Παρασκευή 2 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Μεγαλώνει η πίεση στην οικονομία

Μεγαλώνει η πίεση στην τουρκική οικονομία, σε αλληλεπίδραση με τη νέα βαθιά οικονομική κρίση που εκδηλώνεται διεθνώς και την όξυνση σκληρών γεωπολιτικών ανταγωνισμών. Αναλυτές ξεχωρίζουν τη συνεχή υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου και την αύξηση του πληθωρισμού. Η αμερικανική τράπεζα «Goldman Sachs» υποβάθμισε τις προοπτικές ανάπτυξης του τουρκικού ΑΕΠ, εκτιμώντας ότι αυτή θα κινηθεί φέτος στο 3,5% (από 6% και 5,5% που ήταν οι πιο πρόσφατες προβλέψεις). Ακόμα, περιμένει νέα αύξηση του πληθωρισμού στο 18% για τον Απρίλη και εκφράζει ανησυχία για το ενδεχόμενο οι τουρκικές αρχές να καταφύγουν σε μείωση επιτοκίων και νέα πριμοδότηση δανείων, αυξάνοντας κι άλλο το χρέος.

Στο μεταξύ, η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία «Honda» ανακοίνωσε πως σταματά να κατασκευάζει μέρη των οχημάτων της στην Τουρκία, περιορίζοντας την εκεί δραστηριότητά της στο εμπόριο. Πάντως, ο όμιλος σχεδίαζε το τέλος των κατασκευαστικών του δραστηριοτήτων στην Τουρκία από το 2019, επικαλούμενος «τις εξελίξεις στον τομέα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων», καθώς και την ολοκλήρωση της παραγωγής του μοντέλου της, «Civic Sedan» (που συνδεόταν με τη μονάδα στην Τουρκία). Διακοπή της παραγωγής της στην Τουρκία (για δυο βδομάδες) είχε ανακοινώσει πρόσφατα και η «Tofas» (κοινοπραξία του τουρκικού ομίλου «Koc Holding» και της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας «Fiat - Chrysler»), επικαλούμενη τα προβλήματα που γεννά η παγκόσμια έλλειψη σε τσιπ. Αντίστοιχες ανακοινώσεις είχε κάνει τον Μάρτη και η τουρκογαλλική κοινοπραξία «Oyak» - «Renault», που κι αυτή συνδέεται με την αυτοκινητοβιομηχανία.

Πάντως, χτες η υπουργός Εμπορίου Ρουχσάρ Πεκτζάν, σε συνέντευξη Τύπου, μαζί με τον πρόεδρο της Συνέλευσης Εξαγωγέων Τουρκίας Ισμαήλ Γκιουλέ, είπαν ότι οι εξαγωγές τον Μάρτη αυξήθηκαν κατά 42,2% σε σύγκριση με το 2020, φτάνοντας στα 18, 985 δισ. δολάρια, που χαρακτηρίστηκε «ρεκόρ για τη χώρα».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οι εργοδοτικές οργανώσεις έσπευσαν να ζητήσουν διεύρυνση των νέων προνομίων που τους διασφάλισε η κυβέρνηση Ερντογάν με αφορμή την πανδημία. Η Τουρκική Ενωση Επιμελητηρίων και Ανταλλαγών Εμπορευμάτων (TOBB), το Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αγκυρας και το Εμπορικό Επιμελητήριο της Αγκυρας ζήτησαν να μη σταματήσει το λεγόμενο βραχυπρόθεσμο επίδομα εργασίας, μέσα από το οποίο η μεγαλοεργοδοσία απαλλάσσεται από την καταβολή μισθών για προσωπικό που δεν χρειάζεται να απασχολήσει, εξαιτίας της πτώσης της παραγωγής. «Η χώρα μας περνά μια δύσκολη περίοδο (...) Για να μη χάσει την παραγωγική της βάση, οι βιομηχανίες μας πρέπει να διατηρήσουν ειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό», σημείωνε ο πρόεδρος των μεγαλοβιομηχάνων. Ζητώντας πλήρη αξιοποίηση μιας σειράς αντεργατικών διατάξεων, ανέφερε ότι «οι απολύσεις χρειάζεται να επιβραδυνθούν, σε έναν ορισμένο βαθμό», ώστε «οι εταιρείες μας, που πιέζονται, να μην αναγκαστούν να απομακρύνουν το εκπαιδευμένο τους προσωπικό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ