Σάββατο 15 Μάη 2021 - Κυριακή 16 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ «ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΝΝΑΒΗ»
Τεράστια κέρδη για τους ομίλους και στο βάθος αποποινικοποίηση της χρήσης

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στις Επιτροπές της Βουλής. Στην Ολομέλεια την Πέμπτη 20 Μάη το αντιδραστικό σχέδιο

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική ήταν τη βδομάδα που πέρασε η συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής - ολοκληρώθηκε την Παρασκευή - του νομοσχεδίου με τίτλο: «Παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης».

Αφενός μεν για τη συμφωνία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε ένα επικίνδυνο νομοθέτημα, που προσφέρει νέες διευκολύνσεις στους επενδυτές για να ρίξουν λιμνάζοντα κεφάλαια σε αυτό το επικερδές πεδίο δράσης (υπολογίζεται πως μέχρι το 2028 τα κέρδη θα φτάσουν στα 115 δισ. ευρώ). Αφετέρου δε διότι επιδιώκει να ντύσει με «ιατρικοφανή μανδύα» τη χρήση κάνναβης, στρώνοντας ακόμα περισσότερο τον δρόμο για τη συνολική αποποινικοποίησή της.

Στο νομοσχέδιο, που την Πέμπτη 20 Μάη μπαίνει για συζήτηση στην Ολομέλεια, προβλέπεται η απελευθέρωση του ορίου περιεκτικότητας σε THC για τα προϊόντα που προορίζονται για εξαγωγή. Στο εξής, προϊόντα κάνναβης με περιεκτικότητα THC (τετραϋδροκανναβινόλη) άνω του 0,2% θα «εξάγονται ανεξαρτήτως των θεραπευτικών ενδείξεών τους» και χωρίς έγκριση από τον ΕΟΦ. Για την εγχώρια αγορά, θα απαιτείται έγκριση από τον ΕΟΦ, ενώ παρά το γεγονός ότι η κάνναβη με THC άνω του 0,2% έχει ψυχοτρόπο δράση, δεν θα απαιτείται η γνώμη της Επιτροπής Ναρκωτικών.

Η αδειοδότηση προϊόντων εξαγωγής θα γίνεται με τις ελάχιστες δυνατές προϋποθέσεις, στα πρότυπα της διαδικασίας που ισχύει για τα γενόσημα, ενώ το κόστος της άδειας παραγωγής/εγκατάστασης θα ανέρχεται στο ...«αστρονομικό» ποσό των 2.500 ευρώ και κάτι ψιλά. Η κυβέρνηση εναρμονίζεται πλήρως με την πολιτική της ΕΕ και σ' αυτό το ζήτημα, καθώς το επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί η νομιμοποίηση της «φαρμακευτικής» κάνναβης σε όλα τα κράτη - μέλη.

Εξίσου αποκαλυπτική ήταν η σύμπλευση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά το νομοσχέδιο, σε σημείο που ο Αδωνις Γεωργιάδης αποθέωσε τον Νίκο Καρανίκα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε παίξει καθοριστικό ρόλο στο να ξεκινήσει η διαδικασία από την προηγούμενη κυβέρνηση.

«Ναι, κάναμε λάθος», είπε ο Αδ. Γεωργιάδης και «δεν ήμασταν ώριμοι να αναγνωρίσουμε τις δυνατότητες που δίνει η φαρμακευτική κάνναβη στην ελληνική οικονομία. Πρέπει να αναγνωρίσουμε στη συζήτηση και τη θετική συμβολή του κ. Καρανίκα. Η παρουσία του ήταν θετική και το γεγονός ότι πολέμησε γι' αυτό, και πολεμά ακόμη και σήμερα, τον τιμά. Διότι είναι κάτι από το οποίο η πατρίδα έχει να κερδίσει. Και χρήματα και, το κυριότερο, η ανακούφιση των ασθενών».

Από τη στιγμή λοιπόν που συγκλίνουν στην εξυπηρέτηση ζωτικών συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων, δεν είναι παράξενο ότι δεν διστάζουν να χαϊδολογούνται, ακόμα και αν προηγουμένως βρίζονταν με χυδαίες εκφράσεις... Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, το οποίο είχε ψηφίσει και τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η θέση του ΚΚΕ

Την απόσυρση του αντιδραστικού νομοσχεδίου απαίτησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης. Οπως είπε, με το νομοσχέδιο αυτό - το οποίο έχει κατατεθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων - η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε ο προηγούμενος νόμος του ΣΥΡΙΖΑ (2018) και έρχεται να προσφέρει νέες διευκολύνσεις στους επενδυτές. Ταυτόχρονα επιδιώκει να ντύσει με «ιατρικοφανή μανδύα» τη χρήση κάνναβης, στρώνοντας ακόμα περισσότερο τον δρόμο για τη συνολική αποποινικοποίησή της.

Πέραν όλων των άλλων, η κυβέρνηση της ΝΔ ξεκαθαρίζει κι αυτό που δεν καθοριζόταν με σαφήνεια στον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ: Οτι το τελικό προϊόν της «φαρμακευτικής κάνναβης» μπορεί πλέον να είναι και ο «ξηρός ανθός της»!

Το ΚΚΕ ανέδειξε ότι το νομοσχέδιο μπορεί να αξιοποιηθεί για συνολική αποποινικοποίηση της κάνναβης στο μέλλον, κάτι που επιβεβαιώθηκε πολύ σύντομα από τους εκπροσώπους των εταιρειών που συμμετείχαν στη συζήτηση. Επιπλέον, οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρθηκαν στο ανυπολόγιστο κοινωνικό κόστος που καταγράφεται σε χώρες της ΕΕ από αυτήν την πολιτική, όπου σχεδόν οι μισοί από τους 16χρονους μαθητές κάνουν χρήση της κάνναβης (στις χώρες όπου είναι νόμιμη ή συνταγογραφείται), ενώ στη χώρα μας οι μισοί 16χρονοι θεωρούν τη χρήση της ακίνδυνη.

Αποποινικοποίηση της χρήσης ζητούν οι ...επενδυτές

Στην ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ πήραν τα εύσημα από τους επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι, όπως έγινε φανερό, δεν αρκούνται μόνο στη χρήση της «φαρμακευτικής» ή βιομηχανικής κάνναβης, αλλά απαιτούν ευθέως την αποποινικοποίηση.

Ο Αντ. Μπόλλας, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Φαρμακευτικής Κάνναβης (εκπροσωπεί 22 ελληνικές και ξένων συμφερόντων εταιρείες), παρατήρησε ότι δεν θα μπορούν ως εταιρείες «να πείσουμε τους ξένους που έχουν ασθενή να πάρουν δικά μας προϊόντα, όταν δεν έχουν διατεθεί εδώ» και όταν «Πολιτείες των ΗΠΑ, Καναδάς, Ουρουγουάη και πρόσφατα η Ελβετία έχουν νομιμοποιήσει και την ψυχαγωγική κάνναβη».

Η εταιρεία συμβούλων κάνναβης «HempKanna Consulting», που εκπροσωπήθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής από τον σύμβουλό της Μ. Θεοδωρόπουλο, σε υπόμνημα που κατέθεσε αναφέρει ότι «η αποποινικοποίηση της κατοχής κάνναβης για προσωπική χρήση, όπως έχει γίνει πλέον σε πολλές χώρες του εξωτερικού, θα έλυνε πολλά προβλήματα στην εφαρμογή της νομοθεσίας για τη φαρμακευτική και τη βιομηχανική χρήση στην Ελλάδα»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ