Τετάρτη 30 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ
«Ακλόνητη στήριξη» και εμβάθυνση συνεργασίας «σε όλα τα πεδία»

Συνάντηση Μπάιντεν με τον απερχόμενο Ισραηλινό Πρόεδρο

Από τη συνάντηση Μπάιντεν - Ρίβλιν στο Λευκό Οίκο

Copyright 2021 The Associated

Από τη συνάντηση Μπάιντεν - Ρίβλιν στο Λευκό Οίκο
Την «ακλόνητη στήριξη» των ΗΠΑ«στην ασφάλεια του Ισραήλ» εξέφρασε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σε συνάντησή του στο Λευκό Οίκο με τον απερχόμενο Ισραηλινό ομόλογό του, Ρ. Ρίβλιν, την ώρα που η νέα ισραηλινή κυβέρνηση συνασπισμού συνεχίζει με κάθε τρόπο την επίθεση εναντίον των Παλαιστινίων και το έγκλημα της κατοχής.

Ο Μπάιντεν τόνισε τη δέσμευση των ΗΠΑ για «εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε όλα τα πεδία», σε μία περίοδο που εντείνονται ξανά σύνθετες ιμπεριαλιστικές διεργασίες και ανταγωνισμοί στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Καθόλου τυχαία ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε στους νέους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ στα σύνορα Συρίας - Ιράκ, λίγες μόλις ώρες πριν από τη νέα συνεδρίαση του «Παγκόσμιου Συνασπισμού κατά του "Ισλαμικού Κράτους"», όπου οι ανάγκες του «αγώνα κατά της τρομοκρατίας και των τζιχαντιστών» τέθηκαν ξανά στην πρώτη γραμμή της προώθησης των αμερικανικών γεωπολιτικών επιδιώξεων στην περιοχή.

Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες «συζήτησαν τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή, περιλαμβανομένης αυτής από το Ιράν». Ο Μπάιντεν τόνισε ότι «υπό τη δική του προεδρία το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα», όπως και ότι «οι ΗΠΑ παραμένουν αφοσιωμένες στην αντιμετώπιση της κακόβουλης δραστηριότητας του Ιράν και της στήριξής του σε τρομοκράτες εντολοδόχους του, που έχουν αποσταθεροποιητικές συνέπειες για την περιοχή».

Ακόμα, οι δύο ηγέτες «αντάλλαξαν συμβουλές για ευκαιρίες σχετικά με την ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή και παραπέρα». Ο Μπάιντεν εξέφρασε «την ισχυρή στήριξη στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και άλλων χωρών από τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο».

Σε ό,τι αφορά «τις πρόσφατες εξελίξεις σε Γάζα και Δυτική Οχθη» (όπως περιγράφουν τα νέα εγκλήματα του Ισραήλ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, με τις «πλάτες» των ΗΠΑ), ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε στη «σημασία που έχει το Ισραήλ να κάνει βήματα για τη διασφάλιση της ηρεμίας, της σταθερότητας και της στήριξης μεγαλύτερων οικονομικών ευκαιριών για τον Παλαιστινιακό λαό»...

Προαναγγέλλοντας όξυνση των διεργασιών στην περιοχή, ο Μπάιντεν στις δηλώσεις του ανέφερε ότι «επιδιώκουμε πρόοδο γύρω από την οικοδόμηση ενός ευρύτερου μπλοκ ειρήνης και σταθερότητας». Ο δε Ρίβλιν επανέλαβε «αυτό που ξέρουμε πολύ καλά: Το Ισραήλ δεν έχει μεγαλύτερο φίλο, σύμμαχο από τις ΗΠΑ», παρατηρώντας βέβαια πως συμφωνούν ότι δεν συμφωνούν σε όλα.

Επίσκεψη του Ισραηλινού ΥΠΕΞ στα ΗΑΕ

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ, Γ. Λαπίντ, πραγματοποίησε χτες επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - μια «ιστορική επίσκεψη», κατά τα λεγόμενα του ίδιου αλλά και του Αμερικανού ομολόγου του, Αντ. Μπλίνκεν, μετά την πρόσφατη εξομάλυνση των διμερών σχέσεων. Εγκαινιάζοντας την πρεσβεία της χώρας του, ο Λαπίντ μίλησε για «ειρήνη» που η χώρα του θέλει με «όλους τους γείτονες», τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται να πάμε πουθενά. Η Μέση Ανατολή είναι το σπίτι μας (...) Καλούμε όλες τις χώρες της περιοχής να το αναγνωρίσουν αυτό και να συνομιλήσουν μαζί μας».

Στο μεταξύ, η «ανοικοδόμηση της Γάζας» και η ανάγκη για «μια δίκαιη και μόνιμη λύση μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών» απασχόλησαν τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ν. Μπένετ, με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Ολα αυτά, βέβαια, ενώ το Ισραήλ εντείνει τις μεθοδεύσεις για ολόπλευρο στραγγαλισμό του Παλαιστινιακού λαού, όπως δείχνουν και ανακοινώσεις που έγιναν για την κατεδάφιση του εποικισμού Εβιατάρ (κοντά στην παλαιστινιακή πόλη Ναμπλούς), ούτως ώστε στην ίδια περιοχή να στεγαστεί... ισραηλινή στρατιωτική βάση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Διαρροές» σχετικά με «νέο δόγμα» για τα αμερικανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή (2024-02-02 00:00:00.0)
Για την «ηγεσία των ΗΠΑ στην περιοχή» απέναντι σε Κίνα και Ρωσία (2022-07-16 00:00:00.0)
Πιο στενή συνεργασία, με το στόχαστρο στο Ιράν αλλά και σε Κίνα - Ρωσία (2022-07-15 00:00:00.0)
Παλαιστινιακό και Ιράν στο επίκεντρο της επίσκεψης Μέρκελ (2021-10-12 00:00:00.0)
Παρέμβαση για την αναβάθμιση του «διαμεσολαβητικού» ρόλου των ΗΠΑ (2021-05-27 00:00:00.0)
«Δείχνουν» το Ισραήλ για την επίθεση στο ιρανικό σκάφος «Saviz» (2021-04-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ