Πέμπτη 24 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Αύριο η διαμαρτυρία στον ΕΛΓΑ για την άμεση καταβολή αποζημιώσεων στο 100%

Από τις πρόσφατες καταστροφές
Από τις πρόσφατες καταστροφές
Σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα αύριο Παρασκευή στις 10 π.μ. προχωράνε οι βιοπαλαιστές αγρότες της Καρδίτσας, που πριν καλά - καλά προλάβουν να μπουν σε μια σειρά από τις καταστροφικές συνέπειες του «Ιανού» είδαν τους κόπους της χρονιάς να πηγαίνουν πάλι χαμένοι, μετά το ισχυρό μπουρίνι της περασμένης Κυριακής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ολοκληρωτική ζημιά έπαθαν πάνω από 80.000 στρέμματα διαφόρων καλλιεργειών.

Στο επίκεντρο της κινητοποίησης βρίσκονται οι διεκδικήσεις για: Αμεση καταβολή αποζημιώσεων στο 100% για τις ζημιές που προκλήθηκαν. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής. ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, στελεχωμένο με μόνιμο προσωπικό με εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση. Να χρηματοδοτηθούν στο σύνολό τους έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επίγεια και εναέρια αντιχαλαζική και αντιπυρική προστασία, αντιπλημμυρικά έργα κ.λπ. Με δεδομένο επίσης ότι τα έξοδα τρέχουν και οι αγρότες έχουν πραγματοποιήσει μεγάλο μέρος από τις καλλιεργητικές δαπάνες, διεκδικούν να δοθούν άμεσα προκαταβολές, να γίνει συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών με τα χρήματα που έχουν να λαμβάνουν ως αποζημίωση και να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ο πρόεδρός της Κώστας Τζέλλας κατήγγειλε τους αρμόδιους φορείς, που συγκάλεσαν σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Καρδίτσας χωρίς να καλέσουν την Ομοσπονδία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Φαίνεται πως ενοχλεί η διεκδικητική φωνή της αλήθειας, των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων. Δεν μας πειράζει όμως, γιατί εμείς ξέρουμε καλά πως μόνο με αγώνες μπορούμε να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε τα δίκαια αιτήματά μας, όπως ακριβώς κάναμε έως τώρα! Οι αγρότες, κύριοι της κυβέρνησης και όχι μόνο, χόρτασαν από ευχολόγια και αντιλαϊκή πολιτική. Μήπως δεν γνωρίζετε ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ προβλέπει, και στο 100% να υπάρχει ζημιά, το πολύ να πάρεις αποζημίωση (μετά από 1 χρόνο, σε 3 δόσεις) στο 75% περίπου; 'Η νομίζετε πως μας κοροϊδεύετε, μοιράζοντας φύκια και μεταξωτές κορδέλες; Εκατοντάδες αγροτοκτηνοτρόφοι ακόμα περιμένουν τις "άμεσες και δίκαιες" αποζημιώσεις που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση. Γι' αυτό υπάρχει πείρα και γνώση. Οταν είναι να ενισχύσετε τους αντιπάλους μας, δηλαδή τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές, τους μεγαλέμπορους, τους τραπεζίτες, βρίσκετε χρήματα, όταν είναι για τους βιοπαλαιστές αγρότες δεν υπάρχουν χρήματα».

Κλείνοντας τόνισε ότι δεν είναι «της μοίρας τους γραφτό» όποτε βρέχει ή όποτε ρίχνει χαλάζι να καταστρέφονται οι περιουσίες των αγροτών, η δε αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και των ασθενειών δεν μπορεί να αποτελεί ατομική ευθύνη κάθε αγροτοπαραγωγού, ούτε πηγή κερδών για ιδιωτικές ασφάλειες, και κάλεσε τους αγρότες μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους και την Ομοσπονδία να συνεχίσουν τον αδιάκοπο αγώνα τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυναμώνουν τον αγώνα για να παραμείνουν στον τόπο τους (2024-10-11 00:00:00.0)
Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες από το μπουρίνι και το χαλάζι (2021-07-20 00:00:00.0)
Αντιμέτωποι με μεγάλες καταστροφές, ανεπαρκείς και καθυστερημένες αποζημιώσεις (2021-03-31 00:00:00.0)
Απροστάτευτοι για άλλη μια φορά (2021-02-16 00:00:00.0)
Αγωνιστική παρέμβαση στο κατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα (2020-10-31 00:00:00.0)
Διαμαρτυρίες αύριο σε καταστήματα του ΕΛΓΑ σε όλη τη χώρα (2020-06-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ