Παρασκευή 28 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
8ΩΡΟ - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ «VODAFONE - 360 CONNECT»
Ανυπομονεί η εργοδοσία για την ψήφιση του αντεργατικού νομοσχεδίου

Τα μέτρα που παίρνει η εργοδοσία του ομίλου «Vodafone» δείχνουν ότι στόχος της είναι όχι η ασφαλής επιστροφή των εργαζομένων, η φυσική παρουσία τους στον χώρο εργασίας, αλλά η μονιμοποίηση της τηλεργασίας και του ασφυκτικού ελέγχου των εργαζομένων. Παράλληλα, «ακονίζει τα μαχαίρια» περιμένοντας την ψήφιση του αντεργατικού εκτρώματος, όπως μαρτυρούν τα λόγια του διευθυντή Προσωπικού της επιχείρησης: «Να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, να δούμε πώς θα γίνει πράξη!».

Τα παραπάνω καταγράφει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στην «Vodafone - 360 Connect» και λοιπές θυγατρικές, με την οποία ενημερώνει τους εργαζόμενους για την παρέμβαση που έκανε στην εργοδοσία στις 25 Μάη για το θέμα πρόσβασης των συναδέλφων στο κτίριο του Χαλανδρίου.

Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, σημειώνει το Σωματείο, μιλά «για επίσκεψη των εργαζομένων στα κτίρια της εταιρείας μία φορά τη βδομάδα, έχει σαν μοναδικό σκοπό να μας εκμεταλλεύεται πότε στο γραφείο, πότε στο σπίτι, στην καφετέρια, σε ευέλικτα ωράρια, έτσι ώστε να μην αναγνωρίζουμε όρια ανάμεσα στην εργασία, τον προσωπικό χρόνο και την ξεκούραση». Επιπλέον, θέτει ως προϋπόθεση την εγκατάσταση εφαρμογής στο κινητό των εργαζομένων «για να κρατάμε θέση για να κάτσουμε όταν θα πάμε στο κτίριο και για την είσοδό μας, αντί για την κάρτα πρόσβασης. Να παραχωρήσουμε δηλαδή στην εργοδοσία τα προσωπικά μας δεδομένα για τις συνήθειές μας, ώστε να ξέρει ανά πάσα ώρα και στιγμή πού είμαστε και τι κάνουμε. Τι ώρα μπαίνουμε, τι ώρα βγαίνουμε, πότε κάνουμε διάλειμμα, πού βρισκόμαστε, πόσο εργαζόμαστε δηλαδή, τελικά πώς θα εντατικοποιήσει ακόμα περισσότερο την εργασία μας.

(...) Ολα τα παραπάνω δεν είναι τίποτα άλλο από την υλοποίηση πλευρών του νομοσχεδίου που η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να νομοθετήσει. Το είπαν καθαρά μέσω του Διευθυντή Προσωπικού: "Να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, να δούμε πώς θα γίνει πράξη"».

Το Σωματείο απαιτεί από την εργοδοσία να πάρει πίσω τις απαράδεκτες οδηγίες της, καλεί τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στα κτίρια απαιτώντας να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας, να μην κατεβάσουν καμία εφαρμογή και να ληφθούν μέτρα για την προστασία της υγείας.

Στοχευμένη «τηλε-απόλυση» στη «Mellon»

Την εργοδοσία της «Mellon» για ακόμα μία στοχευμένη απόλυση εργαζόμενου καταγγέλλει το επιχειρησιακό σωματείο, σημειώνοντας πως «αυτήν τη φορά η εργοδοσία δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα! Εκμεταλλεύτηκαν την "απομόνωση" των τηλεργαζόμενων στο σπίτι και δεν έπραξαν ούτε τα τυπικά, να βρουν να πουν έναν λόγο απόλυσης! Απλά η συνάδελφος πρωί πρωί δέχτηκε ένα τηλέφωνο στο σπίτι της από το HR, λέγοντάς της, χωρίς κανένα σεβασμό, "ότι η απόλυσή της είναι έτοιμη και μέχρι το μεσημέρι να επιστρέψει τον εξοπλισμό"! Τόσο ξεδιάντροπα!».

Προσθέτει ότι η απόλυση αφορά «μια συνάδελφο - μητέρα τριών παιδιών, με παιδί με Ειδικές Ανάγκες, που το μητρικό της ωράριο δεν έχει λήξει καλά καλά, που δέχτηκε αρκετές φορές ευθεία επίθεση από την εργοδοσία, όπως για παράδειγμα με το να της χρεώσουν άδεια επειδή δεν είχε ρεύμα η περιοχή της και δεν μπορούσε να τηλεργαστεί». Καλεί τους εργαζομένους να αναλογιστούν τι θα γίνει αν η τηλεργασία μονιμοποιηθεί, «θέλουν εργαζόμενους ξεμοναχιασμένους, χωρίς δικαιώματα, μακριά από τους συναδέλφους τους, που θα τους απολύουν με ένα τηλέφωνο!».

Ακόμα, με αφορμή και την πληροφορία ότι «απομακρύνεται ένα έργο από την εταιρεία», προειδοποιεί την εργοδοσία «να μην τολμήσουν να προχωρήσουν σε απολύσεις. Δεν περισσεύει κανείς. Να τους "απορροφήσουν" όλους σε άλλα τμήματα και έργα». Καταλήγοντας καλεί στην απεργία στις 3 Ιούνη ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ και για να δώσουν μια πρώτη απάντηση στην εργοδοσία, για να «υπογράψουμε ΣΣΕ για όλους, για να σταματήσουν τις εκδικητικές απολύσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ