Παρασκευή 28 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΑΟΥΣΑ
Στους δρόμους ετοιμάζονται να βγουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι

Σύσκεψη οργάνωσης της πάλης πραγματοποιήθηκε προχτές

Δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιούνη αποφάσισαν οι αγροτικοί και κτηνοτροφικοί σύλλογοι που συμμετείχαν στη σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας, μετά από πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου «Μαρίνος Αντύπας».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», Πέλλας «Η Ενότητα», Κρύας Βρύσης «Η Ομόνοια», Σκύδρας, Ροδοχωρίου, Αμυνταίου, Ημαθίας, Γεωργών Βέροιας, Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά, Κατερίνης, Τυρνάβου, Κοζάνης - Σερβίων - Βελβεντού, της Επιτροπής Αγώνα Αγροτοκτηνοτρόφων Αλεξάνδρειας και της Επιτροπής Αγώνα Επισκοπής.

Εκ μέρους της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων παρευρέθηκε και μίλησε ο Ρίζος Μαρούδας, ενώ κεντρικός εισηγητής ήταν ο Δημήτρης Τσιουλάκος, πρόεδρος του ΑΣ Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας».

Τόσο εισηγητικά όσο και μέσα από τη συζήτηση που ακολούθησε αναδείχθηκαν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες, τονίστηκαν ιδιαίτερα οι μεγάλες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, με τον απαράδεκτο κανονισμό, που δεν ασφαλίζει για όλα τα φυσικά φαινόμενα και τις νόσους και δεν αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς. Καταγγέλθηκε επίσης ότι και όσοι αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων παίρνουν ψίχουλα, κι αυτά μετά από μεγάλη καθυστέρηση.

Οπως αναφέρθηκε, δεν είναι η πρώτη φορά που οι αγρότες βλέπουν τους κόπους της χρονιάς να πηγαίνουν χαμένοι. Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά με παγετό και απώλεια εισοδήματος. Και ενώ η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί να εξασφαλίσει σύγχρονες τεχνικές για την έγκαιρη πρόβλεψη και πρόληψη, τέτοια έργα υποδομής δεν υλοποιούνται, γιατί δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο.

Το παζλ της απόγνωσης των αγροτών συνθέτουν ακόμα οι χαμηλές τιμές παραγωγού για την πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων, το υψηλό κόστος παραγωγής, με το ακριβό πετρέλαιο και τα άλλα γεωργικά εφόδια, τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση για τις λαϊκές αγορές κ.ά.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση και με εκφρασμένη την πρόθεση της κυβέρνησης να μην πάρει μέτρα για να αποζημιώσει δίκαια τους παραγωγούς και να στηρίξει το εισόδημά τους, οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατά τόπους αγωνιστικές δυναμικές κινητοποιήσεις το δεύτερο δεκαήμερο του Ιούνη, συμπαρατασσόμενοι με το πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ