Παρασκευή 2 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Προειδοποιήσεις» για πιθανή ανασυγκρότηση ισλαμιστών

Καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν μελετά τις επιλογές της σε σχέση με την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν (αμφισβητώντας προηγούμενες ανακοινώσεις για αποχώρηση έως τις αρχές Μάη), εντείνονται οι διεργασίες με ζητούμενο πώς οι ΗΠΑ θα διασφαλίσουν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα στην περιοχή.

Δημοσίευμα των «Νιου Γιορκ Τάιμς» επικαλείται έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με την οποία αν τα αμερικανικά στρατεύματα φύγουν από τη χώρα πριν την οριστικοποίηση και εφαρμογή συμφωνίας «διαμοιρασμού της εξουσίας», τότε οι «Ταλιμπάν» είναι πιθανόν να καταλάβουν το μεγαλύτερο μέρος του Αφγανιστάν μέσα σε 2-3 χρόνια. Σε αυτές τις συνθήκες, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, θα διαμορφώνονταν περιθώρια ανασυγκρότησης της «Αλ Κάιντα».

Την περασμένη βδομάδα, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «θα φύγουμε (από το Αφγανιστάν). Το ερώτημα είναι πότε». Στο μεταξύ, οι «Ταλιμπάν» προειδοποίησαν ότι θα ξαναρχίσουν τις επιθέσεις κατά ξένων δυνάμεων, εάν δεν τηρηθεί η προθεσμία αποχώρησης. Χτες, ένοπλοι σκότωσαν τρεις γυναίκες υγειονομικούς που έκαναν εμβολιασμούς κατά της πολιομυελίτιδας στην πόλη Τζαλαλαμπάντ, χωρίς να διασαφηνιστεί ποιος έκανε την επίθεση.

Χτες επίσης, ανακοινώθηκε ότι επικεφαλής της μονάδας του ΝΑΤΟ που εδρεύει στην Καμπούλ αναλαμβάνει ο Τούρκος ταξίαρχος Σελτζούκ Γιουρτσιζόγλου. Κατά τη σχετική ενημέρωση, εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ σημείωσε ότι «με τη δύναμη 600 ατόμων, η Τουρκία συνεισφέρει ζωτικά στην αποστολή Resolute Support στο Αφγανιστάν». Υπενθυμίζεται ότι τις επόμενες βδομάδες αναμένεται οργάνωση συνάντησης για το Αφγανιστάν στην Κωνσταντινούπολη, μετά από πρόταση και των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ