Τετάρτη 30 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Εντείνουν με όλα τα μέσα τον «αγώνα για την ισχυρότερη οικονομία στον 21ο αιώνα»

Σε «πρώτο πλάνο» η αντιπαράθεση με την Κίνα - Συνεχείς «πρόβες πολέμου» κατά της Ρωσίας

«Διεξάγεται ένας αγώνας για τον 21ο αιώνα, για το ποιος θα έχει την ισχυρότερη οικονομία στον 21ο αιώνα. Και ο υπόλοιπος κόσμος δεν περιμένει. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα και πρέπει να κινηθούμε γρήγορα», τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σε ομιλία του στην Εθνική Δημοκρατική Επιτροπή, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά τον εντεινόμενο ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό ΗΠΑ - Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Ξεκαθαρίζοντας ότι η κόντρα με το Πεκίνο βρίσκεται στην κορυφή της οικονομικής και γεωπολιτικής «ατζέντας» των ΗΠΑ, ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στο πρόσφατο ταξίδι του στην Ευρώπη, κατά το οποίο δήλωσε ότι η Κίνα «πρέπει να ακολουθεί τους ίδιους κανόνες για την παγκόσμια οικονομία του 21ου αιώνα».

Ταυτόχρονα είπε πως στη Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ - Ρωσίας στη Γενεύη «ξεκαθάρισα στον Πρόεδρο Πούτιν ότι οι σχέσεις Ρωσίας - ΗΠΑ πρέπει να είναι σταθερές και προβλέψιμες, ενώ θα πρέπει να είμαστε σε θέση να συνεργαζόμαστε όπου έχουμε κοινά συμφέροντα, όπως για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και την κλιματική αλλαγή».

Από την άλλη, τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα «ανταποκριθούν άμεσα» σε περίπτωση κυβερνοεπιθέσεων ή παρεμβάσεων στην οικονομία τους.

Συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και μεγάλες ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα

Χαρακτηριστική βέβαια για τις... «σταθερές και προβλέψιμες σχέσεις» στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό Δύσης - Ρωσίας είναι η ταυτόχρονη μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων των δύο πλευρών αυτές τις μέρες στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ εντείνουν τις «πρόβες πολέμου» εναντίον της Ρωσίας, η οποία απαντά στην επιχείρηση περικύκλωσης των συνόρων της.

Συγκεκριμένα, σε εξέλιξη είναι η μεγάλη ΝΑΤΟική στρατιωτική άσκηση «Sea Breeze 21» στη Μαύρη Θάλασσα, σε κλίμα ακόμα μεγαλύτερης έντασης μετά και το πρόσφατο περιστατικό με το βρετανικό πολεμικό πλοίο που δέχθηκε ρωσικά προειδοποιητικά πυρά. Η άσκηση θα διαρκέσει δύο βδομάδες με τη συμμετοχή 5.000 στρατιωτικών του ΝΑΤΟ και άλλων «συμμάχων», με 32 πολεμικά πλοία και 40 αεροσκάφη από περίπου 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, στο πλαίσιο της ολοένα και βαθύτερης εμπλοκής της χώρας στους επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, αλλά και της Ουκρανίας, η οποία διεκδικεί την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία έχει δηλώσει πως παρακολουθεί στενά τις ασκήσεις, τις οποίες χαρακτηρίζει «πρόκληση» και προειδοποιεί για τον κίνδυνο «ατυχήματος».

Σε απάντηση της «Sea Breeze», χτες ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας ανακοίνωσε ότι περίπου 20 αεροσκάφη και ελικόπτερα πραγματοποίησαν άσκηση με τμήματα πυραυλικών συστημάτων «S-400» και «Panzir» για να ελέγξουν την ετοιμότητα μάχης των συστημάτων επιφυλακής και αεροπορικής άμυνας της Κριμαίας.

«Ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας προχωρά σε μια σειρά ενεργειών προκειμένου να παρακολουθεί τις ενέργειες των πλοίων του ΝΑΤΟ και άλλων χωρών που συμμετέχουν στα γυμνάσια», ανέφερε το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Αμυνας.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ενδεικτική της όξυνσης, ο υπουργός Αμυνας της Ολλανδίας είπε χτες ότι ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, οπλισμένα με πυραύλους αέρος - εδάφους, είχαν παρενοχλήσει μια φρεγάτα της χώρας του στη Μαύρη Θάλασσα στις 24 Ιούνη, δηλαδή μια μέρα μετά το περιστατικό με το βρετανικό πλοίο. Η ολλανδική φρεγάτα «Evertsen» έπλεε μαζί με βρετανικό πλοίο που διεξήγαγε περιπολία στην περιοχή, ενώ ο Ολλανδός υπουργός έκανε λόγο για «καταστρατήγηση του δικαιώματος ελεύθερης ναυσιπλοΐας».

Η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ρωσίας συνεχίζεται στο μεταξύ και με «ανταλλαγή» οικονομικών κυρώσεων: Σε απάντηση αντίστοιχων κυρώσεων κατά της Ρωσίας που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ από τις 14 Ιούνη, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το «Moscow Exchange», το μεγαλύτερο χρηματιστήριο της Ρωσίας, θα απορρίπτει πλέον τις εντολές για αγορά ομολόγων της ρωσικής κυβέρνησης (γνωστά ως OFZ), που προέρχονται από πελάτες με έδρα τις ΗΠΑ.

Αναζήτηση «αποτελεσματικών» συμμαχιών στην αντιπαράθεση

Με αυτό το φόντο και ενώ όλες οι αιτίες κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης παραμένουν, και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, ισχυρίστηκε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» ότι οι ΗΠΑ «ελπίζουν σε πιο σταθερές και επωφελείς σχέσεις με τη Ρωσία», όμως αν συνεχίσει «να μας επιτίθεται ή να ενεργεί όπως με τις επιθέσεις στη "Solar Winds", τις παρεισφρήσεις στις εκλογές μας και την επίθεση εναντίον του Ναβάλνι, τότε θα απαντήσουμε».

Εξάλλου και ο ίδιος χαρακτήρισε την Κίνα «το πιο περίπλοκο ζήτημα» όσον αφορά την ανάπτυξη σχέσεων, ενώ επανέλαβε τον ισχυρισμό των ΗΠΑ πως δεν θα ζητήσουν από κανένα κράτος «να επιλέξει» ανάμεσα στα δύο «στρατόπεδα». Εσπευσε βέβαια να προσθέσει πως «είναι αλήθεια, όταν έχουμε να κάνουμε με την Κίνα - ως αντίπαλο, ανταγωνιστή ή εταίρο - είμαστε πολύ πιο αποτελεσματικοί όταν δρούμε μαζί».

Σχετικά με τον ανταγωνισμό στην κατασκευή δικτύων 5G, ο Μπλίνκεν δήλωσε επίσης πως η Ιταλία έκανε «σημαντικές προσπάθειες» στη νομοθεσία της με στόχο την προστασία του δικτύου 5G από «αναξιόπιστους πωλητές» (από την Κίνα) και πως θα πρέπει να συνεχίσει να πραγματοποιεί ελέγχους, αν έρθουν επενδύσεις από άλλες χώρες. Οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει πίεση στην Ιταλία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη για να αποφύγουν να χρησιμοποιήσουν εξοπλισμό από την κινεζική «Huaiwei» στα δίκτυα επόμενης γενιάς, επικαλούμενες ότι «αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ