Τρίτη 6 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Κάλεσμα συσπείρωσης και πάλης στους εργαζόμενους του ομίλου Μουζενίδη

Μετέωροι οι εργαζόμενοι με τη διαδικασία «εξυγίανσης»

Δεν υπάρχει κοινός δρόμος για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες

Φωτ. αρχείου

MotionTeam

Φωτ. αρχείου
Κάλεσμα συσπείρωσης στο κλαδικό Συνδικάτο τους και αγώνα για τη διασφάλιση των εργασιακών, ασφαλιστικών και μισθολογικών τους δικαιωμάτων απευθύνει στους εργαζόμενους του ομίλου Μουζενίδη το Σωματείο Εργαζομένων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής.

Το Συνδικάτο διεκδικεί: Να διασφαλιστούν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους. Να δοθεί έκτακτο επίδομα 600 ευρώ σε όσους βρεθούν εκτός δουλειάς για οποιονδήποτε λόγο. Να προστατευτούν από κατασχέσεις, πλειστηριασμούς, διακοπές ρεύματος κ.λπ. Να διασφαλιστούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όσων συνεχίσουν να εργάζονται στον όμιλο.

Παράλληλα το ΣΕΤΕΠΕ καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να βγάλουν συμπεράσματα από τις εξελίξεις στη «Mouzenidis Travel», η οποία μπαίνει σε διαδικασία «εξυγίανσης», αφήνοντας μετέωρους τους εργαζόμενους της εταιρείας και των συνεργαζόμενων ξενοδοχείων - καταλυμάτων.

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Πρόκειται για μια εξέλιξη που θα επηρεάσει χιλιάδες εργαζόμενους στην περιοχή και θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο τη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν στον κλάδο.

Τα εκατομμύρια κερδών της εταιρείας τα προηγούμενα χρόνια χτίστηκαν στις πλάτες των εργαζομένων και στην εφαρμογή των αντεργατικών νόμων όλων των κυβερνήσεων. Η ανάπτυξη του κλάδου χτίστηκε στα τσακισμένα ωράρια, στην εντατικοποίηση, στους χαμηλούς μισθούς κ.λπ., και έρχεται τώρα η κρίση να βάλει οριστική ταφόπλακα ακόμα και στα λιγοστά δικαιώματα που είχαν απομείνει. Φανερώνεται πόσο επίκαιρο και ρεαλιστικό είναι το σύνθημα των ταξικών δυνάμεων του κλάδου ότι "ματώσαμε στα κέρδη, πληρώνουμε την κρίση". Εχουμε πλούσια πείρα πλέον πως η κρίση και η ανάπτυξή τους έχουν πάντα την ίδια δυσοίωνη προοπτική για τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι του ομίλου, οι εργαζόμενοι του κλάδου γενικότερα, πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα από αυτήν την εξέλιξη. Την ίδια ώρα που η συγκεκριμένη εταιρεία τζιράρει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, εμείς που χτίζουμε "του Τουρισμού το θαύμα" δεν μπορούμε ούτε να διανοηθούμε να πάμε διακοπές με την οικογένειά μας και τους φίλους μας. Την ίδια ώρα που η μεγαλοεργοδοσία συνομιλεί με το υπουργείο, που βλέπει ό,τι διευκολύνσεις ζητάει να πραγματοποιούνται, εμείς ματώνουμε με 534 ευρώ, δεχόμαστε χημικά όταν ζητάμε συνάντηση με τον υπουργό, βλέπουμε εν μέσω πανδημίας να παίρνουν σπίτια συναδέλφων, να τους κόβουν το ρεύμα κ.λπ.

Δεν υπάρχει κοινός δρόμος για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες. Οι ανάγκες μας έρχονται σε αντίθεση με τις απαιτήσεις τους. Το αφήγημα της κυβέρνησης, αλλά και των άλλων αστικών κομμάτων, το παραμύθι των εργοδοτών αλλά και των ανθρώπων τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, ότι η ανάπτυξη έρχεται για όλους, αποδεικνύεται σαθρό και ψεύτικο. Το είδαμε και στο "Porto Carras", το είδαμε και στο "Macedonia Palace", το είδαμε και στην αντίστοιχη περίπτωση της "Thomas Cook"».

Αναδεικνύει τέλος ότι οι εργαζόμενοι του ομίλου Μουζενίδη, οι εργαζόμενοι σε Επισιτισμό - Τουρισμό γενικότερα, δεν μπορούν να περιμένουν από σωτήρες να τους λύσουν τα προβλήματα. Μέσα από το ΣΕΤΕΠΕ, μέσα από τον οργανωμένο αγώνα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του κλάδου, μπορούν να διεκδικήσουν και να κερδίσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ