Σάββατο 15 Μάη 2021 - Κυριακή 16 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Οι παράπλευρες απώλειες της πανδημίας και ο επιστήμονας της Υγείας

«Ο Απρίλης είναι ο μήνας ο σκληρός, γεννώντας

Μες απ' την πεθαμένη γη τις πασχαλιές, σμίγοντας

Θύμηση κι επιθυμία, ταράζοντας

Με τη βροχή της άνοιξης ρίζες οκνές».

(Ελιοτ Θ.Σ. «Η Ερημη Χώρα». 1922, μετάφραση Γιώργος Σεφέρης)

Αυτά γράφει ο ποιητής αντικρίζοντας την «Ερημη Χώρα» μετά το τέλος του πρώτου καπιταλιστικού πολέμου. Τον σε ποικίλες διαστάσεις «Ερημότοπο», που θα ζήσουμε σκληρά, αποτέλεσμα της εργαλειοποίησης της νέας φυσικής καταστροφής από την άρχουσα τάξη.

Σκληρός ο φετινός Απρίλης με τους 10.000 νεκρούς...

Από τον περασμένο Αύγουστο, ο ΠΟΥ αναφέρει ότι κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, 105 χώρες μείωσαν κατά 34% τις απαραίτητες παροχές Υγείας, με τις χώρες χαμηλού εισοδήματος να τις μειώνουν ακόμα περισσότερο, κατά 50%.

Οι παροχές που μειώθηκαν αφορούσαν στους συνηθισμένους εμβολιασμούς, στη διάγνωση και στην αντιμετώπιση των μη μεταδιδόμενων ασθενειών (καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά, κ.λπ.), στον οικογενειακό προγραμματισμό, στη θεραπεία των ψυχικών διαταραχών, στη διάγνωση και τη θεραπεία της φυματίωσης και της HIV λοίμωξης, ενώ στο 55% των χωρών μειώθηκαν οι παροχές για τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου!

«Επιχειρησιακά», στο 76% των χωρών μειώθηκαν σημαντικά οι επισκέψεις στα τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία και σε 66% από αυτές ακυρώθηκαν οι προγραμματισμένες επεμβάσεις.

Στη Μέκκα του καπιταλισμού, το 33% μέχρι και 50% των επιπλέον των αναμενόμενων θανάτων που παρατηρήθηκαν στους πρώτους μήνες της πανδημίας, δεν αποδίδονται στην COVID-19 λοίμωξη. Οι επισκέψεις στα Επείγοντα μειώθηκαν 23% για τις καρδιακές προσβολές, 20% για τα εγκεφαλικά και 10% για τον αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη.

Οι νέες διαγνώσεις για τους έξι συχνότερους καρκίνους (μαστός, πνεύμονας, παχύ έντερο, στόμαχος, οισοφάγος και πάγκρεας) μειώθηκαν κατά 50%, με συνέπεια να εκτιμάται ότι θα υπάρξουν 10.000 επιπλέον θάνατοι στα αμέσως επόμενα χρόνια από καρκίνους παχέος εντέρου και μαστού, ως αποτέλεσμα της εγκατάλειψης προληπτικών εξετάσεων. Και δεν μιλήσαμε για την αύξηση της κατάχρησης ψυχοτρόπων ουσιών και φαρμάκων, για την κατάθλιψη, το άγχος, το αίσθημα εγκατάλειψης των χρόνιων ασθενών και την ενδοοικογενειακή βία.

Κάτσε σπίτι σου και μην πας στο νοσοκομείο, λοιπόν. Δεν πειράζει αν αναβληθεί για λίγο το χειρουργείο σου. Αν δώσει μεταστάσεις ο καρκίνος, υπάρχει και η χημειοθεραπεία!

Υπερήλικας, κατάκοιτος ασθενής χωρίς COVID, επτά μέρες μετά από επείγουσα επέμβαση στην κοιλιά, μεταφέρεται σε COVID free νοσοκομείο με οξεία δύσπνοια και υποψία πνευμονικής εμβολής. Διαπιστώνεται COVID-19 λοίμωξη και μεταφέρεται σε νοσοκομείο COVID: Εξευτελισμός, ταλαιπωρία και έκθεση σε κίνδυνο του ανήμπορου γέροντα. Το έγκλημα της μετατροπής των δημόσιων νοσοκομείων σε δομές αντιμετώπισης μιας νόσου. Ποιος θα «καταδιωχθεί» για αυτά;

Την ίδια στιγμή, η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Ενωση ρίχνουν 3 τρισ. δολάρια και 750 δισ. ευρώ, αντίστοιχα, για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία: Φούσκες στην υπηρεσία του χρηματιστηριακού καπιταλισμού, καμιά ουσιαστική ενίσχυση των υποδομών δημόσιας Υγείας, με φτωχούς και ανήμπορους θύματα του ιού και των παράπλευρων απωλειών που περιέγραψα.

«Ανύπαρχτη Πολιτεία,

Μέσα στην καστανή καταχνιά...,

Χύνουνταν στο Γιοφύρι της Λόντρας ένα πλήθος, τόσοι πολλοί,

Δεν το 'χα σκεφτεί πως ο θάνατος είχε ξεκάνει τόσους πολλούς».

Σε αυτές τις συνθήκες, ο επιστήμονας της Υγείας, αυτός που χύνει ιδρώτα, αλλά και αίμα - έχουμε ήδη αρκετούς νεκρούς κατά την υπηρεσία - αλλά ιδίως ο προβεβλημένος στα ΜΜΕ και στις επιτροπές ειδικών οφείλει να αναδεικνύει και το ζήτημα των παράπλευρων απωλειών. Οφείλει να φωνάζει για την απουσία στήριξης της δημόσιας παροχής Υγείας, οφείλει να αγανακτεί και να διαμαρτύρεται για τους 1.600 λιγότερους υγειονομικούς και τους 4.500 περισσότερους αστυνομικούς το 2021.

Αναρωτιέται ο ποιητής:

«Κείνο το λείψανο που φύτεψες στον κήπο σου τον άλλο χρόνο,

Αρχισε να βλασταίνει; Πες μου, θ' ανθίσει εφέτο;

`Η μήπως η ξαφνική παγωνιά πείραξε τη βραγιά του;»

Δεν ανθίζουν οι θυσίες του λαού από μόνες τους. Θέλουν δουλειά και κόπο για να μην παγώσουν. Θέλουν πρωτοπορία, φάρο και καθοδήγηση, όραμα και σχέδιο, θεωρία και χέρια να σηκώσουν ψηλά τα κόκκινα λάβαρα.


Του
Κωνσταντίνου ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ*
* Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικά υπεύθυνος της Ηπατογαστρεντερολογικής Μονάδας ΠΓΝ «Αττικόν»

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αύξηση των θανάτων και των διασωληνώσεων την τελευταία βδομάδα (2021-09-10 00:00:00.0)
Συστήματα Υγείας στις καπιταλιστικές χώρες που στέλνουν ασθενείς στο θάνατο (2020-08-08 00:00:00.0)
Χωρίς έγκαιρη πρόγνωση του καρκίνου (2002-10-10 00:00:00.0)
Ημερίδα για τον καρκίνο του μαστού (1999-02-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ