Τετάρτη 31 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-- Την ίδρυση νέας ευρωπαϊκής πολιτικής συμμαχίας μεταξύ του ουγγρικού «Fidesz», του πολωνικού «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) και της ιταλικής «Λέγκας» θα συζητήσουν αύριο στη Βουδαπέστη οι πρωθυπουργοί της Ουγγαρίας, Β. Ορμπαν, και της Πολωνίας, Μ. Μοραβιέτσκι, με τον επικεφαλής της «Λέγκας», Μ. Σαλβίνι. Ο Ορμπαν έχει δηλώσει πως μετά την αποχώρηση από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα επιδιώκει «ένα πολιτικό σπίτι» με άλλες πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη οι οποίες «δεν θέλουν μετανάστες στις χώρες τους» και επιθυμούν «να προστατεύσουν την παραδοσιακή οικογένεια».

ΚΑΪΡΟ.-- Η περιοχή που περιβάλλει την Αίγυπτο θα γνωρίσει «αδιανόητη αστάθεια» αν το φράγμα που κατασκευάζει η Αιθιοπία στον Νείλο απειλήσει «μια σταγόνα νερού» της Αιγύπτου, διεμήνυσε χτες ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις του μπροστά στα αδιέξοδα της πολυετούς διαπραγμάτευσης για τη διαχείριση των υδάτων του Γαλάζιου Νείλου.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Το Ιράν δεν θα σταματήσει να εμπλουτίζει ουράνιο σε ποσοστό 20% προτού οι ΗΠΑ άρουν όλες τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενο αξιωματούχο. Νωρίτερα το «Politico» ανέφερε «νέα» αμερικανική πρόταση, που θα ζητά από το Ιράν να σταματήσει κάποιες από τις πυρηνικές του δραστηριότητες - όπως τα έργα σε προηγμένες μηχανές φυγοκέντρισης και ο εμπλουτισμός ουρανίου σε ποσοστό 20% - με αντάλλαγμα μερική άρση των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Σημαντική αύξηση εμφανίζουν επιθέσεις κατά ατόμων ασιατικής καταγωγής σε Νέα Υόρκη και άλλες μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ. Αποσιωπώντας το έδαφος στο οποίο «ανθίζουν» αυτές οι επιθέσεις, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε μέτρα κατά «εγκλημάτων μίσους», όπως η θέσπιση ομάδας εργασίας για την καταπολέμηση της ξενοφοβίας εναντίον Αμερικανών ασιατικής καταγωγής.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Αναστάτωση στις χρηματαγορές προκάλεσε στις 26/3 η ρευστοποίηση μετοχών αμερικανικών και κινεζικών εταιρειών ενημέρωσης και τεχνολογίας, συνολικής αξίας περίπου 30 δισ. δολαρίων, από το «επενδυτικό γραφείο» «Archegos Capital Management», σε μια νέα υπόθεση κερδοσκοπικών παιχνιδιών σε χρηματιστήρια των ΗΠΑ και της Κίνας. Η ρευστοποίηση εκτιμάται ότι ανάμεσα σε άλλα θα επιφέρει απώλειες μεταξύ τριών ή και τεσσάρων δισ. δολαρίων σε μεγάλες τράπεζες, όπως η ιαπωνική Nomura Bank και η ελβετική Credit Suisse.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ