Σάββατο 26 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Βατή κλήρωση

Την Ισπανία θεωρεί φαβορί ο Οτο Ρεχάγκελ

Sportidea

Την Ισπανία θεωρεί φαβορί ο Οτο Ρεχάγκελ
«Συν Αθηνά και χείρα κίνει» προτρέπει η λαϊκή ρήση. Αν λοιπόν την υλοποιήσουν παίχτες, τεχνική ηγεσία της Εθνικής και η διοίκηση στην ΕΠΟ, η παρουσία των «γαλανόλευκων» στα τελικά του EURO 2004 δε μοιάζει «όνειρο θερινής νυκτός». Το αποτέλεσμα της χτεσινής κλήρωσης για τον καταρτισμό των προκριματικών ομίλων κάλλιστα μπορεί να χαρακτηριστεί βατό. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είναι στον 6ο όμιλο με αντιπάλους τις Ισπανία, Ουκρανία, Βόρεια Ιρλανδία και Αρμενία.

Φαβορί η Ισπανία

Και αν κανείς εξαιρέσει τους Ιβηρες, που είναι το λογικό φαβορί για την πρωτιά, οι υπόλοιπες ομάδες είναι αντιμετωπίσιμες. Βέβαια, πριν το εναρκτήριο λάκτισμα τα πάντα είναι θεωρητικές εκτιμήσεις, που εντός παιδιάς ίσως διαψευστούν οικτρά. Ομως, έχοντας ως μέτρο σύγκρισης την κοινή ποδοσφαιρική λογική (βάσει της ζώσας πραγματικότητας), τα πράγματα δεν είναι «μαύρα». Η «θεά τύχη» θα μπορούσε να ήταν πιο σκληρή με τους «μπλε». Τώρα η ετυμηγορία τής επιτρέπει συγκρατημένη αισιοδοξία για τη δεύτερη θέση. Αρκεί το πρόσφατο πικρό παρελθόν (ήττες από στατιστικά υποδεέστερους αντιπάλους) να 'χει γίνει μάθημα.

Συγκρατημένος ο Ρεχάγκελ

Σχετικά καλή χαρακτήρισε την κλήρωση ο ομοσπονδιακός εκλέκτορας, Οτο Ρεχάγκελ: «Μετά την κλήρωση, η οποία μπορώ να πω πως ήταν σχετικά καλή, πιστεύω πως βασικός μας στόχος είναι η κατάκτηση της 2ης θέσης του ομίλου. Η παρουσία της Ισπανίας στον όμιλο καθιστά δύσκολη τη διεκδίκηση της πρώτης θέσης, χωρίς αυτό βέβαια να είναι αδύνατο, καθώς στο ποδόσφαιρο όλα συμβαίνουν. Η Ισπανία είναι μια υπερδύναμη του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Η πρόσφατη δήλωση του Αντρέας Μπρέμε ότι η Ισπανία μπορεί να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο 2002, τα λέει όλα. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως όταν έρθει η στιγμή να παίξουμε με την Ισπανία θα φοβηθούμε. Δεν έχουμε να χάσουμε απολύτως τίποτα και θα την αντιμετωπίσουμε με θετικό πνεύμα. Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία γνωρίζω ότι είναι μια πολύ καλή ομάδα, για την οποία έχω ήδη στη διάθεσή μου όλα τα στοιχεία ώστε να την αποκρυπτογραφήσω. Η Βόρεια Ιρλανδία κατά τη γνώμη μου είναι μια ομάδα που αγωνίζεται με το παραδοσιακό βρετανικό στιλ, δηλαδή δύναμη, πάθος, συνεχές τρέξιμο και πρέσινγκ. Για την Αρμενία δε γνωρίζω πολλά πράγματα, αλλά σύντομα θα έχω στην κατοχή μου όλα τα απαιτούμενα στοιχεία. Τέλος, θεωρώ ότι η σειρά των αγώνων δεν έχει καμία σημασία για το αν θα πετύχουμε τους στόχους μας, αφού όλοι πρέπει να παίξουν με όλους κάποια στιγμή».

Από την πλευρά του ο αρχηγός, Θ. Ζαγοράκης, σχολίασε: «Δεν υπάρχει εύκολη ή δύσκολη κλήρωση. Το πιο σημαντικό απ' όλα είναι εμείς, όταν θα κληθούμε να παίξουμε με αυτούς τους αντιπάλους, να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Δεν είναι τόσο μακρινά τα παραδείγματα, που είχαμε ως Εθνική εύκολες κληρώσεις αλλά αποτύχαμε ή καλές εμφανίσεις εναντίον ομάδων που φάνταζαν ανίκητες. Αν δεν παίξεις εσύ δεν μπορείς να πετύχεις. Σαφώς σε κάθε διοργάνωση, πριν ξεκινήσει, υπάρχουν φαβορί και αουτσάιντερ, όπως εν προκειμένω η Ισπανία κι εμείς, αλλά έχουμε πάρει καιρό τώρα τα μηνύματα ότι δεν υπάρχουν πλέον μεγάλες ή μικρές ομάδες. Ο καθρέφτης όλων είναι το γήπεδο. Μπορεί η θεωρία να λέει άλλα, ωστόσο αυτή η θεωρία συχνά καταρρέει. Εχουμε ως παίκτες εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και εύχομαι όλα να πάνε καλά».

Οσο για το Βασίλη Τσάρτα, αυτός επισημαίνει: «Δεν είναι εύκολος όμιλος. Εκτός από την Ισπανία, οι άλλες ομάδες μάς είναι άγνωστες. Κλειδί για μας είναι οι αγώνες με τις μικρές ομάδες, ωστόσο θα πρέπει να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος. Χρειάζεται καλή προετοιμασία, πρέπει να στηριχτούμε στις δυνάμεις μας και να μην περιμένουμε αποτυχίες άλλων. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια αληθινών φιλάθλων, όπως και παράγοντες που αισθάνονται αυτό που κάνουν. Η Εθνική δεν έχει ανάγκη από υποκριτές. Η Ισπανία είναι το φαβορί του ομίλου. Διαθέτει υλικό για διάκριση, όμως οι Ισπανοί είναι υπερόπτες και προσπαθούν να επιβληθούν πριν καν αρχίσουν οι αγώνες. Το καλό είναι ότι υπάρχει μία μόνο πολύ ισχυρή ομάδα στον όμιλο και η δεύτερη θέση είναι προσιτή και για τις τέσσερις άλλες ομάδες».

Σχετικά διαφοροποιημένος εμφανίζεται ο πρώην ομοσπονδιακός εκλέκτορας Κ. Πολυχρονίου: «Η κλήρωση είναι βατή. Είναι λάθος να στοχεύουμε τη δεύτερη θέση, γιατί τότε θα τη χάσουμε και αυτή. Πρέπει να πιστεύουμε στην πρωτιά. Βέβαια, για να έρθει η πρόκριση θα πρέπει να είμαστε οργανωμένοι σε όλους τους τομείς και να παρουσιάσουμε το καλό μας πρόσωπο. Οι αναμετρήσεις με όλους τους αντιπάλους είναι αμφίρροπες, και χρειάζονται προσοχή».

Ο Ισπανός εκλέκτορας, Χ. Α. Καμάτσο, σχολίασε: «Πάντα ξεκινούμε μια διοργάνωση με στόχο να προκριθούμε. Ελλάδα και Ουκρανία διαθέτουν καλούς παίκτες και δε θα πρέπει να τις υποτιμήσουμε. Θα παρακολουθήσω από κοντά την ελληνική ομάδα όταν καταρτιστεί και το πρόγραμμα της διοργάνωσης και θα έχουμε επίσημους αγώνες. Δεν αποκλείεται να παρακολουθήσω και το παιχνίδι της Ρεάλ με τον Παναθηναϊκό για το Τσάμπιονς Λιγκ. Εμείς πάντως έχουμε μπροστά μας το Μουντιάλ, ενώ στη συνέχεια έχουμε χρόνο για τους αντιπάλους μας στο Euro 2004». Ενώ ο Ολεγκ Προτάσοφ δήλωσε: «Η Ισπανία είναι το φαβορί του ομίλου, η Ελλάδα και η Ουκρανία θα παλέψουν για τη δεύτερη θέση, όμως Αρμενία και Βόρεια Ιρλανδία είναι επικίνδυνες ομάδες και χρειάζονται προσοχή. Κατά τη γνώμη μου η Ισπανία δε χάνει με τίποτα την πρώτη θέση του ομίλου. Είναι δύσκολο να πω ποια από τις Ελλάδα, Ουκρανία υπερέχει και σε ποιους τομείς. Και οι δύο έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και δίνω μοιρασμένες πιθανότητες σε αυτές τις ομάδες να πάρουν τη δεύτερη θέση του ομίλου. Αρκεί να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερους βαθμούς στην έδρα τους και να αποσπάσουν έστω και κάποιους πόντους εκτός έδρας».

Οι Ελπίδες

Τα αντίστοιχα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα με τους άνδρες καλείται ν' αντιμετωπίσει και η Εθνική Ελπίδων για το οικείο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Αρκετά αισιόδοξος για την επίτευξη του διπλού της στόχου δηλώνει ο ομοσπονδιακός εκλέκτορας, Ανδρέας Μιχαλόπουλος: «Η κλήρωση για την Εθνική Ελπίδων είναι πάρα πολύ καλή. Θα διεκδικήσουμε και σε αυτή τη διοργάνωση την πρώτη θέση, δείχνοντας τον πραγματικό και καλύτερο εαυτό μας. Θα έχουμε μια νέα Εθνική ομάδα και θα προσπαθήσουμε να φτάσει σε τέτοιο επίπεδο ώστε να διακριθεί και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, ο οποίος είναι και ο απώτερος στόχος».


Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ