Παρασκευή 28 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
8ΩΡΟ - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Δεδομένη θεωρούν την παράταση του μέτρου της αναστολής οι ξενοδόχοι

Η εργοδοσία διακόπτει την αναστολή για να δώσει «άδεια» και προαναγγέλλει την επαναφορά της

Σε προσωρινή διακοπή της αναστολής των συμβάσεων εργαζομένων μέσα στον Ιούνη, προκειμένου να τους χορηγήσει τις μέρες της κανονικής τους άδειας για το 2020, προχωρά η εργοδοσία στο ξενοδοχείο «Hilton», ενώ προεξοφλεί πως τον επόμενο μήνα το προσωπικό θα επιστρέψει στην αναστολή, πριν καν η κυβέρνηση ανακοινώσει την παράταση του συγκεκριμένου μέτρου για τον Ιούλη!

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν με μήνυμα ότι από 31/5 «θα διακοπεί η αναστολή της σύμβασης εργασίας σου και θα λάβεις την κανονική άδεια του 2020». Στη συνέχεια, η σύμβαση εργασίας «θα τεθεί ξανά σε αναστολή» εκτός εάν κριθεί, «σύμφωνα με τις λειτουργικές ανάγκες του ξενοδοχείου», ότι κάποιος εργαζόμενος θα χρειαστεί να επιστρέψει στο πόστο του.

«Ουσιαστικά οι εργαζόμενοι βγαίνουν τυπικά σε άδεια, χωρίς τη δική τους θέληση», σχολιάζει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Στην ανακοίνωσή του αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν η εργοδοσία να δηλώνει ότι «θα επαναφέρει τους εργαζόμενους τον Ιούλιο σε αναστολή», αφού μέχρι σήμερα η κυβέρνηση «δεν έχει ανακοινώσει καμία παράταση της αναστολής για τον Ιούλιο».

Το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων έχει βάλει για περισσότερο από έναν χρόνο στον «πάγο» χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο πανελλαδικά. Ηδη, από την περσινή σεζόν, οι εργοδότες εφάρμοσαν τη δυνατότητα που τους έδωσαν οι νομοθετικές ρυθμίσεις για προσωρινή άρση της αναστολής. Μπορούσαν δηλαδή να καλούν εργαζόμενους για να δουλέψουν όταν υπήρχε ανάγκη να βγει η δουλειά, ακόμα και για ένα Σαββατοκύριακο ή μια μέρα με αυξημένες αφίξεις ή αναχωρήσεις, και στη συνέχεια να τους ξαναβάλουν στο ...ψυγείο της αναστολής. Η κυβέρνηση έχει ήδη παρατείνει το μέτρο της αναστολής έως τις 30 Ιούνη καθώς και το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» έως τις 30 Σεπτέμβρη. Ωστόσο, με επιστολή της στις αρχές της βδομάδας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων έσπευσε να ζητήσει την παράταση του μέτρου έως τις 31/10 για τις εποχικές επιχειρήσεις και έως τις 31/12 για τις συνεχούς λειτουργίας επιχειρήσεις «με στόχο τον περιορισμό των απολύσεων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

«Είναι σαφές πως οι ξενοδόχοι επιβάλλουν αυτό που τελικά θέλουν, πριν καν αποφασιστεί από την κυβέρνηση: Να συνεχίζουν δηλαδή να απαλλάσσονται, όπως εδώ και δεκατέσσερις μήνες, από μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. Απέναντι και στους δύο, κυβέρνηση και ξενοδόχους, οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουμε κοινό μέτωπο», τονίζει το Συνδικάτο. Διεκδικεί, μαζί με δεκάδες σωματεία του κλάδου σε όλη τη χώρα, να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ενώ απευθύνει κάλεσμα αγώνα και απεργιακής προετοιμασίας απέναντι στο αντεργατικό νομοσχέδιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανασφάλιστους έχει αφήσει η κυβέρνηση χιλιάδες εργαζόμενους σε αναστολή(2021-02-10 00:00:00.0)
Νέα προνόμια για τους μεγαλοξενοδόχους, ελάχιστα ψίχουλα για τους εργαζόμενους(2020-11-06 00:00:00.0)
Νέα συγκέντρωση σήμερα στο υπουργείο Εργασίας(2020-06-10 00:00:00.0)
«Στους εργάτες έχουν αλλεργία, δίνουν τα πάντα στην εργοδοσία»(2020-06-04 00:00:00.0)
Στο δρόμο ξανά αύριο για τη διασφάλιση του εισοδήματος και των δικαιωμάτων τους(2020-06-03 00:00:00.0)
Σε αγωνιστική ετοιμότητα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι(2013-08-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ