Τετάρτη 30 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Αναστέλλει τη συμμετοχή της στην Ανατολική Εταιρική Σχέση της ΕΕ

Η Λευκορωσία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στην Ανατολική Εταιρική Σχέση της ΕΕ - ένα «εργαλείο» προσεταιρισμού πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών από την ΕΕ - ως απάντηση για τις ευρωενωσιακές κυρώσεις που επικυρώθηκαν στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Δεν μπορούμε να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας που ορίζονται από αυτήν τη συμφωνία, στο πλαίσιο των κυρώσεων και των περιορισμών που επιβάλλονται από την ΕΕ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το λευκορωσικό ΥΠΕΞ, ενώ προειδοποίησε ότι η αναστολή της συμμετοχής της Λευκορωσίας στην Ανατολική Εταιρική Σχέση (η οποία ξεκίνησε το 2009, με τη συμμετοχή επίσης της Ουκρανίας, της Μολδαβίας, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν) «θα επηρεάσει αρνητικά την αλληλεπίδραση με την ΕΕ στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης και του οργανωμένου εγκλήματος».

Η Λευκορωσία ανακαλεί επίσης τον πρέσβη της στην ΕΕ για «διαβουλεύσεις» και «κάλεσε» τον επικεφαλής της ευρωενωσιακής αντιπροσωπείας στη Λευκορωσία να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για «να διαβιβάσει τον απαράδεκτο χαρακτήρα των πιέσεων και των κυρώσεων». Επιπλέον, θα απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα σε Ευρωπαίους αξιωματούχους που συμμετείχαν στη χάραξη της πολιτικής κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας.

Παράλληλα «η Λευκορωσία προετοιμάζει περαιτέρω μέτρα αντιμετώπισης, ιδίως οικονομικής φύσης. Ελπίζουμε ότι αξιωματούχοι της ΕΕ και των κρατών - μελών της θα γνωρίζουν τον καταστροφικό χαρακτήρα και τη ματαιότητα μιας πολεμικής προσέγγισης στις μεταξύ μας σχέσεις», σύμφωνα με το ΥΠΕΞ.

Ενισχύεται ο συντονισμός Μόσχας - Μινσκ

Την ίδια στιγμή εντείνονται η επιρροή της Ρωσίας στη Λευκορωσία και η διμερής συνεργασία «για την καταπολέμηση παραδοσιακών και νέων απειλών», όπως προέκυψε και μετά τη χτεσινή συνάντηση μεταξύ του επικεφαλής του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ν. Πατρούσεφ, και του Προέδρου της Λευκορωσίας, Αλ. Λουκασένκο, στο Μινσκ.

Εκτός από την «τρομοκρατία», τον «εξτρεμισμό» και την κυβερνοασφάλεια, τα Συμβούλια Ασφαλείας των δύο χωρών συζήτησαν για τους υβριδικούς πολέμους, την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια και την κατάσταση που ανακύπτει γύρω από τις δύο χώρες.

«Απώτερος στόχος των εξωτερικών δυνάμεων και παρεμβάσεων είναι να αλλάξουν η δομή και η εξουσία στη Λευκορωσία», ανέφερε ο Πατρούσεφ, προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητο «να επικεντρωθούμε στην επιρροή που ασκείται απέξω».

«Είναι απαραίτητο να δοθεί προσοχή σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και στη δραστηριότητά τους, που δεν είναι καθόλου ανεξάρτητες, όπως λένε. Να δούμε από πού λαμβάνουν χρηματοδότηση, πώς δαπανώνται τα χρήματα και σε ποιους είναι υπόλογοι», υπογράμμισε ο Πατρούσεφ. Σε αυτήν την κατεύθυνση, πρόσθεσε, «οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου και οι υπηρεσίες ασφαλείας των δύο κρατών θα πρέπει να συνεργαστούν και να ανταλλάσσουν πληροφορίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ