Τετάρτη 30 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ G20
Διακηρύξεις περί «συντονισμένων απαντήσεων» ενώ οξύνονται οι ανταγωνισμοί

Στο έδαφος της νέας καπιταλιστικής κρίσης και των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, χτες στη Ματέρα της Ιταλίας πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση των ΥΠΕΞ του G20, καθώς και για πρώτη φορά κοινή συνεδρίαση των ΥΠΕΞ με τους υπουργούς Ανάπτυξης των 20 κρατών.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου και τα συνηθισμένα «ευχολόγια» που καμία σχέση δεν έχουν με την αρένα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, «οι υπουργοί υπογράμμισαν την ανάγκη για αποφυγή της "εθνικοποίησης" των παρεμβάσεων και για ανάπτυξη συντονισμένων απαντήσεων σε μέγιστες παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η μετά την πανδημία ανάκαμψη, το διεθνές εμπόριο, η δράση για το κλίμα, όπως και η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση».

Επίσης, οι υπουργοί «επανέλαβαν τη σημασία της υποστήριξης της Αφρικής ως προς την καταπολέμηση της ανισότητας, την ενίσχυση της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας, αλλά και την προώθηση της οικολογικής και ψηφιακής μετάβασης», περιγράφοντας ουσιαστικά άξονες πάνω στους οποίους θα επιταχυνθούν ανταγωνιστικά επενδυτικά και γεωπολιτικά ιμπεριαλιστικά σχέδια, σε μια περιοχή του πλανήτη με τεράστιο φυσικό πλούτο, άφθονο και νεαρό εργατικό δυναμικό και δυνατότητες μεγάλης κερδοφορίας για μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η κοινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Ανάπτυξης ενέκρινε και τη «Διακήρυξη της Ματέρα» σχετικά με την «οικοδόμηση αξιόπιστων και χωρίς αποκλεισμούς διατροφικών αλυσίδων και διασφάλιση κατάλληλης διατροφής για όλους, σύμφωνα με τον στόχο για μηδενική πείνα έως το 2030».

Να σημειωθεί ότι όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Reuters», οι ΥΠΕΞ Κίνας, Βραζιλίας και Αυστραλίας συμμετείχαν στη συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ Ρωσία και Νότια Κορέα έστειλαν τους αναπληρωτές ΥΠΕΞ. Την απουσία των ομολόγων του, ειδικά από την Κίνα και τη Ρωσία, σχολίασε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χ. Μάας, αναφέροντας ότι «όταν μαζευόμαστε, "αναγκαζόμαστε" να μιλήσουμε. Χρειαζόμαστε τον διάλογο με τη Ρωσία και την Κίνα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ