Παρασκευή 18 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη χρηματοδότηση των κινηματογραφικών προτάσεων από το ΕΚΚ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στον χώρο των κινηματογραφιστών σχετικά με τον τρόπο επιλογής και κατά συνέπεια τη χρηματοδότηση των κινηματογραφικών προτάσεων από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ), καθώς, όπως έχει καταγγελθεί και από τη «Δημοκρατική Ενότητα Σκηνοθετών», στην τελευταία έγκριση χρηματοδότησης ταινιών που ανακοινώθηκε στις 28 Απρίλη περιλαμβάνονται και ταινίες μελών της κριτικής επιτροπής.

Τις έντονες ενστάσεις τους έχουν γνωστοποιήσει ακόμα η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών (ΕΕΣ), η Ενωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (ΕΤΕΚΤ) και η Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ.

Η ΕΕΣ επανέρχεται με ανοιχτή επιστολή που απευθύνει στον γενικό γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού, Ν. Γιατρομανωλάκη, και ανάμεσα σε άλλα αναφέρει τα εξής:

«Δεν μάθατε για το πρωτοφανές γεγονός, που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις μέσα στους κόλπους των διαγωνισθέντων, ότι τέσσερις από τους αναγνώστες (readers) που διάβασαν τα σχέδια και πρότειναν τις χρηματοδοτήσεις χρηματοδοτήθηκαν και οι ίδιοι; Ετσι εννοείτε τη διαφάνεια και την αξιοπιστία;

Σεις λέτε ότι το παρόν ΔΣ του Κέντρου "...είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό και αξιόπιστο και αφοσιωμένο στο σύνολο της ελληνικής κινηματογραφικής κοινότητας και όχι σε φατρίες και υπο-ομάδες...". Μένουμε κατάπληκτοι από την ανακάλυψη και την αποκάλυψή σας... Ποιο είναι, αλήθεια, κ. υφυπουργέ, το σύνολο της ελληνικής κινηματογραφικής κοινότητας; Είναι η υπο-ομάδα που διακηρύσσει δημόσια ότι "...δίπλα στους ενεργούς και εξωστρεφείς επαγγελματίες του ελληνικού κινηματογράφου, θα υπάρχουν πάντα κι αυτοί που αντιμετωπίζουν το επάγγελμά μας με λογικές παρωχημένες και με μικρόνοια. Οι φωνές αυτές ήταν και παραμένουν μειοψηφία, και ως τέτοιες θα απομονωθούν από τις υγιείς δυνάμεις του ελληνικού κινηματογράφου";

Είναι ψέμα ότι το ΔΣ του ΕΚΚ φαίνεται ευθυγραμμισμένο με αυτήν την υπο-ομάδα, αφού απαξίωσε δεκάδες δημιουργούς παλαιοτέρων γενεών, μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία των νέων, και ενέκρινε σε 3-4 παραγωγούς αυτής της υπο-ομάδας από δύο έως τέσσερα προγράμματα, τα οποία προικοδότησε με το 50% περίπου του ποσού που διατέθηκε συνολικά;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ