Τρίτη 1 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Επιχείρηση ΜΙΤ για τη σύλληψη ανιψιού του Γκιουλέν

Την ολοκλήρωση επιχείρησης του τουρκικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ) για τον «επαναπατρισμό» του Σελαχαντίν Γκιουλέν (ανιψιού του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετ. Γκιουλέν), επιβεβαίωσαν χτες τουρκικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψής του με την κατηγορία «συμμετοχής σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση».

Ο συλληφθείς ζούσε μέχρι πρότινος στο Ναϊρόμπι της Κένυας, διδάσκοντας σε σχολείο του «Χιζμέτ» (σ.σ. «πολιτιστικό» δίκτυο του Γκιουλέν που λειτουργεί σε πολλές μουσουλμανικές χώρες). Η οικογένειά του κατήγγειλε ότι αγνοούνταν από τις αρχές Μάη.

Ο Φετ. Γκιουλέν, παρότι το αρνείται, θεωρείται πρωτεργάτης της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν το 2016. Το γεγονός ότι εξακολουθεί να ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ (και να μην εκδίδεται στην Τουρκία) αποτελεί σταθερό πεδίο τριβών μεταξύ ΗΠΑ - Τουρκίας.

Στο μεταξύ, χτες έγινε γνωστό ότι αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης 4 ετών και ενός μήνα είναι ο προερχόμενος από το αντιπολιτευόμενο CHP δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, μετά από εισαγγελική πρόταση. Ο εισαγγελέας τον θεωρεί ένοχο για προσβολή μελών του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, που δεν είχε αναγνωρίσει την επικράτησή του στις τοπικές εκλογές του 2019 και διέταξε επανάληψη της ψηφοφορίας (την οποία ξανακέρδισε με πολύ μεγαλύτερη διαφορά).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ