Παρασκευή 4 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Εφυγε» από τη ζωή ο καθηγητής Απόστολος Κώστιος

«Εφυγε» από τη ζωή ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, Απόστολος Κώστιος, ο οποίος έθεσε τα θεμέλια για την εδραίωση της επιστήμης της μουσικολογίας στον τόπο μας.

Σπούδασε Ανώτερα θεωρητικά και Πιάνο στο Ελληνικό Ωδείο και Τραγούδι στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές του στη Βιέννη, όπου σπούδασε Μουσικολογία, Ιστορία της Τέχνης και Φιλοσοφία. Το 1980 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Φιλοσοφίας (Μουσικολογίας) από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

Στο πλούσιο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται βιβλία σχετικά με το πεδίο της ιστορικής έρευνας στη Μουσικολογία, φορείς και φαινόμενα της ελληνικής μουσικής. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή του στη μελέτη της ζωής και του έργου του μεγάλου αρχιμουσικού Δημήτρη Μητρόπουλου (Δημήτρης Μητρόπουλος, Κατάλογος Εργων, Κείμενα Δημήτρη Μητρόπουλου, Το στοιχείο της θεατρικότητας στο Δημήτρη Μητρόπουλο, Δημήτρη Μητρόπουλου «Αυτοβιογραφικά» κ.ά.). Εντονη ήταν η δραστηριότητά του στη μετάφραση και επιμέλεια εκδόσεων με μεταφράσεις λιμπρέτων όπερας, μουσικών συγγραμμάτων, κριτικών και δισκογραφικών εκδόσεων. Συνεργάστηκε με την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Ενωση Ελλήνων Μουσουργών για τη δημιουργία Αρχείου Ελλήνων Μουσουργών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ