Παρασκευή 4 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΕΤΕ
Αντίθετο στην παραχώρηση αρχαιολογικών χώρων

John Liakos / INTIME NEWS / SO

Την αντίθεσή του στην κυβερνητική απόφαση να παραχωρηθούν η Ακρόπολη και άλλοι εμβληματικοί αρχαιολογικοί χώροι ως φόντο για την επικείμενη φωτογράφιση και βιντεοσκόπηση μοντέλων του οίκου «Ντιόρ» εκφράζει και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ).

Στο ερώτημα ποιος κερδίζει από μια τέτοια πράξη, το ΕΕΤΕ αναφέρει ότι «η φωτογράφιση στην Ακρόπολη ή στο Σούνιο προσδίδει στα εμπορικά προϊόντα που φωτογραφίζονται εκεί τεράστια προστιθέμενη αξία. Ο απλός λαός δεν κερδίζει τίποτα. Μονάχα ακόμη πιο ακριβά εισιτήρια - το αίσχος των 20 ευρώ για είσοδο στην Ακρόπολη που καθιέρωσε η προηγούμενη κυβέρνηση - αλλά και την προσβολή της Ιστορίας του. Αυτοί που κερδίζουν είναι οι όμιλοι του Τουρισμού και οι "οίκοι" της μόδας, της διαφήμισης κ.λπ.».

Οπως σημειώνει, «η ρίζα του κακού είναι η πολιτική της ΕΕ στον Πολιτισμό, η κατάταξη, από την ΕΕ, της Τέχνης στα "εμπορικά προϊόντα" στη Συμφωνία της ΓΚΑΤ, η σύνδεση του Πολιτισμού με την τουριστική "ανάπτυξη", τη "δημιουργική βιομηχανία", την "ψηφιακή οικονομία"». Και συνεχίζει υπογραμμίζοντας ότι «οι χορηγοί και οι ΜΚΟ ροκανίζουν τα χρήματα του προγράμματος "Δημιουργική Ευρώπη, Πολιτισμός 2021 - 2027" αναλαμβάνοντας ακριβοπληρωμένες από τον φορολογούμενο λαό μελέτες, υλοποιούν έργα που τα παρουσιάζουν ως ευεργεσίες, αποσπώντας πολλά οφέλη από την προβολή τους. Το ίδρυμα Ωνάση εμφανίσθηκε ως χρηματοδότης του περίφημου ανελκυστήρα, των διαδρομών και του φωτισμού της Ακρόπολης. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουν παρθεί σε όλη τη χώρα. Ηδη ο κ. Δασκαλόπουλος του Ιδιωτικού Οργανισμού "ΝΕΟΝ" αλωνίζει (με συμφωνία με το ΥΠΠΟΑ) τους αρχαιολογικούς χώρους παρουσιάζοντας τη συλλογή του με έργα τέχνης».

«Η αντιμετώπιση των μνημείων του ιστορικού παρελθόντος ως μέσου κερδοφορίας / πλουτισμού και διαφήμισης μας βρίσκει απέναντι», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΕΕΤΕ, σημειώνοντας ότι «ανάπτυξη θα πει ιστορική γνώση, παιδεία, σεβασμός και μελέτη, αισθητική αγωγή. Θα πει ζωή με πληρότητα, εργασία για όλους, με ελεύθερο χρόνο, ζωή ελεύθερη, δημιουργική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ