Τρίτη 1 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Επαφές για συνεργασία και για τις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας

Διάσκεψη για τις σχέσεις Ρωσίας - ΕΕ διοργανώθηκε χτες στη Μόσχα, σε μια περίοδο που οξύνεται η αντιπαράθεσή τους σε διάφορα μέτωπα, με τις δύο πλευρές να επισημαίνουν ότι οι σχέσεις «βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο».

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης που οργανώθηκε από την πορτογαλική πρεσβεία στη Μόσχα, την αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Ρωσία και το Ρωσικό Συμβούλιο για τις διεθνείς σχέσεις, τη ρωσική πρωτεύουσα επισκέφθηκε ο Αουγκούστο Σάντος Σίλβα, υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, η οποία έχει το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ.

Τον ομόλογό του υποδέχθηκε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, ο οποίος δήλωσε ότι η Μόσχα εκτιμά το «ενδιαφέρον της Πορτογαλίας» να διευκολύνει την εξομάλυνση του διαλόγου μεταξύ Ρωσίας - ΕΕ. Οι συνομιλίες των δυο ΥΠΕΞ εστίασαν στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, ενώ συμμετείχαν από κοινού στην έναρξη της Διάσκεψης.

Οι συναντήσεις με μέλη της ευρωπαϊκής επιχειρηματικής κοινότητας και η επίσκεψη του Πορτογάλου ΥΠΕΞ στη Μόσχα δείχνουν ότι η ΕΕ επιδιώκει να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τη Ρωσία, ισχυρίστηκε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Μιλώντας στη Διάσκεψη, αναφέρθηκε στις «αρνητικές τάσεις» μεταξύ ΕΕ - Ρωσίας και στην ανάγκη «να αντιστραφούν» και να υπάρξει «πολιτική βούληση για συνεργασία με αμοιβαίο όφελος», ενώ επικαλέστηκε τη γεωγραφία και την αλληλεξάρτηση των δυο οικονομιών: «Η Ρωσία εξακολουθεί να είναι ο πέμπτος εταίρος εξωτερικού εμπορίου της ΕΕ, ακόμη και μετά από όλες αυτές τις κυρώσεις και η ΕΕ παραμένει ένας από τους βασικούς εμπορικούς και επενδυτικούς εταίρους μας». Η «αειφόρος ανάπτυξη» και η «ασφάλεια στην Ευρώπη» μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω κοινών προσπαθειών Ρωσίας και ΕΕ, πρόσθεσε.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, «η νέα πραγματικότητα και ο πολυκεντρισμός της αναδυόμενης παγκόσμιας τάξης», δηλαδή η όξυνση του ανταγωνισμού με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, «θα μας κάνει αργά ή γρήγορα να επιστρέψουμε στο ερώτημα σχετικά με τη φύση των σχέσεων Ρωσίας και ΕΕ».

Πρότεινε μάλιστα να υπάρξει ευρύς και «εποικοδομητικός» διάλογος της ΕΕ με την Ευρασιατική Οικονομική Ενωση.

Οι ΥΠΕΞ Ρωσίας και Πορτογαλίας συζήτησαν «οικονομικούς και επενδυτικούς δεσμούς, επαφές μεταξύ των δυο κοινοβουλίων και των υπουργείων». Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν στην επενδυτική και ερευνητική δυναμική που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κοινά επιχειρηματικά έργα (πράσινη Ενέργεια κ.ά.), ενώ αναφέρθηκαν και σε διεθνή ζητήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ