός για τη συγκρότηση και λειτουργία των καταστατικών και οργανωτικών κυττάρων του Κόμματος, που είναι τα ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ και οι ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ στους μαζικούς φορείς και γι' αυτό δε βοηθάμε, δεν ελέγχουμε τη συμμετοχή μας και τη δράση μας, στους μαζικούς φορείς του χώρου μας.

στ) Οι θέσεις γενικά διαπιστώνουν τέτοιες αδυναμίες, που παρ' όλα αυτά, οι οργανώσεις, ολόκληρο το Κόμμα και τα καθοδηγητικά όργανα, σήκωσαν και σηκώνουν με επιτυχία όλο αυτό το τεράστιο βάρος, και τη δουλιά στο Κόμμα και στο Συνδικαλιστικό και Μαζικό Κίνημα και παρά τις αδυναμίες, βοηθιέται και η ΚΝΕ. Εκείνο όμως, που πρέπει να αναγνωρίσουμε, είναι η τεράστια και θετική βοήθεια και προσφορά της καθοδήγησης του Κόμματος στο παγκόσμιο κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα.

ζ) Ομως, ο ταξικός εχθρός, μπορεί, πάρα πολύ καλά, το ζήσαμε με δραματικό τρόπο τα τελευταία χρόνια, αυτά τα κενά που έχουμε και παρουσιάζουμε να τα αξιοποιεί για λογαριασμό του, αν δεν επαγρυπνούμε, αν εμείς ΟΛΟΙ ΜΑΣ δεν ενδιαφερόμαστε, δεν προσφερόμαστε, να καλύπτουμε αυτά τα κενά, αν δεν εφαρμόζουμε και δεν υπερασπιζόμαστε τις ιδεολογικές καταστατικές και οργανωτικές αρχές μας.


ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΗΡΑΤΟΣ
ΚΟΒ Ν. Κυψέλης


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ